Annonce
Odense

Rådmand i Odense: - Løbehjulene er kommet for at blive

Rådmand for By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune, Jane Jegind (V), er godt tilfreds med det nye lovforslag om elektriske løbehjul, men mener, at udlejningscykler skal underlægges samme lovgivning. Foto: Sugi Thiru
Odense Kommune har indtil videre givet tilladelse til elektriske løbehjul i et år. Tilladelsen udløber den 1. august 2020. Men ifølge by- og kulturrådmand Jane Jegind (V) er løbehjulene ikke på vej væk fra byen.

Nu har el-løbehjulene kørt i Odense i godt seks måneder. Hvad synes du om det indtil videre?

- Man kan roligt sige, at det var en opstart med udfordringer. Men jeg synes, at både virksomhederne og den dialog, der har været mellem virksomhederne og kommunen, har gjort, at der er kommet mere ordnede forhold. Efter en lidt mere mildnet interesse i anvendelsen, synes jeg også, der er kommet mere ro på. Men jeg ser frem til, at Folketinget får vedtaget en lovgivning på området. Det er sendt i høring nu, og fra Odense Kommune kommer vi også med et høringssvar.

Hvad tænker du om det lovforslag, der er blevet fremlagt?

- I de kommuner, der har el-løbehjul, har vi haft mulighed for at komme med vores indspark til lovgivningen. Og det lovudkast, der er kommet om el-løbehjul, er faktisk rigtig godt, for det giver os fremadrettet mulighed for at stille krav og lave noget regulering. Jeg har rost ministeren for, at det har været en god proces, og jeg synes, lovudkastet bærer præg af, at de har lyttet til de udfordringer, vi har. I Odense har vi været godt stillet, fordi de to parter, vi har inde, langt hen ad vejen har været indstillet på at indgå frivillige aftaler med os. Der har de været noget mere udfordrede i København.

Er der noget i lovforslaget, du gerne så ændret?

- I lovudkastet er der en del, vi absolut ikke synes om. Nemlig at cykler efter samme udlejningskoncept som el-løbehjul ikke kommer under samme regulering som løbehjulene. Det er vi rigtig kede af, for så kan vi ende med at stå i samme situation med dem. For eksempel at hele vores cykelparkering omkring banegården bliver presset, fordi et selskab sætter 400 cykler op i de offentligt betalte cykelparkeringer. Så er vi ude i, at virksomheder kan bedrive virksomhed og tjene penge på ryggen af kommunalt betalt infrastruktur, og det, synes jeg ikke, er vejen frem. Der ser jeg gerne, at vi kan lave aftaler eller pålægge dem rammer og regler, ligesom med el-løbehjul. For eksempel også at vi har mulighed for at regulere, hvor mange udlejningscykler vi synes, der er plads til i Odense.

Hvilke krav kunne du tænke dig, at man stillede i forhold til løbehjulene i Odense?

- Inde i den tætte by er der meget kamp om pladsen. Der er noget af det, jeg er ret optaget af, at vi kan forlange, at både lejecykler og el-løbehjul skal afleveres inden for bestemte zoner, så man ikke bare kan stille det hvor som helst og så gå derfra. Jeg kunne jeg godt tænke mig, at vi fik lavet deciderede p-zoner.

Hvad med krav i forhold til antallet af løbehjul?

- Den lovgivning, der er lagt frem, lægger op til, at vi kan få lov at beslutte, hvor mange der skal være. Det er enormt dejligt, hvis det bliver en beslutning, vi politikere må træffe ud fra, hvad vi synes byen kan bære. Vi kan jo se skrækeksemplerne fra København, hvor de er blevet oversvømmet af el-løbehjul. Her i byen er det i et niveau, hvor vi kan håndtere det, men i princippet kan der komme fire selskaber i morgen og søge om at sætte flere løbehjul på gaden, og lige nu kan vi kun bruge trafiksikkerhed som argument imod det, og det er et omstændeligt redskab og har også sine store begrænsninger.

Hvad skal der så ske, når den midlertidige tilladelse udløber i august?

- Hvis og såfremt de vedtager loven, så afløser den forsøgsordningen, der har været i gang. Og når den er vedtaget, forhåbentlig inden sommer, så skal vi hurtigst muligt have en sag op i By-og Kulturudvalget, som fastlægger rammerne for det fremadrettet. Men jeg vil gerne sige, at el-løbehjulene er kommet for at blive.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Emil fortæller om indsekter på Kulturøen

Leder For abonnenter

Trods corona tæt på danskerne: Der er ingen grund til at gå i panik

Endnu er ingen danskere diagnosticeret med coronavirus, men lægernes vurdering er, at det kun er et spørgsmål om tid. Det er derfor sandsynligt, at OUH som et af de seks danske modtagehospitaler snart tager imod en eller flere patienter, der er smittet med coronavirus. Det vil være en nyhed, som både fynske og landsdækkende medier vil bringe, og nyheden vil uden tvivl øge nervøsiteten og bekymringen hos mange danskere. Men er der reel grund til at være bekymret, hvis forudsigelserne om smittede danskere holder stik? Ikke ifølge læger med speciale i infektionssydomme - hvis man vel at mærke følger lægernes råd om hygiejne og omgang med andre mennesker. Og disse lægelige anvisninger kan man finde snart sagt alle steder, både på nettet og i de trykte medier. Et ekstra middel til at dæmpe nervøsiteten kan være at få nogle proportioner om sygdommen på plads. Fra Hubei-provinsen i Kina har coronavirus bredt sig til Iran og en række europæiske lande. Værst ramt i Europa er det nordlige Italien med over 300 smittede og 11 dødsfald. Det er slemt og trist, og sundhedsmyndighederne skal ønskes held og lykke med at inddæmme sygdommen. Men over for det og overført til hjemlige forhold står imidlertid, at der i vinteren 2017-2018 døde 1644 danskere af influenza. Med andre ord har især ældre, svækkede mennesker mangefold større grund til at frygte en vinterinfluenza end coronaen. De kinesiske tal for smittede og døde af sygdommen kan forekomme voldsomme, men dels er Kina som bekendt et stort land med et enormt indbyggertal, dels er det et faktum, at den generelle hygiejne i Kina ikke er på europæisk niveau. Desuden kan man have tillid til, at det danske sundhedsvæsen er gearet til at håndtere situationen, ligesom man kan stole på informationerne. Coronavirus skal bekæmpes på tværs af landegrænser, og de begrænsninger, som er en del af bekæmpelsen, må folk tage i stiv arm. Der er grund til fornuftig adfærd efter fagkundskabens vejledninger. Men der er ingen grund til panik.

Fyn

Trods corona: 650 efterskoleelever fra Oure på vej ud i verden

Annonce