Annonce
Odense

Røde striber skal skabe sikkerhed: Odenses gågader bliver ensrettede frem mod jul

Odenses gågader får røde striber, så fodgængere kan holde til højre og dermed skabe mere tryghed i en julehandel påvirket af corona. Foto: Simon Staun
For at skabe sikkerhed for de mange julehandlende har Odense Cityforening og lokale politikere besluttet at afmærke byens gågader, så fodgængerne holder til højre og dermed ikke skaber unødig trængsel eller alarm.

Odense: Tirsdag formiddag gik et hold ansatte fra Eurostar, der tilbyder kørebaneafmærkning og vejmarkering, i gang med at male røde streger på Vestergades fliser. I løbet af tirsdag er planen at sætte røde streger på hele Vestergade og Kongensgade, så fodgængere i byens gågader præcis som i trafikken kan holde til højre.

Formålet er såre simpelt. Det handler om at skabe tryghed for de handlende, så de tilvælger butikkerne i centrum i stedet for at fravælge dem og placere en endnu større del af julegaveindkøbene i netbutikker.


Annonce

Vi har både en forpligtigelse til at gøre det til en sikker oplevelse at færdes i gågaderne og hjælpe med at holde gang i byens forretninger, caféer og restauranter.

Christoffer Lilleholt, kulturrådmand for Venstre


- Fra torsdag 26. november, dagen inden Black Friday, og frem til lillejuleaften bliver gågaderne fyldt med mennesker. Mange mennesker på lidt plads skaber bekymring, og for at løse det problem har cityforeningen i samarbejde med Fyns Politi og lokale politikere besluttet sig for at dele gågaderne op med røde streger, så man undgår, at folk bumper ind i hinanden, siger direktør for Odense Cityforening, Peter Bøgholm.

I samarbejde med butikkerne på gågaderne er det også besluttet at minimere mængden af gadevarer, så det er nemmere at bevæge sig gennem Vestergade og Kongensgade.

- Det er ikke et krav, men vi har sendt en kraftig opfordring til butikkerne om, at de hjælper til med at optimere byrummet og skabe plads til de kunder, som kommer til at stå i kø uden for butikkerne. Mange af de mindste butikker må kun have fire-fem kunder inde på samme tid, derfor er det vigtigt, at man kan stå pænt langs facaden og vente, siger Peter Bøgholm.

Han forventer, at omkring 40.000 dagligt vil benytte gågaderne på torsdage, fredage og lørdage frem mod jul. Det er omkring 15.000 flere end normalt en tilsvarende dag.

- Vi har en forventning, der understøttes af flere undersøgelser, om, at folk gerne vil det åbne byrum. Især under corona tiltaler det folk at bevæge sig under åben himmel, selv om de naturligvis stadig skal have mundbind på, når de skal ind i butikkerne. Det er vigtigt, at vi gør alt for at give de julehandlende optimale vilkår, så vi på en simpel måde gør det trygt at handle og samtidig  får byens butikker helskindet igennem både julen og corona, siger Peter Bøgholm.

Et seriøst hjælpemiddel

At striberne er røde hænger ikke sammen med, at det en særligt "julet" farve. Det skyldes ene og alene, at det er samme farve som de mange skilte rundt i byen, der forklarer, hvordan man helst skal agere. Malingen forsvinder i løbet af seks-otte uger, og hvis der er rester på fliserne, spules det af.

Christoffer Lilleholt, kulturrådmand for Venstre, understreger, at striberne ikke er en sjov gimmick. Men et seriøst hjælpemiddel til at skabe endnu mere tryghed for byens handlende.

- Vi har både en forpligtigelse til at gøre det til en sikker oplevelse at færdes i gågaderne og hjælpe med at holde gang i byens forretninger, caféer og restauranter. De kommende fem-seks uger er vitale for dem, og derfor skal vi gøre alt vi kan, for at hjælpe. Det virker måske som en lille ting at gå i højre side af gågaden, men jeg tror, dette initiativ kan få stor betydning, siger Christoffer Lilleholt.

Omkring en kilometer gågade får røde striber, som forsvinder i løbet af seks-otte uger. Foto: Simon Staun

Hvis det viser sig, at det fungerer godt med "hold til højre"-striberne, afviser han ikke, at det bliver et permanent tiltag.

- Hvis det viser sig, at gågade-trafikken flyder markant nemmere fredag eftermiddag og lørdag, hvor der er fleste mennesker, er det ikke utænkeligt, at man kan fortsætte med at holde til højre. Det gør de fleste jo allerede på stier i naturen og fortove, siger Christoffer Lilleholt.

Efter de første 30 meters markering på Vestergade er det tydeligt, at flertallet af fodgængere helt naturligt går i højre side. Cyklisterne på gågaden derimod er en anden historie.

- Der er stadig alt for mange cyklister i gåden i dagtimerne. Men jeg tror faktisk, at striberne i gågaden kan få en positiv effekt i ydertimerne mellem klokken 21 og 9 om morgenen, hvor cyklisterne måske kører i den rigtige side, siger Christoffer Lilleholt, mens en ung mand på en mountainbike med en stor højtaler på styret suser forbi.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce