Annonce
Odense

Rådmand om kritik af jobgaranti: - Håbløst at skyde på studerende, der vil gøre et godt stykke arbejde

Brian Dybro har ikke meget til overs for Sanne Skougaards kritik af "fra ledig til velfærdsmedarbejder"-projektet. Den manglende værdige pleje af ældre handler om tusinde andre ting, mener han. Arkivfoto: Kim Rune
Ældre- og Handicapudvalget burde tage sig af kulturen og arbejdsforholdene på byens plejehjem i stedet for at skyde på kommende studerende, der ønsker at arbejde i ældreplejen. Sådan lyder tilbagemeldingen fra beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF).
Annonce

Brian Dybro, Sanne Skougaard Andersen problematiserer, at man med projektet ”fra ledig til velfærdsmedarbejder” lover jobgaranti, fordi der er en risiko for, at der havner nogle medarbejdere på plejehjemmene, som ikke burde være der. Er det en bekymring, du deler?

- Nej. Og jeg bliver faktisk helt vred, for hun griber det helt forkert og bagvendt an. For at blive rekrutteret til det her projekt, skal de have en personlig interesse for området og en lyst til at arbejde med mennesker. Som en del af for-forløbet kommer de til en samtale med en leder i Ældre- og Handicapudvalget, der med sin faglighed skal vurdere, om de er egnet til uddannelsen og jobbet. Og så er jobgarantien jo kun gældende, hvis man gennemfører.

Så du mener, at hvis man ikke er kvalificeret, gennemfører man ikke?

- Hvis man ikke er egnet, siger enten uddannelsen eller en selv fra. Den her forfærdelige dokumentar, der viser ældre, der ikke bliver passet værdigt, handler om tusinde andre ting. Den handler om kultur, om faglighed og om ressourcer. Det burde Ældre- og Handicapudvalget komme i gang med at tage sig af i stedet for at skyde på studerende, der ikke engang er startet endnu, og som gerne vil gøre et godt stykke arbejde. Det er håbløst at skyde på mennesker, der kommer igennem en screeningsproces, inden de overhovedet kan starte.

Men har Sanne Skougaard Andersen ikke en pointe i, at to af de vigtigste kvaliteter, man skal besidde for at varetage den type job, er empati og omsorg for andre, og at det ikke er værdier, man kan lære på en skolebænk?

- Det er jeg fuldstændig enig i. Det er jo oplagt. Men det er lige præcis her, at for-forløbet kommer til sin ret. Der bliver det jo afklaret, om man har de fornødne personlige kompetencer. Men det hjælper jo ikke noget, hvis man kommer ud på en arbejdsplads, hvor der er en helt forskruet kultur.

Hvis man er arbejdsløs, må den her jobgaranti være meget tillokkende. Tror du ikke, det kan skabe en skævvridning, så det ikke nødvendigvis er begejstring for netop plejesektoren, der driver værket?

- Jeg kan sagtens følge, at jobgarantien er tiltrækkende. Men forudsætningen for at komme i betragtning er, at man har de nødvendige personlige kompetencer, at man har empatiske evner, og at man vil. Og så kan man jo lave øvelsen med sig selv og spørge: "Hvis jeg var arbejdsløs og ikke havde lyst til at arbejde på eksempelvis et plejehjem, ville jeg så gennemgå en sosu-uddannelse udelukkende for at få et job?”. Det tror jeg ikke. Hvis det var tilfældet, ville de ledige valfarte til de her uddannelser, og det gør de jo ikke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense For abonnenter

Ali gik hjem fredag aften: Hans venner kørte sig i døden på Østerbro

Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: 'Journalisterne er bare mikrofonholdere. De stiller jo ingen kritiske spørgsmål.'

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce