Annonce
Odense

Rådmand beder regeringen om hjælp i kampen for truede udsatte

54-årige Kent (tv), der ofte holder til ved hellestedet ved Skulkenborg er glad for, at Brian Dybro (TH) er rådmand. - Hvis ikke vi havde Brian, så gik det ikke så godt i Odense, siger han. Foto. Birgitte Carol Heiberg
Der skal sættes ind både lokalt og nationalt i kampen for at hjælpe og beskytte udsatte hjemløse, der presses af kriminelle bander, mener social- og beskæftigelsesrådmand Brian Dybro, der vil rette henvendelse til regeringen med et forslag om en exit-pakke målrettet socialt udsatte.
Annonce

Der er behov for ny lovgivning, så kommunerne bedre kan hjælpe udsatte og hjemløse ud af bandernes kløer. Det mener social- og beskæftigelsesrådmand Brian Dybro (SF), der vil henvende sig til regeringen med et forslag om en exitpakke til socialt udsatte vidner og ofre for bandekriminalitet.

Brian Dybros udmelding kommer i kølvandet på, at der hen over sommeren har været debat og skriverier om, hvordan banderne i Odense i stigende grad presser byens hjemløse, der til tider havner i bundløs gæld og lever med trusler om vold hængende over hovederne.

I foråret er ikke mindre end fem hjemløse i Odense blevet hjulpet ud af byen af den frivillige organisation Projekt Husvild og Beskæftigelses- og socialforvaltningen.

- De bandekriminelle er totalt skruppelløse og svinske i deres metoder, og vi har et særligt ansvar overfor de socialt udsatte her i byen, siger rådmanden.

Hellestedet ved Skulkenbrog. Foto. Birgitte Carol Heiberg

Rådmanden mener ikke, at der findes nogle lette løsninger på problemerne, men ærgrer sig over, at det ikke er muligt for en kommune at give en udsat borger en ny start i en anden kommune, hvis borgerens sikkerhed er truet.

- Som by skal vi altid været på de udsattes side, men som lovgivningen er nu, kan vi ikke hjælpe en borger, der ønsker at komme væk fra banderne til en ny bolig i en anden kommune. Vores eneste mulighed er faktisk et forsorgshjem, men der skal ofte mere til at starte et nyt liv et andet sted end en seng på et forsorgshjem. Især, hvis man har været hjemløs og stofmisbruger i mange år, lyder det fra Brian Dybro, der nu har bedt forvaltningen udarbejde et forslag til, hvordan en exit-pakke målrettet socialt udsatte kunne se ud, og hvad det kræver af ny lovgivning.

Sagen kort

DR Fyn, Fyens Stiftstidende og Weekendavisen har i juli skrevet om et stigende pres på byens hjemløse fra bandemiljøet.

Isabella Mittelstein fra den frivillige organisation Projekt Husvild fortæller, hvordan de hjemløse presses af banderne, og at der er flere eksempler på afstumpet vold mod hjemløse, der tvinges til at sælge stoffer - og erstatte det tabte, hvis ulovlige stoffer konfiskeres af politiet. De leder mange udsatte ind i en uoverskuelig gældsspiral.

I foråret har organisationen i samarbejde med Beskæftigelses- og Socialforvaltningen hjulpet fem personer i alderen 18 til 24 år til at flytte til andre dele af landet for at komme i sikkerhed.

Isabella Mittelstein har foreslået, at man lave et slags exit-program i stil med det, der tilbydes kriminelle, der ønsker at vende banderne ryggen. Venstre og Det Konservative Folkeparti støtter forslaget forudsat, at de bliver stoffri.

I januar i år meldte beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF) ud, at han ønsker at afskaffe hjemløshed i Odense. Ved en måling i 2019 blev antallet af hjemløses i Odense talt til 125, hvoraf 11 sov på gaden. Tallet er lavt sammenlignet med andre store byer.

Brian Dybro har gjort regeringen opmærksom på problemet før, og skrev allerede i december et brev til justitsminister Nick Hækkerup, der sendte det videre til boligminister Kaare Dybvad. Siden har Brian Dybro intet hørt, og derfor vil han nu forsøge sig igen forslagetet om en exitpakke til regeringen og Folketingets ordfører på området.

Annonce

Øget kommunal indsats

Brian Dybro påpeger, at man i Odense Kommune i flere år har arbejdet intensivt med at forbedre vilkårene for de udsatte og hjemløse, og blandt andet derfor er antallet af hjemløse lavere end i landets andre storbyer.

- Men der er fortsat plads til forbedring også i den kommunale indsats, siger han og peger på, at der skal arbejdes endnu mere intensivt med at få folk ud af hjemløshed blandt andet ved at etablere et såkaldt specialteam af socialrådgivere, psykologer og psykiatere og ved at lave opsøgende misbrugsbehandling, så det bliver fleksibelt og nemmere, når en misbruger er motiveret for at komme ud af misbruget.

- Jo længere tid, man har haft et misbrug, jo mere omfattende bliver ens problemer, og jo mere udsat er man for at komme i kløerne på banderne. Så når en misbruger er motiveret for at stoppe, skal vedkommende lynhurtigt have et tilbud om behandling. Jeg er overbevist om, at vi kan hjælpe flere og hjælpe bedre med et opsøgende team, der kan indskrive borgeren til et tilbud med det samme, siger Brian Dybro.


De bandekriminelle er totalt skruppelløse og svinske i deres metoder, og vi har et særligt ansvar overfor de socialt udsatte her i byen,

Brian Dybro, rådmand for Social- og Beskæftigelsesforvaltningen


Social- og beskæftigelsesrådmanden regner med, at et forslag til de to kommunale tiltag kan være klar til Social- og Beskæftigelsesudvalgets næste møde.

I februar satte et ekspertpanel sig sammen for at arbejde med nogle anbefalinger til, hvordan man kommer hjemløshed i Odense til livs, og den 26. september har rådmanden inviteret til stormøde om problemerne blandt de hjemløse. Her håber han at få brugernes, personalets og de sociale organisationers forslag til løsninger og strategier.

Annonce
Annonce
GOG

GOG: Storsejr med panderynker

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Fyn

Flere arbejdspladser i sigte: Cannabis-succes åbner døren for flere job - byggeri bliver genoptaget

Odense

V-politiker raser: Udvalg ville ikke tale om Tarup Gl. Præstegaard

Annonce