Annonce
Erhverv

Rådgivere: Trods våd vinter ser årets høst fornuftig ud

Dette års høst er overstået i midten af august. Her ses vårbyg fra en af landmanden Torben Thomsens marker. Foto: Michael Bager
Tidligere på året stod store dele af de fynske marker under vand, og det skabte bekymring hos øens landmænd. Rådgivere fra Velas og Patriotisk Selskab kan dog fortælle, at årets høst alt i alt ender på den pæne side af middelmådig.
Annonce

Fyn: Nogle af de fynske landmænd fik rynker i panden tidligere på året, da det regnede næsten uafbrudt fra efteråret 2019 indtil foråret i år.

Der, hvor jordtypen forhindrede regnen i at slippe væk, druknede store dele af rodnettet under regnen tidligere på året. Det er gået hårdt ud over især raps, vinterbyg og vinterhvede, der blev plantet sidste vinter. Andre har sået sent på grund af regnen, og det har ført til lave udbytter i sidste ende. Derfor er der nogle marker, der skuffer i år.

Nu hvor høsten stort set er i hus, står det dog klart, at det ikke er nødvendigt at ringe med alarmklokkerne. Anden halvdel af foråret og sommeren har nemlig budt på bedre vejr, og det er det, der i sidste ende redder årets høst.

Det fortæller Karen Linddal Pedersen, der er chefkonsulent inden for planteavl hos Patriotisk Selskab, der rådgiver landbrug med mere end 150 hektarer land. To tredjedele af deres 500 kunder ligger på Fyn.

- Vi har haft overraskende godt grovejr de seneste fem måneder, og det kompenserer for regnen, så vi havner på den pæne side af et middelresultat. Hvis ikke for det, var det gået meget værre, siger Karen Linddal Pedersen.

Mads Munkegaard, der er planteavlskonsulent hos Velas, som rådgiver cirka 1.200 planteavlsproducenter, svinebønder og kvægproducenter primært på Fyn, er enig i den forudsigelse.

- Landmændene er forsigtigt optimistiske med det gennemsnitlige resultat. De høster rimeligt pænt. Selvom det ikke kommer til at slå nogen rekorder, bliver det ret godt, fortæller han.

Annonce

Varierer lokalt

- I forhold til tidligere år er der meget store variationer mellem marker inden for kort afstand. Man kan have ens hvedemarker, hvor en giver et udbytte på 10 tons, og den anden giver fem tons. Det skyldes det våde efterår, siger Karen Linddal Pedersen.


Priserne lige nu flyver op og ned på grund af corona, så afregningspriserne ved vi meget lidt om lidt nu. Det er først til januar, vi kan sige noget om det.

Karen Linddal Pedersen


Hun fortæller, at på Fyn, hvor der avles meget frøgræs, er regnen ligeledes gået ud over frøgræstyperne engrapgræs, bakkesvingel og rødsvingel, som plantes tidligt. Omvendt har de senere arter rajgræs og strandsvingel haft gode betingelser med det stabile vejr.

Mads Munkegaard fremhæver også de lokale variationer.

- I gennemsnit, tror jeg, giver vårbyggen lidt mere end sidste år. Forsigtigt sagt, giver hvede og byg en lille smule mere end sidste år, siger Mads Munkegaard og påpeger, at især Vestfyn har haft gunstige betingelser for dette års høst.

Annonce

Sol, sol, kom igen

Ifølge Mads Munkegaard er høsten omkring en uge længere fremme, end man normalt ville forvente. Det skyldes det tørre solskinsvejr, som mange dage gør det muligt at høste fra klokken 9 om morgenen, når kornet er tørt, indtil midnat, når duggen falder igen.

De lange solskinsdage gør også, at landmændene skal bruge færre kræfter på at tørrer kornet.

- Kornet skal kun i få tilfælde tørres i år, og det betyder, at det er billigere at høste end normalt. Fordi det går hurtigere i år, får landmændene også mere tid til det, de skal nå efter høsten. Derfor bliver der mere ro på efterårsarbejdet, hvor landmændene skal så de afgrøder, der skal overvintre og høstes næste år, siger Mads Munkegaard.

Karen Linddal Pedersen fremhæver, at kvaliteten af årets produkter er god med højt proteinindhold.

- Priserne lige nu flyver op og ned på grund af corona, så afregningspriserne ved vi meget lidt om lidt nu. Det er først til januar, vi kan sige noget om det. Men de endelige resultater vil blive hjulpet på vej af besparelserne på tørringen, forklarer hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Uro efter dødsulykke: Politiet måtte sikre OUH mod folk, der strømmede til

Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Kerteminde

Corona har for alvor gjort sit indtog: Nu er nøgletal over 100 i Fyns hotspot

Annonce