Annonce
Odense

Rådmand efter butikslukninger: Vi må tænke ud af boksen

Mange forretninger i Odense er forsvundet de senere år. M. Clausen, Ure og Briller i Nørregade har netop lukket forretningen efter 122 år. Foto: Nils Svalebøg

By- og Kulturrådmand Jane Jegind (V) efterlyser det, hun kalder en "visionsdebat" om, hvad der skal til for at styrke butikslivet i bymidten. Enhedslisten ser positivt på at drøfte flere af Venstre-rådmandens idéer.

De senere års mange butikslukninger i Odense, der ifølge en for nylig offentliggjort rapport fra Cowi betyder, at der i 2017 var 73 færre butikker end i 2012, er en udvikling, der skal kæmpes imod, lyder det fra rådmand Jane Jegind (V).

Rådmanden efterlyser det, hun kalder en "visionsdebat" med deltagelse af både politikere, handlende og alle andre relevante aktører.

- Vi må tænke ud af boksen og gøre noget på en anden måde. Vi kan ikke bare læne os tilbage, siger hun.

Annonce

Idé: Afprøv gratis bybusser

Rådmanden har selv et par idéer på blokken. De er ikke specielt konkrete, gør hun selv en dyd ud af at understrege. Hun kalder dem "forslag til oplæg til en diskussion".

Det lyder ikke særlig konkret?

- Som jeg siger, er der ikke tale om færdige forslag, der kan fremlægges i byrådssalen i morgen. De skal ses som oplæg til en dialog, vi bør sætte gang i, så vi får talt med hinanden og med byens handlende om, hvad vi kan gøre. Og nogen skal jo starte debatten, siger hun.

En idé går ud på at lave et forsøg med gratis bybusser i myldretiden. Det skal lokke flere ind til byen og gøre, at der bliver mere plads på vejene, hvis nogen vælger at lade bilen stå.

I dag får Odense Kommune cirka 75 mio. kr. årligt i indtægter fra salg af bybusbilletter, og 70 procent af de indtægter opnås i myldretiden, har avisen fået oplyst hos Fynbus. Dertil kommer, at regionalbusserne også fungerer som bybusser og dermed også ville miste indtægter. Med andre ord vil det efterlade Odense Kommune med en større regning, hvis alt bybusdrift i myldretiden skulle være gratis.

Jegind understreger dog, at hun ikke mener, at forsøget skal involvere alle bybusser i hele myldretiden hver dag.

- Jeg taler om et forsøg med udvalgte ruter på bestemte tidspunkter. Jeg ved ikke, om det har den ønskede effekt, men lad os diskutere, om det er en vej at gå, siger hun.

Cykelparkering og smart city

Andre idéer går ud på at etablere flere overdækkede cykelparkeringspladser tæt ved gågaden og lave forsøg med to timers gratis parkering på visse p-pladser i centrum. Desuden bør der i de kommende budgetforhandlinger afsættes flere penge til udvikling af det såkaldte smart city, mener Jane Jegind.

- Det kan f.eks. være til intelligente lyskurver, der tilpasser sig trafikflowet, så vi kan øge fremkommeligheden på den plads, der er på vejene, så det bliver lettere at komme rundt i byen, siger rådmanden, der også gerne vil have lavet en analyse både af, hvorfor folk vælger at tage ind til bymidten, og hvorfor andre hellere holder sig væk.

Bokse til opbevaring i centrum

Desuden, påpeger rådmanden, bør der være mulighed for at opbevare sin varer et sted i bymidten.

For det er fint nok med festivaler, der lokker en masse folk ind til bymidten, men hvis de ikke handler, hjælper det jo ikke butikkerne meget.

- Når man er i byen til festival, kan man sagtens få øje på noget, man kunne tænke sig at købe. Men næste tanke vil så være, om det er noget, man gider slæbe på resten af dagen. Hvis der nu var et centralt sted, hvor man, mens man er til festival, kunne stille de indkøb, man har gjort, kunne det måske være med til at animere, at man køber mere ind, mener Jane Jegind.

Hun forestiller sig, der kan blive tale om en slags bagagebokse a la dem, man kender fra banegårde.

- Sådan nogle, hvor man kaster en 20'er i, siger hun.

Enhedslisten tager positivt imod

I den modsatte side af byrådssalen hos Enhedslisten bliver Venstre-rådmandens invitation til en inspirationsdebat taget godt imod.

- Jeg synes, Jane gør store politiske fremskridt. Gratis busdrift og bedre cykelparkering har været på Enhedslistens ønskeseddel længe, og jeg synes, det er rigtig fint, at vi nu åbenbart også har en alliance med Venstre der. Det glæder jeg mig til at bygge videre på, siger Enhedslistens Brian Skov Nielsen.

Samtidig har der ifølge Brian Skov Nielsen aldrig har været flere mennesker i Odense midtby.

- Så det handler jo om at sørge for, vi får en dialog med de handlende i midtbyen om, hvordan vi får et butiksliv, der afspejler de ønsker, som de mange, der færdes i midtbyen, har, siger han og efterlyser færre kædebutikker.

- Så længe vi har de samme butikker i midtbyen, som der er i Rosengårdcentret, så vil midtbyen blive udfordret. Derfor er det rigtigt vigtigt, vi får satset på specialbutikker og oplevelser, som du ikke bare kan køre i Rosengårdcentret eller i gågaden i hvilken som helst anden provinsby og få.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

FIF-hæder til Torben Simonsen

Kerteminde For abonnenter

Politikere gik stik imod anbefalinger: Nu skal sag om 10. klasser gå om

Annonce