Annonce
Assens

Råger plager Haarby: Beboere vil have den voldsomme larm stoppet

Jonas Andersen fra Østergaardsvej i Haarby er, som andre i området, plaget af larmen fra råger. Foto: Kim Rune
Råger generer flere borgere i Haarby. Og det skal der gøres noget ved.

Haarby: Den ene af to råger styrtdykker ned mod avisens udsendte, som var den et Spitfire-jagerfly, hvorefter den svæver opad igen med vingefanget slået helt ud.

Fyens Stiftstidende har bevæget sig om til det grønne område bag Jonsgaardsvej i Haarby. Her forsøger nogle larmende råger at advare den udsendte om ikke at træde nærmere. Deres øredøvende udgydelser ser ud til at intensiveres, jo mere vi nærmer os: Hold dig væk, kammerat!

Men fuglene larmer for meget, mener flere borgere i bl.a. Haarby og i Brylle. De vil have sat en stopper for rågernes larm oppe fra trænernes toppe. Den larmende plage skal mindskes. Og rågeplagen har været oppe at vende i udvalget for Miljø, Teknik og Plan i Assens Kommune i starten af denne måned, så en regulering af bestanden kan finde sted.

En af de plagede beboere et andet sted i Haarby er Jonas Andersen. Han bor på Østergaardsvej. Han så helst, at rågerne helt forsvandt. Når han sidder på terrassen, må han hæve stemmen meget for at kunne føre en samtale, siger han.

- Når der kommer gæster her, siger de: 'Hold kæft, hvor det larmer'.

- Det er meget voldsomt om morgenen og eftermiddagen, bemærker han.

Annonce

Er du plaget af råger?

På vores Facebook-side Fyens Stiftstidende Assens spurgte vi mandag vores læserne, om de var plaget af larmen fra råger, og hvor det så var.

Læserne kvitterede, og her er der ifølge læserne råger at finde:

Omkring Gelstedvej i Grønnemose

Omkring Mosegårdsvej/Krengerupvej ved Tommerup

Omkring Vestfyns Gymnasium

Omkring skoven ved Sandager Kirkevej (Orelundvej og Baunevej)

Omkring Elmevej i Verninge

Spul dem væk

Jonas Andersen mener, det er taget til inden for de seneste par år. Han kalder rågen et skadedyr. Han så helst, de blev fjernet helt, selv om den kære fugl er fredet.

Birger Boutrup bor også på Østergaardsvej. Og er også godt træt af larmen.

- Det er blevet værre. Her om aftenen, når de trækker tilbage fra markerne, kan der være op til 400 råger, fortæller Birger Boutrup.

- Hvor mange skal væk, før man kan holde det ud?

- Det kan jeg ikke sige dig, men vi kan sige, de (jægerne, red.) må skyde alle de unger, de kan. Det eneste, der er at gøre, er faktisk at få fjernet dem fra bymæssig bebyggelse, fortæller Birger Boutrup.

- Hvordan gør man det?

- Det skal ikke være fuglen, der bestemmer. I Ringe spulede de rederne ned. Mig bekendt er de ikke kommet igen. Det var inde i midtbyen.

- De skal holdes nede hele tiden, og så finder de nok ud af, de ikke kan være der, bemærker han.

Han siger, man vil holde kommunen op på, at bestanden reguleres.

- Den eneste effektive måde er at få fjernet rederne.

Solen er vækkeur

Fuglene starter med at larme, når solen står op. Solen er deres vækkeur så at sige. Endda før solopgang nogle gange, siger Birger Boutrup, der selv er jæger.

- Så flyver de ud og skal spise.

- Og så går der nogle timer - så er de væk. I løbet af dagen er det begrænset, hvor meget der er. Men om aftenen, når de kommer tilbage igen, er der samme larm igen, indtil de falder til ro.

- Det er åbenbart en meget social fugl. For de bygger tæt på hinanden og bebyggelse, fortæller Birger Boutrup.

I 2008 blev reglerne for regulering af råger skærpet. Siden da skal man have tilladelse til at regulere bestanden ved Naturstyrelsen.

Helmut Larsen fortæller, det er blevet bedre efter et træ blev fældet. Foto: Martin Kloster

Værre før

Helmuth Larsen bor lige op til det grønne område ved Jonsgaardsvej. Vi møder ham i ligusteridyllen. Han siger, rågerne har plaget området i mange år. Men at det trods alt er blevet bedre, da den kæmpestore rødbøg ovre hos genboen blev væltet for et par år siden.

- Den byggede de reder i. Det var meget værre før, fortæller han.

De eneste, der er helt ligeglade med larmen - ja, det er pudsigt nok rågerne selv.

Jonas Andersen, Haarby. Foto: Kim Rune
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce