Annonce
Odense

Rådmand advarer om for hård kurs: - Vi skal ikke blande os i, hvordan forældre opdrager deres børn

Rådmand Søren Windell (K) er bekymret for, at staten begynder at blande sig i for eksempel børneopdragelse med henvisning til negativ social kontrol i tilfælde, hvor der ikke er grund til det. Arkivfoto: Michael Nørgaard
Måske bliver for meget kaldt negativ social kontrol, bare fordi vi er uenige, mener rådmand Søren Windell (K). Problemerne findes i høj grad i de muslimske miljøer, og det burde vi handle på - i stedet for at fokusere på, hvordan forældre opdrager deres børn, siger han.
Annonce

Odense: - Vi skal passe på med ikke at kalde alt for negativ socialt kontrol, bare fordi vi er uenige. Det er stadig forældrenes ret at opdrage deres børn, som de synes, de skal opdrages - selvfølgelig under hensyntagen til landets love.

Meldingen kommer fra den konservative rådmand Søren Windell op til Stiftstidendes digitale læsermøde torsdag aften, hvor blandt andet udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) deltager.


Hvornår kan et barn begynde at tage fat i kommunen, fordi det bare er uenig i sine forældres opdragelse og sige: ”Jeg er blevet udsat for negativ social kontrol” - hvorefter vi så skal rulle hele apparatet ud? Hvem skal bestemme det? Og hvornår begynder systemet at tage magten fra forældrene?

Søren Windell, (K), rådmand


Kampen mod negativ social kontrol har på det seneste fået en fremtrædende rolle i Odense Kommune. En taskforce har undersøgt området og er kommet med en stribe anbefalinger, og politikerne har vedtaget en række tiltag, som skal give en hjælpende hånd i de unges "frihedskamp", som blandt andre Tesfaye har døbt det, som finder sted i øjeblikket.

Men, advarer Søren Windell, Odense Kommune skal passe på ikke at gå for langt i sin definition af, hvornår der er tale om negativ social kontrol.

- Jeg synes især, det er hos muslimske familier, vi ser den her negative sociale kontrol folde sig ud. Men i stedet for at få svesken på disken og snakke om det, danser vi for meget rundt om den varme grød og begynder at stille spørgsmål ved alt muligt andet. Skal vi også til at synes, at det er forkert at opdrage sine børn i den jødiske tro for eksempel? Eller hvad med dem, der ikke vil vaccinere deres børn? Er det også noget, staten skal til at blande sig i? Hvor går grænsen?

- Hvornår kan et barn begynde at tage fat i kommunen, fordi det bare er uenig i sine forældres opdragelse og sige: ”Jeg er blevet udsat for negativ social kontrol” - hvorefter vi så skal rulle hele apparatet ud? Hvem skal bestemme det? Og hvornår begynder systemet at tage magten fra forældrene? Det, synes jeg, er værd at diskutere, siger Søren Windell.

Annonce

Æresdrab og tvangsægteskab

For rådmanden er det afgørende skel, hvorvidt man accepterer kulturen i det land, man bor i, eller ej.

- Opdrager man sine børn i strid med det samfund, vi har, og f.eks. sætter sharia-loven over alt andet, så er man gal på den, for i Danmark er ingen over Grundloven. Og hvis man ikke vil acceptere vores demokratiske spilleregler, opdrager man sine børn til et samfund, de ikke passer ind i. Og så går det fuldstændig galt. Og det har vi desværre set mange eksempler på.

- Hvor ser du eksempler på det?

- Vi har set børn, der særligt i områder med mange muslimer lever, som var det den mørke middelalder. Forældrene er ikke integrerede og forstår ikke det samfund, de lever i. Her lukker man sig om sig selv, så børnene ikke får de nødvendige forudsætninger for at kunne deltage i det samfund, som de bor i og måske endda er født i.

- Det er også her, vi hører om unge, der gør familien vanære, og hvor der efterfølgende sker æresdrab. At en far slår sin datter ihjel, eller en bror slår sin søster ihjel. Det er fuldstændig uacceptabelt i Danmark, og derfor skal vi turde tale mere direkte om problemet. Det bliver let sådan en pegen fingre af alle mulige andre religioner, som de ikke har fortjent, mener rådmanden.

Selv om Fyens Stiftstidende den seneste uge f.eks. har haft en historie om negativ social kontrol af et barn opvokset hos forældre, der var medlemmer af Jehovas Vidner, er det ikke noget, Søren Windell vil problematisere, for unge mennesker har stadig muligheden for at komme væk og slippe fri uden trusler på livet.

- Problemet er i høj grad de steder, hvor man ikke kan komme ud, mener han.

Annonce

Pas på med at dele oplysninger

Rådmanden er glad for den hjælp, der kommer i kampen mod den negative sociale kontrol fra flere frivillige foreninger på området. Men det vækker også til eftertanke, mener han.

- Vi har skoler, uddannelsessteder og en masse kommunale medarbejdere, der også arbejder i felten. Og vi skal først og fremmest sørge for, at de er godt rustet til at løse den her opgave.

- I forhold til lovgivningen er der grænser for, hvor meget information om andre mennesker frivillige organisationer kan sidde inde med. De er ikke myndighedspersoner, og jeg kan godt være bekymret for, at oplysninger kan blive misbrugt og videregivet til nogle, der ikke skulle have haft dem. For eksempel nogle rygter, som ender med af få fatale konsekvenser.

- Her skal vi virkelig passe på ikke at få foreninger - eller medlemmer af foreninger - ind med en anden dagsorden, som i virkeligheden ønsker at lave femtekolonne-virksomhed, siger Søren Windell.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Vandsalamanderen er kun en del af problemet: Borgergruppe er klar til at fortsætte kamp mod motorbane

Annonce