Annonce
Odense

Rådmand tror ikke på egen forvaltning: Vil have ekstern hjælp efter ny millionmangel til udsatte børn

- Jeg tror ikke, min egen forvaltning kan løse opgaven, konstaterer rådmand Susanne Crawley Larsen (R), der derfor vil bede om hjælp udefra til at få styr på området for udsatte børn. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
Med en budgetoverskridelse på op mod 70 millioner kroner på området for udsatte børn, har rådmand Susanne Crawley Larsen (R) mistet troen på, at hendes egen forvaltning kan løfte opgaven. Derfor ønsker hun nu hjælp udefra.

Allerede før sommerferien havde hun store bekymringer og efterlyste kontant hjælp:

- Jeg er færdig med at være den flinke pige i klassen og overholde alle budgetter.

Og nu, hvor sommermånederne ser ud til mere end at have fordoblet millionunderskuddet i Familie og Velfærd, der med såvel forebyggelse som anbringelser hjælper udsatte børn, er børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) klar til endnu et markant skridt.

Med et foreløbigt underskud på mellem 50 og 70 millioner kroner - i juni hed det 28,4 millioner - foreslår hun at søge ekstern hjælp til en gennemgang af for eksempel procedurer, ledelse og organisering også på tværs af forvaltningerne.

- Det gør jeg i en erkendelse af, at jeg ikke tror, min egen forvaltning kan løse opgaven, siger Susanne Crawley Larsen.

Det lyder som noget af en falliterklæring, hvis en stor kommune som Odense ikke selv kan magte den opgave?

- Nogle gange kan man få brug for andre øjne på tingene, konstaterer hun.

Har du så de rigtige folk ansat?

- Jeg har stor tillid til mine medarbejdere, og de er dygtige. Men vi kan ikke udelukke, at noget kan gøres smartere. Der kan være blinde pletter i egen forvaltning.

Og dit eget ansvar? Du har jo blandt andet være med til at skære i budgetterne?

- Min absolutte hovedprioritet i politik er vilkårene for udsatte børn. Og jeg løfter bedst det ansvar ved at lave en holdbar plan og fremskaffe grundlaget for at kunne tage de rigtige beslutninger sammen med udvalget.

Annonce

Fire ting du skal vide om udsatte børn

1. Det samlede budget for afdelingen for Familie og Velfærd, der tager sig af Odenses udsatte børn, er i år på 500 millioner kroner. Trods ekstra penge fra blandt andet rød bloks skattestigning er budgettet siden 2016 blevet 12 millioner kroner mindre.

2. For tre år siden modtog Børn- og Ungeforvaltningen cirka 3000 underretninger med bekymringer om børn. I år når tallet formentlig forbi 4000, og i cirka 30 procent af de mange nye underretninger er der brug for en kommunal indsats.

3. De seneste par år er antallet af tvangsfjernelser i Odense Kommune steget fra omkring 100 til 150 sager årligt.

4. En anbringelse koster i gennemsnit 600.000 kroner om året.

Kilde: Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune

Utålelig situation

Om de eksterne øjne skal tilhøre et privat konsulentfirma, Socialstyrelsen eller den taskforce, som Socialstyrelsen sammen med Ankestyrelsen tilbyder landets kommuner, har børn- og ungerådmanden ikke lagt sig fast på.

Du har flere gange tidligere afvist blandt andre Dansk Folkepartis forslag om netop at hente hjælp fra den taskforce på området for udsatte børn. Hvorfor så nu?

- Man modnes, når man som jeg nu for sjette år i træk skal bøvle med det her område, siger Susanne Crawley Larsen med en henvisning til, at hun i samtlige år som rådmand har stået med budgetoverskridelser på anbringelsesområdet. Og har lukket hullerne primært med penge fra skoler og dagtilbud.

- Det er utåleligt hvert år at stå i den situation, at de børn, der har mest brug for fællesskabets hjælp, skal være genstand for diskussioner om, hvilke andre velfærdsområder der nu skal betale, om vi kan forringe forebyggelsen eller skære ned på socialrådgiverne.

- Jeg anerkender, det er et svært styrbart område, men jeg tror på, det kan styres. Det handler om at blive dygtige nok, påpeger hun.

En del af forklaringen på den nuværende pengemangel på 50-70 millioner kroner - det udgør mindst 10 procent af Familie og Velfærds samlede budget - er en stigning i både antallet af underretninger og tvangsanbringelser.

- Der er mere aktivitet, og det ser vi også i resten af landet. Men jeg kan alligevel blive i tvivl, om det er hele forklaringen, siger Susanne Crawley Larsen.

- Så det håber jeg, en ekstern undersøgelse kan give svar på.

Stop for nye ansættelser

I næste uge skal politikerne i Børn- og Ungeudvalget drøfte, om det er en nødvendig og en god idé at søge ekstern hjælp.

Og så venter også arbejdet med at finde de manglende 50-70 millioner i dette års budget.

- Det er en dybt alvorlig situation, siger børn- og ungerådmanden.

- Og derfor har jeg bedt om og netop haft et møde med borgmesteren for at tale med ham om, hvordan vi håndterer det. Sammen.

For to uger siden blev et øjeblikkeligt ansættelses- og indkøbsstop sat i værk i Børn- og Ungeforvaltningen.

- Det skal gøre den opgave, jeg beder om hjælp til at løse, mindre, fortæller Susanne Crawley Larsen

Odense Kommunes samlede budget er på cirka 12,3 milliarder kroner - heraf udgør Børn- og Ungeforvaltningen omkring tre milliarder.

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce