Annonce
Debat

Rådgivere har ført jer på vildspor: Det nye museum er ahistorisk

Øhavsmuseet Faaborg. Foto: Ard Jongsma/Øhavsmuseet

Lokaldebat: Faaborg har fået et nyt fyrtårn: Øhavsmuseets nye udstilling i den gamle slagteribygning – det er godt, at den har fundet ny anvendelse. Et nyt landskabsmuseum. Et museum for indre og ydre landskaber – eller naturens magiske samlingspunkt, som der loves. Et oplevelsescenter, hvor den besøgende kan bringe sine egne sanser i spil.


Efter at nyhedens interesse har lagt sig, tror jeg desværre ikke det bliver nogen succes.

Per Grau Møller, landskabshistoriker


Annonce

Men er det egentlig en opgave for et kulturhistorisk museum, som Øhavsmuseet jo vitterligt er? – for hele Faaborg-Midtfyn Kommune?

Jeg ville ikke undre mig, hvis det var en installation på et kunstmuseum, som legede med den besøgendes følelser og sanser – eller hvis det var en oplevelsespark som Danfoss Universe, hvor naturvidenskaben udfoldes (samtidig med at der også er en lille afdeling om fabrikkens historie).

Når jeg undrer mig, er det fordi hele udstillingen og det meste af set-uppet er stort set ahistorisk. Der er ganske vist referencer til oldtidsmennesker med rekonstruktion af en gravhøj og forestilling om ofringer i moser for at blive med barn, samt frygt for skovvæsener. Men det hele er konstrueret ud fra nutidige tanker uden større belæg i konkrete fund fra museets ansvarsområde, endsige fra tanker om oldtiden (som vi jo naturligt ikke har det store kendskab til) – der er kun ét konkret belæg fra en middelalderlig besværgelse fra Svendborg-området, som kan leve op til noget autentisk. Og så er der sporadisk omtalt udflytninger af gårde som en del af landboreformerne omkring år 1800.

Men hele kulturlandskabshistoriens konkrete udvikling i kommunen er stort set fraværende – bortset fra en meget fin animation i forhallen over den geologiske landskabsudvikling baseret på søjler, der køer op og ned i takt med udviklingen – her trækkes de lange udviklingstræk op omkring Faaborg.

Det hele er centreret omkring den besøgendes egne oplevelser og sanser, der skal aktiveres – det er individet, som er i centrum – meget i tråd med nutidens tendens. Og det ville være meget fint, hvis det skete på et grundlag, der var mere autentisk baseret i kulturhistorien. Det bliver alt for abstrakt baseret på hjerneforskeres viden om, hvad der sker med vores nutidige hjerner.

Museet har haft nogle rådgivere, som efter min mening har ført dem på vildspor i forhold til at være et kulturhistorisk museum. Tilsvarende er fokus meget på Geoparken Øhavet, som museet er en del af. Men den rummer kun den sydlige del af kommunen samt øhavet syd herfor og har en udpræget naturtilgang. Igen savnes et væsentligt kulturhistorisk blik på landskabet i hele kommunen.

Og så forekommer det, at hvis det bliver en stor succes, kan de mange besøgende ikke komme til ved de individuelle sanseinstallationer. Efter at nyhedens interesse har lagt sig, tror jeg desværre ikke det bliver nogen succes. Dertil er fokus forfejlet for et kulturhistorisk museum.

Annonce
Odense For abonnenter

Tiltale mod 32-årig: Sendte bud efter Abdinurs drabsmand og to andre med skarpladte pistoler

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Jeanette Sandberg om SF-kollegas exit: - Det er urimeligt overfor vælgerne, at Mulle hiver sit mandat ud af partiet

Fyn For abonnenter

Forening svindlede med indsamling til kræftramte børn: Formand ville frifindes i landsretten - fik langt hårdere straf

Odense

Naboer vidste bedre end kommunen - uønsket endestation droppet: - Det kunne vi godt have fortalt dem

Odense

Slut med soft opening: Nu åbner børneuniverset Ville Vau, og det nye H.C. Andersens Hus er i fulde omdrejninger

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Odense For abonnenter

Da rådhustårnet i Odense var i fare for at styrte sammen: En skandale ramte byrådet

GOG For abonnenter

Svingende GOG henter alligevel - igen - et point i topopgør

Odense

Første uheld: Letbanen støder sammen med personbil under testkørsel

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Nyborg For abonnenter

Unge i Nyborg får deres helt eget byråd

Faaborg-Midtfyn

Yildirim åbner nyt pizzeria: Én ting på menuen er han særlig stolt af

Annonce