Annonce
Odense

Råd til de unge: Skab noget selv

Har du nydt godt af at være i et fælleskab, lød spørgsmålet til forsamlingen, der var med til Løsningernes Rum i Ungdomshuset. De grønne sedler indikerer, at det havde de fleste. Foto: Christian Nordholt
God mad, sød musik og en hel væg af løsninger var nogle af ingredienserne i mandag aftens "Løsningernes Rum" i Ungdomshuset. 3.a fra Mulernes Legatskole kom med masser af forslag til, hvordan unge kan netværke, mens de holder sabbatår.
Annonce

Hvordan bevarer man sit sociale netværk, og hvordan styrker man frivillige fællesskaber for unge i Odense, når ungdomsuddannelsen er slut, og sabbatåret venter forude?

Det spørgsmål har 3.a på Mulernes Legatskole beskæftiget sig med den seneste tid, mens de har lært om og skabt konstruktiv journalistik sammen med Fyens Stiftstidende.

Mandag aften kulminerede forløbet med "Løsningernes Rum", en debataften arrangeret af eleverne selv på Ungdomshuset i Odense, og her kom der mange gode løsninger på bordet, som de inviterede rådmænd - Jane Jegind (V) og Susanne Crawley (R) - kunne forholde sig til.

Og løsningerne ligger lige for, mente både by- og kulturrådmanden og børn- og ungerådmanden.

- Man kan jo starte med at kigge på de kommende to ugers aktiviteter på vores store flotte bibliotek. Her er stakkevis af aktiviteter for næsten enhver smag, bemærkede Jane Jegind, og listede nogle af de mangeartede tilbud op for eleverne.

Som mor til fem var det Susanne Crawleys erfaring, at man ikke skal give for mange råd til unge, men hun dristede sig alligevel til at råde de cirka 50 elever til aftenens arrangement til at komme i gang med at netværke, allerede imens de går i gymnasiet. Og gerne i netværk, som man kan tage med sig til en ny by, bemærkede hun, og nævnte politiske ungdomsorganisationer som et eksempel.

De to rådmænd kvitterede for de mange forslag som i løbet af aftenen blev klistret op med små gule lapper på "Løsningernes Væg". Flere af dem af dem kunne rådmændene godt se realiseret.

For eksempel ideen om at skabe et slags kursus i at blive voksen med gode råd til budgetlægning, boligsøgning, jobansøgninger med mere. Det kunne være en ide for ungdomsskolen, mente Susanne Crawley.

Løsningernes Rum

3.a på Mulernes Legatskole og en række andre gymnasieklasser på Fyn deltager sammen med Fyens Stiftstidende i et projekt om konstruktiv journalistik.

I Odense har eleverne blandt andet valgt at fokusere på, hvordan unge opretholder deres sociale netværk, når studenterhuen er i hus, og man ikke længere har faste rammer i hverdagen. Under overskriften "Færdig, fri og forvirret" har eleverne fra 3.a blandt andet undersøgt, hvor man kan opsøge sociale netværk, når skolen er slut.

Projektet blev i går afsluttet med Løsningernes Rum, hvor de unge debatterede muligheder og løsninger med blandt andre børn- og ungerådmanden Susanne Crawley (R) og by- og kulturrådmanden Jane Jegind (V).

Annonce

Start noget nyt

På en anden af de gule sedler fra "Løsningernes Væg", som rådmændene blev sat til at læse op stod der: "Spørg dem, du kender, om de vil være med til at starte noget nyt," og den kunne begge rådmænd lide.

- Det er en god ide. Det bliver alligevel ikke godt, hvis Jane og jeg skal finde på noget for jer unge, så bliver det nok for kedeligt, lød det fra Susanne Crawley.

Jane Jegind mindede de unge om, at vi alle bør tage ansvar for hinanden:

- Der er en udfordring med ensomhed, og vi kan alle sammen blive bedre til at henvende os til fremmede og snakke med folk. Det der med at tage venner med til noget, er også en god ide, sagde by- og kulturrådmanden.

Frivillige fællesskaber er der allerede mange af på Ungdomshuset, hvor leder Karsten Damgaard var klar til at tage imod alle gode initiativer, drevet af de unge selv.

- Vi har ikke penge til så mange aktiviteter, men en af Ungdomshusets fornemste opgaver er at støtte og lægge rammer til det, de unge selv vil, som han sagde.

Aftenen bød desuden på dagens ret fra Ungdomshusets køkken og flere musikalske indslag fra de unge fra 3.a, hvor tre elever på skift satte sig ved det store flygel og akkompagnerede fællessangen.

I løbet af aftenen og under fællesspisningen kunne alle deltagere poste små sedler op med løsninger på Løsningernes Væg. Foto: Christian Nordholt
By- og kulturrådmand Jane Jegind hilste på alle eleverne, inden aftenens debatarrangement. Hendes råd til de unge lød på selv at tage intitativ til de frivillige fællesskaber. Foto: Christian Nordholt
3.a fra Mulernes Legatskole går på musiklinjen, så der var ingen problemer med hverkan akkompagnement eller fællessangen. Foto: Christian Nordholt
3.a Mulernes Legatskole inviterede elever til debat om ungelivet i Odense med fællesspisning i Ungdomshuset efterfølgende. Foto: Christian Nordholt
Gymnasieelever fra Mulernes Legatskole inviterede elever ind til debat om ungelivet i Odense med fællesspisning i Ungdomshuset efterfølgende. Foto: Christian Nordholt
3.a er en musiklinje, så der var ingen problemer med fællessangen eller med at finde nogle til at spille på Ungdomshusets flygel. Foto: Christian Nordholt
Gymnasieelever fra 3.a på Mulernes Legatskole inviterede elever ind til debat om ungelivet i Odense med fællesspisning i Ungdomshuset efterfølgende. Foto: Christian Nordholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Nu får Vollsmose sin egen læge

Fyn

Corona gør stadig ondt på de fynske hoteller: Men ét sted går det over al forventning

Middelfart

Kvinde fik nok af naboens afbrænding af affald: - Det stinker ganske forfærdeligt

Fyn For abonnenter

Fanget i pandemiens ukendte ocean: Kaptajn fra Dyrup måtte blive fire måneder ude på havet med sin besætning

Assens

87-årig påkørt af en bakkende varebil: - Stod i den blinde vinkel

Annonce