Annonce
Navne

Røde Kors-formanden er altid beredt

Hanne Østergaard med katten Nielsine, i forgrunden alle hendes seks børnebørn, som hun også engang imellem får tid til at passe. Foto: Gitte Kjeldal
Hanne Østergaard blev tidligere i år valgt som formand for Røde Kors på Langeland - hun har været spejder hele sin ungdom og har hele livet været klar til at hjælpe andre

Hanne Østergaard er for nylig blevet 65 år, men hun er stadig en spejderpige i ordets bedste forstand.

Tidligere på året blev Hanne Østergaard formand for Røde Kors på Langeland i stedet for Leif Ottesen, der havde været formand i en menneskealder. Organisationen var ikke ny for Hanne Østergaard, den har hun arbejdet i i årevis.

- Det startede, da de første bosniere kom til øen i 90'erne, siden dannede vi en støtteforening. I dag har jeg en burmesisk kontaktfamilie og jeg hjælper også andre flygtninge med lektier, siger hun.

- Det lille samfund er godt til at integrere fremmede. Vi møder hinanden på gaden - kan måske lige hjælpe med noget i brugsen eller på apoteket, som kan være svært at forstå som udlænding, siger Hanne Østergaard.

- Vi må ikke som hjælpeorganisation gøre noget som erstatter et arbejde. Men mange flygtninge ville være dårligt hjulpet, hvis ikke vi af og til er med som bisiddere, siger Hanne Østergaard, der oplever at sagsbehandlere ikke altid forstår de problemer eksempelvis flygtninge kommer med, eller har tid til at hjælpe.

Røde Kors på Langeland hjælper også flygtninge ude i verden. I Borgerhuset i Rudkøbing mødes en nørklegruppe, der strikker til mennesker i flygtningelejre rundt om i verden.

Annonce

Hanne Østergaard

Hanne Østergaard født den 4. oktober 1954 i Als ved Hadsund.

Uddannet lærer har arbejdet som lærer på Kassebølle Friskole, inspektør på Rudkøbing Skole og lærer på Humble Skole.

Er mor til fire piger, nu afdøde Tine, tvillingerne Karen og Kirsten og Sidsel, er mormor til seks børnebørn.

Formand for Røde Kors Langeland og mangeårige aktiv i blandt andet Rudkøbing Gymnastikforening og en habil fodboldspiller.

Aktive på Langeland

Det er ikke alene flygtninge, som Røde Kors arbejder for, også fattige børn på Langeland eller ældre, der har brug for besøg og kontakt.

- Vi har mange forskellige aktiviteter, vi har netop overstået landsindsamlingen, som på Langeland gik bedre end året før, men det er vanskeligt at skaffe indsamlere, desværre.

- Men der er mange der lægger et stort arbejde i Røde Kors til daglig. Bodil Skriver står eksempelvis for besøgsvennerne, der har kontakt til ældre, der er alene eller har brug for nogen at tale med. Det kan være vanskeligt, hvis man ikke er så mobil og bor langt ude på andet og få social kontakt. Vi taler også om at lave en slags telefonkæde netop for at sikre, at ældre, der bor alene får en opringning hver dag, så nogen tager affære, hvis der er noget galt, fortæller Hanne Østergaard.

- Det næste vi tager fat på er julehjælpen til familier, der har brug for det. Den står Ann Jeppesen for at udvælge i samarbejde med kommunen og man kan søge ved at skriv direkte til Ann Jeppesen på jeppesen826@gmail.com eller man kan hente ansøgningsskemaer i kommunen og der skal søges inden 2. december.

Udvalgte børn på Langeland får også hjælp til at komme på sommerlejr hvert år og i øjeblikket forsøger Røde Kors i samarbejde med Langeland Kommune, at skabe tilbud for børn, der har brug for ekstra voksenkontakt, måske til lektiehjælp, fælles oplevelser og socialt samvær.

- Det er ikke det samme som Børns Voksenvenner. Vi henvender os til børn, der af en eller grund har lyst til ekstra voksenkontakt, siger Hanne Østergaard.

Børn har altid fyldt meget i Hanne Østergaard liv. Hun har været lærer på Kassebølle Friskole, inspektør på Rudkøbing Skole og lærer på Humble Skole - hun og hende tidligere mand arbejdede i en årrække i Afrika i det nordlige Zambia, dog med undervisning af voksne.

Hanne Østergaard er ikke fremmed overfor de problemer andre mennesker slås med, selv mistede hun sin datter Tine, der led af anoreksi og døde, da hun kun var tredive år. Og i foråret mistede hun sin mand Niels, der døde af en række hjerneblødninger, som følge af en kræftsygdom.

- Det giver måske en bedre forståelse af, hvordan andre mennesker, der mister eller står i en svær situation, har det, siger hun.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Odense

2000 indviede julefestival i Odense

Annonce