Annonce
Fødselsdag

Rødderne forfølger Mozaffari, der fylder 80

Forfatter og islamforsker og -kritiker Mehdi Mozaffari fylder 80 år den 21. november. (Arkivfoto) Flemming Krogh/Ritzau Scanpix

Fortiden indhentede for nylig Mehdi Mozaffari fra en noget uventet kant.

Han er født i Iran, men er nu dansk statsborger. Forfatter, islamforsker - og islamkritiker - og tidligere professor på Aarhus Universitet.

Han er også en mand med erfaring. Torsdag den 21. november fylder han 80, men alt det var ligegyldigt i slutningen af januar 2017 - kort efter at Donald Trump var tiltrådt som USA's præsident.

Eller rettere, der var én ting, der ikke var ligegyldigt, nemlig Mozaffaris fødested.

Trump indførte midlertidigt indrejseforbud til USA for personer, der var statsborgere i syv muslimske lande, herunder Iran.

Det ramte folk med dobbelt statsborgerskab og også personer, der var født i et af landene, altså også professor emeritus'en fra Aarhus.

- Nu kan jeg ikke rejse til USA, fordi jeg for 77 år siden blev født i Iran, konstaterede Mehdi Mozaffari dengang.

Han skulle ellers til USA for at promovere en bog om truslen fra islamiske ekstremister, netop den slags personer, som Trump med sit tiltag ville holde ude.

Islam er noget, der har fulgt Mozaffari hele livet, på godt og ondt. Som ung blev han tvunget i koranskole og var oprindeligt tilhænger af en revolution i sit fødeland.

Han studerede jura på Teherans universitet, men senere tog han til Paris for at læse på Sorbonne Universitetet i den franske hovedstad.

I Paris fandt Mozaffari sin danske kone, og han tog sin nye familie med tilbage til Teheran, efter at han i 1971 fik sin doktorgrad.

I 1978 og 1979 kom revolutionen og opgøret med shahens diktatur. Det var ayatollah Khomeini, der ledte den islamiske revolution. Mozaffari fik i 1979 ansættelse på Sorbonne og forlod sammen med sin familie Iran.

Ikke længe efter fandt familien vej til Danmark, hvor han blev ansat på Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet. Her begyndte han en akademisk karriere, hvor han brugte sine kræfter på at forske i Khomeinis islamisme, som Mozaffari er meget kritisk overfor.

I 1998 udfordrede han i bogen "Fatwa" det islamisk juridiske grundlag for fatwaen mod forfatteren Salman Rushdie. 15 år senere kronede og sluttede han sin akademiske karriere med bogen "En Orientalsk Totalitarisme".

Her beskriver han islamisme som en totalitær ideologi, der udsprang fra Første Verdenskrig, da imperierne i Tyskland, Italien, Rusland og Det Osmanniske Rige faldt. /ritzau

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce