Annonce
Udland

Røde partier: Danmark og EU må fortsætte klimakamp uden USA

Donald Trump, som hiver USA ud af klimaaftale fra Paris, burde skamme sig, mener partier på Christiansborg.

Annonce

Danmark og EU skal fortsat holde den grønne klimafane højt.

Det understreger flere af de røde oppositionspartier, efter at den amerikanske præsident, Donald Trump, har besluttet at trække USA ud af klimaaftalen COP21 fra Paris.

Beslutningen er "skamfuld og dybt skadelig", siger Socialdemokratiets politiske ordfører, Nicolai Wammen.

- Det vil være til skade for vores børn og børnebørn, for klimaet og kloden, og det understreger vigtigheden af, at Danmark og EU-landene holder den grønne fane højt, siger han.

- Så kan vi forhåbentlig på et tidspunkt overbevise Donald Trump om, at det er både i USA's og resten af verdens interesse, at USA igen bliver en del af Parisaftalen, siger Nicolai Wammen.

- Nu hvor Donald Trump rejser det hvide flag, når det gælder klimaindsatsen, skal vi holde fast ved, at det her er et fælles ansvar, som alle lande må leve op til, tilføjer han.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, skriver på engelsk på Twitter:

- Skam dig, Trump! Klimaforandringer er en fælles, global udfordring. Europa må gå i spidsen og bekæmpe klimaforandringer.

I Alternativet kalder politisk leder Uffe Elbæk den amerikanske præsidents beslutning for "et tilbageslag for den globale klimakamp".

Han roser regeringen for at lægge pres på USA for at blive i Parisaftalen.

- Men når nu mareridtet er blevet en realitet, og USA har vist sig som en utroværdig og uansvarlig aftalepartner, må regeringen finde nye måder at udøve pres på USA på hurtigst muligt, siger han i en skriftlig udtalelse.

- Samtidig må Danmark øge vores egne klimaambitioner og sikre, at det samme sker i EU, ligesom vi skal arbejde sammen med Kina, Indien og Californien og andre, der stadig har lyst til at bidrage til at begrænse klimakrisen.

Danmark kan sammen med resten af Europa arbejde aktivt for, at USA ikke udløser en dominoeffekt, hvor flere lande følger i amerikanernes fodspor. Det understreger Det Radikale Venstres politiske leder, Morten Østergaard.

- Det er en vanvidsgerning.

- Jeg ved snart ikke, hvad der er mest sort: Det Donald Trump siger, eller det han gør. Det skader både fremtidige generationer og det globale klima, men også USA's egne interesser, som han hævder at sætte først, siger han.

- Det er, som om Donald Trump insisterer på at skrue tiden tilbage til en svunden periode, hvor det hele handlede om fossile brændsler, tilføjer Morten Østergaard.

FAKTA: Her er hovedpunkterne i klimaaftalen fra Paris

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har torsdag trukket USA ud af klimaaftalen fra COP21-topmødet i Paris. Han siger, at han vil forsøge at forhandle en "ny og fair" aftale.

Her er de vigtigste punkter i aftalen:

* Formål: At holde den globale temperaturstigning et stykke under to grader celsius i forhold til førindustrielt niveau - og om muligt under 1,5 grader.

* Hvordan: Verden stiler mod, at udledningen af drivhusgasser topper så snart som muligt med hurtige reduktioner derefter.

I anden halvdel af dette århundrede skal der være balance mellem CO2-udslip fra aktiviteter som energiproduktion og landbrug og den mængde CO2, der kan opsuges af naturen eller ved såkaldt CCS (CO2-lagring i undergrunden).

* Byrdefordeling: Ilande, som har forurenet atmosfæren længst, skal føre an i de absolutte CO2-nedskæringer.

Ulande, der har brug for at afbrænde kul for at skaffe energi til deres voksende befolkninger, opfordres til med tiden at skære i forbruget.

Rige lande opfordres til økonomisk at støtte ulandes CO2-reduktioner.

* Finansering: Industrilande skal sikre penge til at hjælpe ulande med omstilling til grøn energi og styrke deres forsvar mod klimaforandringer som tørke, oversvømmelser eller storme.

Finansieringen skal øges løbende, og de rige lande skal rapportere hvert andet år om udbetalt eller påtænkt støtte.

* Klimaskader: Lavtliggende østater og fattige lande er mest udsatte for klimaforårsaget stigning i havenes vandstand og andre virkninger af klimaforandringer.

De får anerkendt nødvendigheden af at hindre, mindske og håndtere tab. Men de udsatte lande har ikke fået ordet erstatningsansvar med i aftaleteksten.

Kilder: FN's klimasekretariat UNFCCC og AFP.

FAKTA: Kloden svedte rekordmeget i 2016

Præsident Donald Trump opfordres til at udvise globalt lederskab af statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og fire nordiske kolleger.

Appellen kommer, få timer inden præsidenten har varslet sin endelige beslutning om, hvorvidt USA fortsat vil overholde Parisaftalen.

På et topmøde i december 2015 lovede 196 parter, heriblandt USA, at holde den globale temperaturstigning under to grader - og gerne 1,5 grader - i forhold til det førindustrielle niveau.

Her kan du læse lidt om temperaturen verden over sidste år:

* 2016 var det varmeste år, der nogensinde er blevet målt på kloden.

* Gennemsnitstemperaturen lå på 14,8 grader og var dermed tæt på 0,2 grader højere end i 2015, som også satte rekord.

* 2016 var dermed omkring 1,3 grader varmere end før industrialiseringen.

Kilde: Klimarapporten fra Copernicus Climate Change Service.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

90 anmeldelser på tre døgn om for høj musik: Nu skal det stoppe og politiet vil dele bøder ud

Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Annonce