Annonce
Odense

Rådmænd: Lad generationer mødes og sød musik opstå

Rådmændene Susanne Crawely Larsen og Søren Windell har ambitioner om at skabe en stærk generationspagt i Odense Kommune. Foto: Michael Bager

Rådmændene Søren Windell og Susanne Crawley har sat millioner af til det, de kalder Generationspagten. Men millionerne er kun som en pose blomsterfrø, siger de to rådmænd. I årene, der kommer, skal initiativerne selv spire, gro og formere sig.

I mange år har viden og erfaring ikke været på mode, og det er en skam, mener rådmændene Susanne Crawley (R) og Søren Windell (K).

De to rådmænd for henholdsvis Børn- og Ungeforvaltningen og Ældre- og Handicapforvaltningen drømmer om at bo i en by, hvor børn, unge og gamle kan mødes på tværs og få glæde af hinanden. Hvor plejehjemsbeboere kan få besøg af børnehavebørn, hvor bedsteforældre og børnebørn kan dyrke gymnastik sammen, hvor aktive seniorer kan hjælpe i skoler og børnehaver, og hvor pressede forældre til små børn kan få et velfortjente pusterum.

Det røde flertal i byrådet har i budgettet for 2018 og 2019 sat i alt fire millioner kroner af over to år til at støtte projekter, der har mødet mellem generationer som overskrift. Både kommunale institutioner, private og foreninger har fået en økonomisk håndsrækning på den konto.

Men hvorfor skal Odense have en Generationspagt, og skal kommunen overhovedet blande sig i, hvordan mennesker mødes på tværs af alder?

Vi har bedt de to rådmænd forklare sig en formiddag på Ørbækvej 100, hvor begge forvaltninger har til huse.

Annonce

Et møde mellem generationer

Odense-redaktionen sætter i de kommende tid fokus på Det gode liv og mødet mellem generationer. Hvad er værdifuldt i mødet mellem generationer og kan generationerne i Odense få bedre glæde af hinanden?Vores tema afsluttes med et inspirationsmøde for alle generationer i Seniorhuset i Toldbodgade den 27. november klokken 17.

Det bliver en eftermiddag, hvor generationerne kan mødes. Med underholdning af et kombineret børne- og voksenkor, debat med børn og ungerådmand Susanne Crawley Larsen og ældrerådmand Søren Windell og eftertænksomhed, når arkivar og historiker Johnny Wøllekær fra Stadsarkivet tager os med tilbage i historien - til de gamle dage, hvor alting var meget bedre. Eller var det.?

Dagen slutter af med den store generationsquiz, hvor der er præmier til blandt andet en række oplevelser på højkant til de hold, der ved mest om hinandens generationer.

Inspirationsmødet er gratis og alle kan deltage. Der er kage og kaffe undervejs og pølsehorn og saftevand til børnene. Du skal dog tilmelde dig selv og dit quizhold på www.stiftenfordele.dk under "Foredrag."

Rådmændene Susanne Crawely Larsen og Søren Windell har ambitioner om at skabe en stærk generationspagt i Odense Kommune. Foto: Michael Bager

En pose med blomsterfrø

- Jeg tror, det var op til sidste valg, at jeg i forbindelse med en snak med frivillige foreninger kom til at tænke på, hvordan generationerne kunne få mere glæde af hinanden. Der er ikke den helt store respekt for alderdommen i dag, men jeg tror alligevel på, at de ældres viden og erfaring er efterspurgt. Vi mangler bare nogle måder, hvorpå generationerne kan mødes i vores by. En politikers rolle er jo at sætte en retning, og det synes jeg, vi forsøger med Generationspagten, forklarer Susanne Crawley, der er rådmand for Børn- og Ungeforvaltningen.

For nylig blev de første to millioner kroner fordelt på 44 projekter, der nu skal have luft under vingerne. Alt fra lokale æbledage til rekruttering af frivillige voksenvenner var blandt projekterne. Men Generationspagten er ikke et kommunalt projekt. På ingen måde, forsikrer rådmændene.

- Man kan nærmere se det som en frøpose. Pengene kan bruges til at plante nogle frø, der selv skal spire og blomstre og leve videre. Så må vi se, om det kan bære, siger Søren Windell.

Noget er i fare for at blive tabt, hvis ikke generationerne knyttes tæt sammen, lyder vurderingen fra de to rådmænd.

- Hvis vi bevæger os op på den helt store klinge, så er der jo noget i forhold til at lære af tidligere tiders fejltagelser som krige eksempelvis, forklarer Crawley, mens Windell nikker samstemmende.

- Og der er også en værdi i mødet i det helt nære. Børn der synger eller går Luciaoptog på et plejecenter er jo så smukt, at man kan få tårer i øjnene. De ældre spejler sig i børnene og elsker det møde, tilføjer han.

Rådmændene Susanne Crawely Larsen og Søren Windell har ambitioner om at skabe en stærk generationspagt i Odense Kommune. Foto: Michael Bager

En positiv sidegevinst

Mens børnene kan sprede glæde og liv blandt de gamle, har de selv meget at lære i mødet med den ældre generation, mener rådmændene.

- Der er noget viden og nogle kundskaber, der går tabt, hvis vi ikke får dem overleveret fra den ældre generation. De gamles viden om Danmark, byen, slægterne og traditionerne er vigtig at overlevere. Jeg har eksempelvis lært en masse om årstidernes skiften, om havearbejde og at ride af mine bedsteforældre. Det er min bedstemor, der har lært mig at sy og tapetsere, fortæller Susanne Crawley.

Hun havde selv som barn et frirum hos sin farmor og farfar, der boede i cykelafstand fra barndomshjemmet, mens Søren Windell i sin barndom boede i samme bygning som sin farmor og farfar.

- Den ældre generation har bare en ro over sig, som børn i dag ikke finder hos deres forældre. De har levet i en anden tid, og er for eksempel opdraget med at være nøjsomme på en anden måde, end man ser i dag. Tidligere boede vi sammen i generationer eller tættere på hinanden og børn fik mere naturligt overdraget viden. Det sker jo ikke nødvendigvis i dag, siger Søren Windell, der selv bliver helt salig ved tanken om sin farmors lejlighed med vægurets tikken og duften af nybagte småkager.

- Vi kan selvfølgelig ikke erstatte det forhold, bedsteforældre og børnebørn har til hinanden med kommunale kroner, men vi kan skabe nogle rammer, hvor generationerne har mulighed for at mødes. Vi kan facilitere mødet, siger Susanne Crawley.

Rådmændene Susanne Crawely Larsen og Søren Windell har ambitioner om at skabe en stærk generationspagt i Odense Kommune. Foto: Michael Bager

En ny tid

Der er noget i tiden, der gør det særligt aktuelt at lade generationerne mødes på tværs, påpeger Susanne Crawley og Søren Windell. Tempoet i hverdagen og individualiseringen har betydet, at folk har travlt med at realisere deres egne projekter, og her kan mødet mellem børn og den ældre generation skabe lidt ro og overskud.

- Rammerne er brudt ned i den tid, vi er i. Hvor tingene tidligere lå mere fast, er der nu mulighed for at vælge fra alle hylder, og det kan være angstprovokerende. Her kan den ældre generation være dem, der holder fast i og fortæller om traditionerne. Der er noget trygt i traditioner, og nogle gange længes vi efter ikke at skulle tænke så meget over tingene, siger Susanne Crawley.

Både hun og Søren Windell er hurtige til at pege på, hvad deres egen generation har af svagheder.

- Vi har for travlt, og vi er for ambitiøse. Vi er ikke gode til at være i nuet og være taknemmelige for det, vi har og affinde os med det, påpeger Søren Windell, mens Susanne Crawley synes, vi mangler evnen til fordybelse og til at nyde det, vi har.

- Til gengæld er vi gode til at brokke os og fokusere på, hvad vi har af rettigheder, tilføjer hun med et lille smil.

Rådmændene Susanne Crawely Larsen og Søren Windell har ambitioner om at skabe en stærk generationspagt i Odense Kommune. Foto: Michael Bager

Ikke en spareøvelse

Ingen af de to rådmænd regner med, at Generationspagten på sigt kan spare penge på de to forvaltningers budgetter. Men der kan sagtens være positive sidegevinster, mener de.

- Vi har brug for rigtig stærke lokalsamfund, hvor ingen føler sig alene. Der er mange ensomme både blandt børn og ældre, og hvis et succesfyldt møde kan betyde, at en ung alligevel ikke har brug for vores gratis psykologhjælp, er det selvfølgelig en gevinst for kommunen, lyder det fra Crawley.

- Der er noget rart i at være savnet, hvis man bor alene for eksempel. Det giver mening at gøre nytte, og det er også godt at vide, at nogen ringer, hvis man ikke dukker op. Det giver tryghed, og det kan nogle af disse projekter måske skabe, supplerer Ældre-og Handicaprådmanden.

Helt privat forsøger de selv at holde fast på traditioner, der binder generationerne sammen i årlige møder.

Hos Susanne Crawley er mortensaften en helt særlig familiebegivenhed, der prioriteres højt, mens Søren Windell ikke går glip af den årlige julefrokost med den jyske del af familien.

- Ofte taler vi jo om det samme og griner af de samme ting hvert år, men det er jo sådan noget, der binder os sammen som familie og slægt, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Kirketur og Kingo-aften

Fyn For abonnenter

Kendt Odense-advokat i dobbeltrolle: Gav sig selv millionhonorar fra velgørenhedsfond

Annonce