Annonce
Navne

Røde Kors-formanden er altid beredt

Hanne Østergaard med katten Nielsine, i forgrunden alle hendes seks børnebørn, som hun også engang imellem får tid til at passe. Foto: Gitte Kjeldal
Hanne Østergaard blev tidligere i år valgt som formand for Røde Kors på Langeland - hun har været spejder hele sin ungdom og har hele livet været klar til at hjælpe andre

Hanne Østergaard er for nylig blevet 65 år, men hun er stadig en spejderpige i ordets bedste forstand.

Tidligere på året blev Hanne Østergaard formand for Røde Kors på Langeland i stedet for Leif Ottesen, der havde været formand i en menneskealder. Organisationen var ikke ny for Hanne Østergaard, den har hun arbejdet i i årevis.

- Det startede, da de første bosniere kom til øen i 90'erne, siden dannede vi en støtteforening. I dag har jeg en burmesisk kontaktfamilie og jeg hjælper også andre flygtninge med lektier, siger hun.

- Det lille samfund er godt til at integrere fremmede. Vi møder hinanden på gaden - kan måske lige hjælpe med noget i brugsen eller på apoteket, som kan være svært at forstå som udlænding, siger Hanne Østergaard.

- Vi må ikke som hjælpeorganisation gøre noget som erstatter et arbejde. Men mange flygtninge ville være dårligt hjulpet, hvis ikke vi af og til er med som bisiddere, siger Hanne Østergaard, der oplever at sagsbehandlere ikke altid forstår de problemer eksempelvis flygtninge kommer med, eller har tid til at hjælpe.

Røde Kors på Langeland hjælper også flygtninge ude i verden. I Borgerhuset i Rudkøbing mødes en nørklegruppe, der strikker til mennesker i flygtningelejre rundt om i verden.

Annonce

Hanne Østergaard

Hanne Østergaard født den 4. oktober 1954 i Als ved Hadsund.

Uddannet lærer har arbejdet som lærer på Kassebølle Friskole, inspektør på Rudkøbing Skole og lærer på Humble Skole.

Er mor til fire piger, nu afdøde Tine, tvillingerne Karen og Kirsten og Sidsel, er mormor til seks børnebørn.

Formand for Røde Kors Langeland og mangeårige aktiv i blandt andet Rudkøbing Gymnastikforening og en habil fodboldspiller.

Aktive på Langeland

Det er ikke alene flygtninge, som Røde Kors arbejder for, også fattige børn på Langeland eller ældre, der har brug for besøg og kontakt.

- Vi har mange forskellige aktiviteter, vi har netop overstået landsindsamlingen, som på Langeland gik bedre end året før, men det er vanskeligt at skaffe indsamlere, desværre.

- Men der er mange der lægger et stort arbejde i Røde Kors til daglig. Bodil Skriver står eksempelvis for besøgsvennerne, der har kontakt til ældre, der er alene eller har brug for nogen at tale med. Det kan være vanskeligt, hvis man ikke er så mobil og bor langt ude på andet og få social kontakt. Vi taler også om at lave en slags telefonkæde netop for at sikre, at ældre, der bor alene får en opringning hver dag, så nogen tager affære, hvis der er noget galt, fortæller Hanne Østergaard.

- Det næste vi tager fat på er julehjælpen til familier, der har brug for det. Den står Ann Jeppesen for at udvælge i samarbejde med kommunen og man kan søge ved at skriv direkte til Ann Jeppesen på jeppesen826@gmail.com eller man kan hente ansøgningsskemaer i kommunen og der skal søges inden 2. december.

Udvalgte børn på Langeland får også hjælp til at komme på sommerlejr hvert år og i øjeblikket forsøger Røde Kors i samarbejde med Langeland Kommune, at skabe tilbud for børn, der har brug for ekstra voksenkontakt, måske til lektiehjælp, fælles oplevelser og socialt samvær.

- Det er ikke det samme som Børns Voksenvenner. Vi henvender os til børn, der af en eller grund har lyst til ekstra voksenkontakt, siger Hanne Østergaard.

Børn har altid fyldt meget i Hanne Østergaard liv. Hun har været lærer på Kassebølle Friskole, inspektør på Rudkøbing Skole og lærer på Humble Skole - hun og hende tidligere mand arbejdede i en årrække i Afrika i det nordlige Zambia, dog med undervisning af voksne.

Hanne Østergaard er ikke fremmed overfor de problemer andre mennesker slås med, selv mistede hun sin datter Tine, der led af anoreksi og døde, da hun kun var tredive år. Og i foråret mistede hun sin mand Niels, der døde af en række hjerneblødninger, som følge af en kræftsygdom.

- Det giver måske en bedre forståelse af, hvordan andre mennesker, der mister eller står i en svær situation, har det, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Michelin misser Fyn endnu engang

Læserbrev

Debat: Lad os gøre Ærø til affaldsfrit samfund i 2030

Læserbrev: Ærø dækker et geografisk overskueligt område. Det giver muligheder, som vi bør udnytte. Administrativt er vi en kommune i samme ret som landets øvrige 97 kommuner, men også på det punkt er Ærø med 6.000 indbyggere mere overskueligt end for eksempel nabokommunerne Sønderborg og Svendborg, med omkring 50.000 indbyggere. Ærø har en unik mulighed for at blive modelsamfund for andre kommuner, vi kan lave forsøg og eksperimenter i kommunalt regi, som kan gøre os til frontløbere og inspirere andre. Jeg synes vi skal give Ærø videre til vores børn mindst lige så frodigt og rent, som vi overtog øen fra vores forfædre. Affald - de første ca. 15 år, jeg boede på Ærø, blev affaldsbjerget i Husmarken fordoblet. Nu sender vi vores affald til forbrænding i Svendborg - ude af øje, ude af sind. Da mine oldeforældre var børn, var der ikke noget der hed affald. Jo, selvfølgelig var der det, men det var ikke affald der blev dynget op på lossepladser eller brændt af, det indgik i naturens kredsløb som gødning eller blev genanvendt. De havde heller ikke de mængder af emballage, som fylder min skraldespand, før det bliver kørt og sejlet til Svendborg. Hvis vi vil, kunne Ærø blive det første (næsten) affaldsfrie samfund i Danmark. Vi kunne informere hinanden massivt om hvilke emballagetyper og produkter der kan genanvendes og samle dem behørigt ind - disse vil være en ressource, der kunne sorteres og raffineres på Ærø. Det er teknisk muligt at indføre afregning af dagrenovation efter vægt, så blev det billigere for dem der tænker i genanvendelse når de køber varer og sorterer effektivt, eller bare har lidt affald, og det ville blive dyrere for dem, der fylder meget i beholderen til forbrænding. Organisk affald kunne hjemmekomposteres, eller vi kunne producere biogas. Mulighederne er mange, og vi kan, hvis vi vil. Jeg synes, vi skal sætte en ambition om, at Ærø er et affaldsfrit samfund i 2030.

Fyn

Lastbil tabte tre ton tung anhænger på motorvej: - Vi kunne have stået med en kæmpe katastrofe

Fyn For abonnenter

På motorvejen: Ud af øjenkrogen så Sofie en lastbilanhænger komme glidende imod sig

Annonce