Annonce
Odense

Råbte 'fucking bums' efter ham: Borgmester vil lukke nyt bande-klubhus

En repræsentant fra Sahara Lounge i Ørstedsgade afviser, at der er nogen forbindelse mellem caféen og det kriminelle bandemiljø. Borgmesteren har på baggrund af underretninger fra politiet en anden opfattelse og vil forsøge at lukke stedet. Foto: Nils Mogensen Svalebøg
En vandpibe-café i Ørstedsgade er nyt opholdssted for medlemmer af det kriminelle bandemiljø, fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S) på baggrund af underretninger fra Fyns Politi. I forbindelse med et tv-interview foran caféen blev han råbt ad, og en repræsentant fra caféen afviser, at stedet har noget tilhørsforhold til kriminelle.

I september 2017 lukkede Black Army selv deres klubhus på Nyborgvej. Men nu kan et nyt, fast bande-opholdssted være en realitet.

Det fortæller borgmester Peter Rahbæk Juel (S), der længe har været engageret i kampen mod byens bander.

- Siden Fyns Politi i begyndelsen af året opgraderede situationen mellem to rivaliserende, kriminelle familier til en bandekonflikt, har der været tæt kontakt mellem kommune og politi. Nu har vi en underretning fra Fyns Politi om, at der er et sted, hvor vi ved, der opholder sig medlemmer af det kriminelle miljø med tilknytning til den verserende bandekonflikt, siger han.

Det sted er vandpibe-caféen Sahara Lounge i Ørstedsgade i Odenses centrum.

Og ifølge Peter Rahbæk Juel undersøger politi og kommune nu i fællesskab muligheden for at bruge bestemmelserne i de seneste bandepakker fra Christiansborg til at lukke det, der kan have karakter af klubhus.

- Vi kigger ned i den værktøjskasse, der giver mulighed for at lukke et bandeklubhus, og så aktiverer vi alle de paragraffer, vi kan, understreger Peter Rahbæk Juel.

Regeringens bandepakker indeholder blandt andet et såkaldt samlingsstedsforbud, som kommunen kan bruge, hvis banderne er til ulempe eller skaber utryghed hos naboerne. Et sådan forbud kan bortvise bandemedlemmer fra en adresse tre måneder ad gangen.

Annonce

Bande har før passet ham op

Det er ikke første gang, borgmester Peter Rahbæk Juel på åben gade bliver konfronteret på grund af sin markante modstand mod bander.

Også i marts 2017 var det i forbindelse med et tv-interview, at 8-10 medlemmer af Black Army passede ham op på Nyborgvej tæt ved det nu lukkede klubhus.

Der opstod en diskussion om, hvorfor han ikke ønskede at trykke deres hånd, hvorfor han spillede smart, hvad han havde gang i, og så understregede de deres uskyld omkring trusler og afpresning af socialt udsatte.

Kort tid efter episoden fik Rahbæk Juel i en periode beskyttelse af vagter 24 timer i døgnet.

Fucking bums

Hos Sahara Lounge er de imidlertid langt fra tilfredse med borgmesterens opmærksomhed. Fredag middag var Rahbæk Juel forbi stedet for at optage et tv-interview udenfor, og i den forbindelse opsøger to mænd ham foran caféen og råber ifølge Fyens Stiftstidendes oplysninger blandt andet ad ham:

- Din fucking bums, mand. Vi har betalt skat og moms og det hele.

Peter Rahbæk Juel fortæller, at den ene udgav sig for at være stedets ejer.

- Han var pænt oppe at ringe og er ikke fan af borgmesteren. Der manglede lidt på opdragelsen, konstaterer Rahbæk Juel.

Følte du dig truet?

- Nej. Selvfølgelig er det ikke rart, at nogle råber ad dig, men der er ikke sket noget med mig. Jeg synes, sådan en situation meget godt viser, hvad det er for en adfærd, vi skal til livs.

Trætte af borgmesteren

Da avisen fredag eftermiddag besøger Sahara Lounge, bliver vi mødt af en person, der siger, han arbejder i caféen.

Vi får lov at komme indenfor, men da han ikke er bestyrer, kan han ikke give tilladelse til, at vi fotograferer indenfor. Han ønsker heller ikke at blive citeret med navn. Han var ikke selv en del af konfrontationen med borgmesteren, men kender de to, der mødte ham på parkeringspladsen foran stedet.

Manden forklarer, at de er trætte af, at borgmesteren bruger vandpibe-caféen som kulisse for sit politiske fokus på banderne i Odense. Hensigten med konfrontationen var, fortæller manden, at gøre opmærksom på, at caféen ikke har noget tilhørsforhold til kriminelle, og at indehaverne ikke står til ansvar for, hvad gæsterne foretager sig andre steder.

Han mener, at borgmesteren i stedet for bare at stille sig op foran caféen burde have kontaktet ejeren, så vedkommende fik en chance for at forklare sig og vise, at det er et sted, hvor kunderne kommer for at hygge sig og ryge vandpibe. Han peger rundt i det tydeligvis nyindrettede lokale med båse og polstrede bænke.

Ifølge ham ville borgmesteren ikke gå i dialog med dem, men tilkaldte i stedet politiet.

Ingen anmeldelse

Peter Rahbæk Juel vil ikke bekræfte, at han tilkaldte politiet.

- Når jeg er ude på den måde, ved de, hvor jeg er, siger han uden at ville uddybe.

Hvorfor bruger du - som café-folkene opfatter det - Sahara Lounge som kulisse for din kamp mod banderne?

- Det gør jeg heller ikke. Jeg står der på baggrund af underretninger fra Fyns Politi.

Hvorfor ville du ikke i dialog med folkene fra caféen?

- Jeg tror godt, man ud fra beskrivelsen af situationen kan regne ud, hvem der ikke ønskede dialog, siger borgmesteren.

Ifølge vagtchef Lars Thede fra Fyns Politi modtager politiet en anmeldelse om episoden fredag klokken 12.05.

- Vi får en anmeldelse om, at borgmesteren bliver chikaneret i forbindelse med et tv-interview. Da vi kommer derud, er alt roligt, og vi har ikke foretaget os yderligere, forklarer vagtchefen.

Han oplyser, at det er registreret på politiets døgnrapport som en hændelse, og at ingen er blevet sigtet for noget.

Peter Rahbæk Juel har ikke anmeldt episoden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Faaborg-vægter kritiserer vinderforslag: - Skal der liv i Faaborg, skal vi have en bedre vej til Odense

Annonce