Annonce
Odense

Rådmand om hård budgetkritik: - Jeg vil ikke komme med så mange forklaringer

- Jeg vil ikke komme med så mange forklaringer. Vi skal blive bedre til at handle og løse problemerne i stedet for at forklare dem, siger børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R). Arkivfoto: Lasse Hansen
Børn- og ungerådmand Susanne Crawley Larsen (R) er ærgerlig og overrasket over alvoren i ny, kritisk analyse af hendes forvaltning. - Nu er den vigtigste opgave at få bragt det i orden, siger hun, der afviser at svare på, hvorvidt det skal have personalemæssige konsekvenser.
Annonce

Susanne Crawley Larsen, ifølge rapporten fra BDO aner forskellige afdelinger i din forvaltning ikke, hvordan deres eget budget ser ud, og hvad der er råd til, og det er uklart, hvem der har ansvaret for at kontrollere budgetter og tilpasse prognoser. Hvad tænker du om de konklusioner?

- Det er mig, der har ønsket at få rapporten, og det har jeg på den baggrund, at vi som politisk udvalg flere gange om året er blevet præsenteret for, at der mangler penge. Rapporten viser, at forvaltningen formentlig konstant har prognosticeret for lavt, og det beslutningsgrundlag, de har givet os som politikere, er ikke det rigtige grundlag.

Det kan ikke være ret tilfredsstillende?

- Nej, det er det ikke. Men det gode er, at vi nu har en forklaring på det, og at vi kan ændre det. Noget er allerede nu ændret - for eksempel er det defineret, hvem der har ansvaret for hvad.

Det lyder ellers som noget, der burde være en selvfølgelighed, at der er styr på?

- Ja, men det kan vi så bare konstatere, at det var der ikke. Jeg vil ikke komme med så mange forklaringer. Vi skal blive bedre til at handle og løse problemerne i stedet for at forklare dem.

BDO konkluderer, at "budgettet som redskab reelt set er uden relevans for den daglige styring". Hvordan kan det komme dertil, efter du og I i årevis har kæmpet med det her område, og det har kostet gentagne besparelser på skoler og i daginstitutioner, fordi der manglede penge på anbringelsesområdet?

- Det korte svar er, at det er det, og den vigtigste opgave nu er at få bragt det i orden.

Men du må også være interesseret i at finde ud af, hvordan det kan gå så galt, så det ikke sker igen?

- Jeg har været interesseret i at finde ud af, hvorfor jeg og de øvrige politikere hele tiden blev udsat for, at budgetterne ikke kunne overholdes. Og det synes jeg, vi har fået svar på.

Det kan synes som et oplagt sted, I for længst burde have sat ind: Altså at nogle har et klart ansvar for at kontrollere budgetterne og tilpasse prognoserne, når de afviger?

- Ja, det er et oplagt sted at sætte ind. Og jeg kan kun være glad for, at det bliver gjort nu.

Du har også som rådmand et ansvar - hvorfor har du ikke sørget for, det er sket for længe siden?

- Som rådmand er jeg først og fremmest politiker, og det betyder, jeg skal tage beslutninger på det grundlag, forvaltningen lægger frem. Jeg har fået en mistanke om, at det grundlag ikke er særlig godt, og derfor har jeg bestilt rapporten. Det, synes jeg, er min del af ansvaret. At få belyst, hvad der ikke fungerer i min forvaltning. Jeg er jo ikke økonom med særlige forudsætninger for at styre en økonomi, men jeg er ansvarlig for, at de mennesker, der skal gøre det, kan det og gør det.

Er det de rigtige mennesker, du har ansat til at varetage de her opgaver?

- Jeg har tillid til, at når vi kommer til årsskiftet, så er alt bragt i orden, og rigtig mange har taget læring af det.

Skal det forstås sådan, at det her ikke får nogen personalemæssige konsekvenser?

- De konsekvenser jeg ønsker, det er, at det skal være bragt i orden til årsskiftet. Der stopper mine beføjelser.

Når nu rapporten dokumenterer, at I som politikere ikke har fået det rigtige grundlag at træffe beslutninger på, er du så tryg ved, at du med de samme mennesker ansat får det fremover?

- Jeg er ærgerlig over, at vi ikke har fået det rigtige beslutningsgrundlag. Men jeg er tryg ved, at vi kommer til at efterleve rapportens anbefalinger.

Betyder det her, at I har lavet besparelser på skoler og daginstitutioner, der ikke har været nødvendige, fordi I ikke har fået de rigtige tal?

- Sådan vil jeg ikke tolke det. For der er ikke fundet for mange penge.

Da en Rambøll-analyse for nylig konkluderede, at manglende samarbejde på tværs af forvaltningerne går ud over hjælpen til sårbare børn og unge, sagde du, at du var overrasket over alvoren. Gælder det også indholdet af BDO-rapporten?

- Ja. For nogle af spørgsmålene omkring, hvordan det kunne gå så galt, og om det ikke burde være opdaget tidligere, får jeg også lyst til at stille.

I har nu brugt cirka halvanden millioner kroner på eksterne analyser. Er der slet ingen grænser for, hvor mange skattekroner I skal betale for at få styr på basale ting som budgetter?

- Jo, men hvis det er de her rapporter, der er nødvendige for, at man én gang for alle løser  samtlige udfordringer på det specialiserede socialområde, så er det nødvendigt. For det er tydeligvis ikke sket af sig selv.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Dyster corona-prognose for Danmark: Kraftigt stigende smitte og tocifrede dødstal til jul

Fyn

Kendt fynsk kok i spil som Årets Fynbo

Kerteminde For abonnenter

Kommune meldt til Arbejdstilsynet for nedrivning af silo: - Det er helt vanvittigt, det de har gang i

Kerteminde

Lokal entrepenør klagede over giftigt pcb: Nu har Arbejdstilsynet været i Kerteminde

Annonce