Annonce
Nordfyn

Rødt kort fra Seniorrådet: Spareforslag rammer livskvaliteten i de sidste år

Spareforslagene fra Økonomiudvalget er slet ikke i tråd med den fokus, der er både lokalt og nationalt på at bekæmpe ensomheden blandt ældre, siger formand for Seniorrådet Birgit Folden. Foto: Betty Rasmussen
To spareforslag om at suspendere klippekort-ordning på plejecentrene og inddrage en halv million kroner fra initiativer mod ensomhed blandt ældre får det røde kort af Seniorrådet.
Annonce

Nordfyn: - Vi finder det ulykkeligt, at livskvaliteten i de sidste år af livet skal rammes af besparelser.

Seniorrådet er mildt sagt ikke glad for de spareforslag, der direkte rammer kommunens ældre borgere, når politikerne skal finde midler til at dække et truende underskud på 41,3 millioner kroner på budgettet for 2020.

To af forslagene i det, Økonomiudvalget kalder genopretningsplanen, er Seniorrådet direkte imod, fortæller formand Birgit Folden, mens hun er ved at lægge sidste hånd på rådets høringssvar.

Det er forslaget om at spare 750.000 kroner ved at suspendere klippekortordningen for beboere på plejecentrene til og med september og forslaget om at fjerne 500.000 kroner til bekæmpelse af ensomhed. Klippekortene giver de ældre mulighed for selv at disponere over personalehjælp i en halv time om ugen.

- I næsten tre måneder har beboerne på såvel plejecentre som i eget hjem levet med en række begrænsninger for kontakt til familie og venner med ensomhed og tristhed til følge. Det er ikke i tråd med de tiltag, der arbejdes med både lokalt og nationalt for at mindske ensomheden for ældre både på plejecentre og i eget hjem, vil Seniorrådet påpege over for politikerne.

Seniorrådet er også kritisk over for et forslag om at "tilpasse vagtplaner i dag- og aftentimerne på plejecentrene".

- Det betyder jo mindre bemanding og i disse tider, hvor der er så meget utryghed om corona-situationen, synes vi, det er vigtigt, at der er folk nok, siger Birgit Folden.

Annonce

Corona-ro

Formand for Social- og Sundhedsudvalget Mogens Christensen (V) mener godt, at de foreslåede besparelser på ældre-området kan forsvares.

- Det er en midlertidig opbremsning, fordi vi skulle finde 9,3 millioner kroner på vores område.

- Vi har pillet muligheden for at suspendere klippekortordningen for de hjemmeboende ud. På plejecentrene foregår der jo aktiviteter i forvejen, og desuden hører vi fra personalet, at det har givet mere ro og væsentlig bedre trivsel, fordi mange aktiviteter har været lukket ned i corona-perioden, fortæller Mogens Christensen.

Betyder det, at I overvejer helt at droppe klippekort på plejecentrene eller skrue ned for aktiviteterne?

- Nej, vi starter igen til oktober med klippekortene, men vi tænker på at kigge på, om man kunne bruge dem anderledes.

Hvad angår de 500.000 kroner, der var afsat til bekæmpelse af ensomhed, er det penge, som kommunen har fået i foråret via finansloven, og pengene var endnu ikke øremærket til bestemte formål, da coronavirussen lukkede ned for langt de fleste aktiviteter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Michelsen efter nederlag: - Det var fortjent

OB

Kampen minut for minut: OB tabte til Randers i den første kamp om Europa League-kvalifikation

Annonce