Annonce
Indland

Røde partier opfordrer til mere klimavenligt landbrug

Morten Østergaard (R) og Uffe Elbæk (AL) under Folketingets afslutningsdebat på Christiansborg i København i maj. Begge partier mener, at der skal store ændringer til for at mindske den globale opvarmning.

En ny klimarapport slår fast, at der skal omfattende tiltag til for at begrænse den globale opvarmning.

Der mangler især klimatiltag på landbrugsområdet, hvis Danmark skal være med til at nå at begrænse den globale opvarmning.

Sådan lyder det fra politikere i rød blok, efter at FN's Klimapanel, IPCC, tidligt mandag har offentliggjort en ny rapport om klimaet.

Morten Østergaard, politisk leder for De Radikale, mener, at politikerne ikke kan gå uden om landbruget, når udslippet skal reduceres.

- Landbruget er en væsentlig del af Danmarks alt for høje bidrag til klimaforandringerne gennem en høj CO2-udledning. Vi har også forpligtet os til at nedbringe vores CO2-udledning i forbindelse med fødevareproduktion, siger partilederen.

- Vores bud er, at vi udtager en tredjedel af det nuværende landbrugsareal fra intensiv drift og enten omlægger det til natur, skovdrift eller afgræsningsareal for dyr.

Regeringen præsenterer tirsdag sit længe ventede klimaudspil for 2020-30.

Det skal vise, hvordan Danmark reducerer CO2-udslippet inden for landbrug, transport og bygninger, som ikke er omfattet af EU's kvotesystem.

Socialdemokratiets klimaordfører, Jens Joel, mener også, at regeringen bør tage fat på landbruget.

- Man skal bytte jorde, så man sikrer, at vi lagrer mere CO2 i jorden, siger S-ordføreren.

- Men der er også en opgave på transportområdet, hvor regeringen kun har præsenteret et mål, men ikke nogle konkrete virkemidler. Tværtimod har de sagt nej, når vi har sagt, hvordan vi skal sætte gang i salget af grønne biler.

Den nye FN-rapport viser, at det kræver hurtige, omfattende og hidtil usete ændringer i alle aspekter af samfundet, hvis den globale opvarmning skal begrænses til 1,5 grader i år 2100 - målt i forhold til før industrialiseringen.

Alternativets klimaordfører, Rasmus Nordqvist, peger også på både landbrugs- og transportområdet som vigtige områder.

- Der skal ske en omstilling i landbruget. Noget jord skal tages ud af produktion, men det er også at omstille fra animalsk til vegetabilsk produktion, siger han.

Nogenlunde samme meldinger lyder fra Enhedslisten og SF. Klimaordfører Søren Egge Rasmussen (EL) peger på, at den grønne omstilling skal ske i alle sektorer.

- Det gælder også Lars Løkke Rasmussens gode venner i Landbrug & Fødevarer. Enhedslisten vil reducere landbrugsarealet og den animalske produktion, hvilket er nødvendigt for at sikre en klode der er til at leve på for de fremtidige generationer, siger ordføreren i en pressemeddelelse.

Og SF-formand Pia Olsen Dyhr har ligeledes en opfordring til regeringen.

- Jeg håber virkelig, at det endelig er gået op for dem, at det er vigtigere at skrue helt ned for CO2-udledningen, end det er at sikre billigere luksusbiler og frede landbruget, siger hun i en pressemeddelelse.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tal højt om psykisk sygdom

Der bliver malet sådan et billede af os psykisk syge som nogle vildt farlige kriminelle, der går og stikker folk ned. Men langt størstedelen af os har bare nogle andre udfordringer end andre, og det går værst ud over os selv", sagde 41-årige Michael Hansen til avisen tidligere på ugen. Deri har Michael Hansen ret: Psykisk sygdom er først og fremmest en belastning for den syge, ikke for omgivelserne. Alligevel bliver mennesker med psykiske sygdomme ofte betragtet med mistænksomhed eller direkte frygt af andre mennesker. For de fleste af os har lettere ved at forholde os til et brækket ben end et brækket sind. Sådan behøver det imidlertid ikke være. Hvis vi hver især lærer mere om psykiske sygdomme, kan vi få lagt noget af den unødvendige frygt bag os. Derfor er det godt og nødvendigt, at Michael Hansen og andre som han taler højt om deres sygdom og diagnoser, så vi kan få nuanceret vores syn på psykiatriske sygdomme. Michael Hansen lider af såkaldt paranoid skizofreni, en af de sværeste psykiske lidelser, der findes; en lidelse, som kun ganske få promille af danskerne lider af, og derfor en lidelse som kun ganske få af os kommer til at stifte bekendtskab med i vores liv. Selv om sygdommen er udstyret med et mystisk, endda et nærmest ildevarslende navn, er Michael Hansen imidlertid hverken mere eller mindre farlig for sine omgivelser end dig og mig. Michael Hansen er kort sagt et menneske som os. Og han skal betragtes som sådan; han skal ikke betragtes som potentiel morder. Statistikken er smerteligt tydelig: Langt hovedparten af landets psykisk syge bliver mødt med fordomme, når de taler om deres sygdom. Derfor har fire ud af fem psykisk syge undveget kontakt med andre mennesker, og tre ud af fem har afholdt sig fra at søge uddannelser eller lignende. Det er deprimerende tal. Derfor er der brug for, at Michael Hansen og endnu flere psykisk syge med ham får modet til at tale højt om deres sygdom og til at forklare, hvad den går ud på. Samtidig er der brug for, at vi, der ikke har en psykiatrisk diagnose, har modet til at lytte og forstå. Så tal højt. Det hjælper.

Annonce