Annonce
Odense

Rådmand vil lukke skole i Vollsmose: - Der er brug for en ny start

- Det er vigtigt for mig at signalere, at det her ikke bare handler om at lukke noget ned, men om at bygge noget nyt op, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) om sit forslag om at lukke H.C. Andersen Skolen i Vollsmose. Arkivfoto
Der skal gøres op med årtiers fejlslagen indsats for børnene i Vollsmose, mener børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R), der nu foreslår at lukke en af de to folkeskoler i Vollsmose og give den anden både nyt navn og nyt indhold.

Luk H.C. Andersen Skolen, flyt børnene til naboskolen Abildgårdskolen og giv så Vollsmose en ny skolestart.

Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) præsenterer nu et konkret forslag til ny skolestruktur som et hjørne af det, byrådspolitikerne har døbt Den Sidste Vollsmoseplan, og som med en fast hånd skal rive ghettomærkatet af den omdiskuterede bydel.

- Det er vigtigt for mig at signalere, at det her ikke bare handler om at lukke noget ned, men om at bygge noget nyt op, siger hun om sit politiske oplæg, der altså vil samle alle Vollsmose-børn på én og ikke som hidtil på to folkeskoler i bydelen.

- Børnetallet i Vollsmose falder allerede nu, og når vi om få år begynder udflytningen af beboere i området (når boligblokke rives ned, red.), bliver der endnu færre. Med ét skoledistrikt vil vi lave en ny start og en attraktiv skole i et ghettoområde under transformation, og fysisk kan børnene være på én skole, forklarer Susanne Crawley Larsen.

Du har selv talt meget om, hvor vigtigt det er at få spredt tosprogede elever og blandet dem med andre børn i byen, men tosprogsprocenten bliver jo ikke anderledes af at flytte børnene fra H.C. Andersen Skolen til den anden Vollsmose-skole?

- Nej, men det alternativ, vi står med, det er at busse børnene rundt i byen, og min sondring er, at det kommer vi ikke politisk i mål med. Og så er der noget rigtigt i, at der i et område med 10.000 mennesker også er en skole, mener hun.

Annonce

De to skoler i Vollsmose

H.C. Andersen Skolen har adresse i Tjørnehaven i Vollsmose og har 305 elever. Omkring 75 procent af børnene er tosprogede. Havde ifølge Undervisningsministeriet sidste år et karaktergennemsnit til folkeskolens afgangseksamen på 4,7.

Abildgårdskolen ligger på Gillestedvej i Vollsmose og har 443 elever. Cirka 90 procent af dem er tosprogede. Havde ifølge Undervisningsministeriet sidste år et karaktergennemsnit til folkeskolens afgangseksamen på 5,8.

Landsgennemsnittet for folkeskolens afgangseksamen var 7,3, mens gennemsnittet i Odense landede på 7,2.

Tid til selvransagelse

Men den skole skal tage sig væsentligt anderledes ud, end tilfældet er i dag. Både hvad angår rammerne og så det, der fylder dem ud.

- Der skal ske en fysisk transformation af Abildgårdskolen, for lige nu ser den ikke indbydende eller vigtig ud, konstaterer Susanne Crawley Larsen.

Og så er der indholdet.

- Vi skal sætte aktiviteter i gang, der foregår uden for Vollsmose, så vi åbner firkanten op og lader børnene komme så meget som muligt ud i andre dele af byen. Der skal være valgfag, erhvervspraktik og fritidsjob-garanti uden for Vollsmose, der skal satses massivt på åben skole og på at tiltrække de dygtigste lærere, der skal være økologisk madordning, måske profilspor med robotter og FN's 17 verdensmål, og så skal der massivt fokus på sprog og på fravær, opremser rådmanden.

Hun erkender, meget er blevet forsøgt og mange penge investeret i Vollsmose-skolerne gennem tiden. Med heldagsskole, med højere normeringer, modersmålsundervisning og samarbejde med blandt andre B1909.

- Men trods mange indsatser de seneste 20 år er vi ikke lykkedes, og det bør mane til selvransagelse både hos mig, hos tidligere rådmænd, borgmestre og byråd, siger hun.

Et nyt navn

Hvad får dig til at tro på, det så lykkes nu?

- Egentlig tror jeg ikke, forudsætningerne for at lykkes har været til stede før nu, hvor vi som byråd har besluttet at sætte både boligpolitik, beskæftigelsespolitik og socialpolitik i værk på én gang.

- Opgaven er ikke at gøre en dårlig ghettoskole til en god ghettoskole. Det skal være en almindelige skole, og måske skal den også have et nyt navn.

Der blev ellers grinet lidt i krogene, da Venstre foreslog at give hele Vollsmose et nyt navn. Hvad skal det nytte at give skolen et andet navn?

- Det ændrer ikke noget, hvis vi ikke gør noget anderledes. Det skal være ledsaget af andre ting, og det vil det blive, lover rådmanden.

Når det er H.C. Andersen Skolen, Crawley foreslår at lukke, skyldes det, at det er den mindste af de to Vollsmose-skoler, og at begge skolers elever ikke kan rummes dér. Det kan de til gengæld på Abildgårdskolen.

Åbner måske igen

Men før nogen eventuel skolelukning venter nu politiske drøftelser på tirsdagens møde i Børn- og Ungeudvalget. Og skal rådmandsidéen blive til virkelighed, kræver det en beslutning i byrådssalen.

Dér ser hun allerede konturerne af et politisk flertal - blandt andet støttet af det socialdemokratiske borgmesterparti - men hun ønsker sig mere end det.

- Jeg forestiller mig ikke at gøre det her med et smalt flertal, siger Susanne Crawley Larsen og understreger samtidig, at lukningen meget vel kan vise sig at være midlertidig.

For med Den Sidste Vollsmoseplan er det ikke kun politikernes ambition at rive 1000 boliger ned. Det er også håbet, at private investorer vil bygge op mod 1600 nye boliger og ad den vej forvandle området til en mere gennemsnitlig og velfungerende bydel.

- Så på længere sigt - måske om 10 år - bliver der nok brug for to skoler i Vollsmose igen, forudser rådmanden.

Følg med på Fyens.dk i løbet af dagen, når vi følger op på forslaget om skolelukningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce