Annonce
Indland

Røde partier kræver forbud mod skifergas

Det omstridte forsøg på at udvinde skifergas i Dybvad i Nordjylland indstilles, da der ikke er nok gas til, at det kan blive en rentabel forretning.

SF, Enhedslisten, og Alternativet vil med et forbud mod skifergas sikre, at selskaber som Total ikke vender tilbage til Danmark.

Annonce

Det franske olieselskab Total har droppet jagten på skifergas i Nordjylland. Og for at sikre at Total eller andre olie- og gasselskaber ikke kommer tilbage med samme formål, vil flere partier nu have indført et forbud mod udvinding af skifergas i Danmark.

Skifergas er nemlig en farlig energikilde, forklarer SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

- I USA er der flere eksempler på, at grundvandet er blevet så forurenet, at de må drikke vand på flaske. Det må aldrig ske i Danmark, siger hun.

Derfor vil SF stille beslutningsforslag om et totalt forbud.

- Vi skal ikke spille hasard med vores drikkevand. Vi skal værne om vores fælles miljø, siger Pia Olsen Dyhr.

Enhedslisten har tidligere stillet forslag om netop et forbud mod efterforskning og udvinding af skifergas i Danmark. Sammen med Alternativet bakker partiet derfor op.

- Skifergas og andre fossile energikilder skal blive i undergrunden for at modvirke klimaforandringerne, siger energiordfører for Enhedslisten Søren Egge Rasmussen.

Samme melding lyder fra Alternativets Torsten Gejl, der er valgt i Nordjylland, hvor man nu har sagt endegyldigt farvel til franske Total.

- Nu skal vi have et stop for udstedelse af licenser, der varer til solen brænder ud, siger han.

Det foreløbige punktum for skifergas i Danmark er sat, efter at efterforskningsboringen i Dybvad ved Vendsyssel viste, at der ikke er nok skifergas i undergrunden i området, til at det kan betale sig at udvinde den kommercielt.

Det har fået klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at indføre et midlertidigt stop for nye tilladelser til efterforskning og udvinding af skifergas.

Han igangsætter nu en evaluering, hvor erfaringerne fra boringen i Nordjylland vil indgå.

- Jeg vil afvente evalueringens konklusion, før nye tilladelser kan komme på tale, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Ministeren påpeger dog, at han synes, at Danmark ikke skal fraskrive sig fremtidige muligheder for skifergas.

- Både af hensyn til vores forsyningssikkerhed og med tanke på muligheden for indtægter fra en eventuel udvinding af skifergas i den danske undergrund, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Assens

Restaurantejer beder om forståelse: Gæster skrider og er sure over at skulle bære mundbind

Odense

25-årig varetægtsfængslet: Sigtet for medvirken til drab og drabsforsøg i Egeparken

Annonce