Annonce
Odense

Rådmand om millionbesparelser: Velfærdsdagsordenen er ikke aflyst

- Det her er en svær opgave, der skærer ind i ens hjerte, fordi det handler om børn. Der er dog ingen massefyringer på vej, og det drejer sig om under én procent af det samlede budget, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) om millionbesparelser. Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Hun forstår godt, at nogle undrer sig over de varslede millionbesparelser så kort tid efter skattestigninger og et budgetforlig med råderum. Men børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) afviser, at det kunne være løst på anden vis.

I har lige hævet skatten for at få flere penge til velfærd. Nu sparer I nogle af pengene væk igen. Hvorfor er det rimeligt?

- Jeg kan godt forstå, du spørger. Det er oplagt. Der er tilført 180 milioner kroner til børn og unge, og det er rigtigt, at der nu er noget, der skal gå den anden vej. Men ambitionen om at nå den hele velfærdsprocent (foreløbig er skatten steget med 0,8 procentpoint, red.) er der stadig, og jeg ser ingen tegn på, at velfærdsdagsordenen er aflyst.

Men det er vel ikke mærkeligt, at nogle føler sig snydt, og at andre kalder det pinligt og flov. Er du flov?

- Jeg vil ikke kommentere på det ordbrug, andre har. Det må man selv vælge. Men det her er en svær opgave, der skærer ind i ens hjerte, fordi det handler om børn. Der er dog ingen massefyringer på vej, og det drejer sig om under én procent af det samlede budget.

Da I i september indgik et bredt budgetforlig, blev det kaldt et budget med råderum. Hvorfor brugte I ikke de forhandlinger til at løse problemet - I kendte jo godt til sparekravet på det tidspunkt?

- Der er mange ting, man gerne vil løse i en by, og jeg brugte min budgettale på at tale for børnene. Men med dette års forlig valgte byrådet ikke at løse så mange udfordringer på hverken børn- og ungeområdet eller ældreområdet. Jeg vælger at se sådan på det, at budgetforhandlingerne er overstået, og at de har givet os nogle opgaver, vi nu skal finde en løsning på. Råderummet kunne alligevel ikke have dækket det hele - men jeg kan da godt forstå, hvis nogle undrer sig. Jeg har dog en god fornemmelse af, at vi nok skal få det her løst, fordi alle partier er med i budgetforliget.

Nu er der lagt et sparekatalog frem. Hvor foretrækker du at finde pengene?

- Sparekataloget bliver nu sendt i høring som planlagt, og så er det min opgave de næste 14 dage at lytte til de bekymringer, der er hos borgere og medarbejdere. Når de 14 dage så er gået, tager vi en beslutning.

Er der forslag, du vil afvise med det samme?

- Nej. Der er forslag for flere penge, end vi skal finde, og det giver mulighed for at prioritere. Min personlige ambition er at passe på de mest sårbare børn og på forebyggelse, så vi ikke skal blive ved med at slukke ildebrande.

Ud over de konkrete spareforslag lægges der også op til rammereduktioner, hvor det bliver op til skolerne og dagtilbuddene selv at finde ud af, hvor der præcis skal skæres. Hvorfor på den måde skubbe problemet og ansvaret videre?

- Det er forvaltningens oplæg, og man kunne godt forestille sig, at der kommer flere ord på. At vi som politikere sætter en retning for, hvad det er for nogle opgaver, der ikke skal løses.

Både forældre og fagforbund er bekymrede for konsekvensen af det her. Hvilke konsekvenser tror du, sparerunden får?

- Jeg tror, at man nogle steder vil opleve, at der er noget, man kunne før, som man ikke længere kan. Det kan for eksempel være en aktivitet i en børnehave. Men lykkes det at holde hånden over de mest sårbare børn, så vil reduktionen i serviceniveauet føles ærgerlig, men det vil ikke påvirke børnenes trivsel. Det er min ambition.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn For abonnenter

Ulovligt ifølge revisor: Konkursramt advokatfirma lånte penge i velgørenhedsfond

Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Annonce