Annonce
Odense

Pylonen ved Byens Bro: Politikere får nyt om vartegn med buler

Byens Bro åbnede sidste weekend i maj 2015. Broen blev ved åbningen - på grund af sin arkitektur og den markante pylon - udråbt som et potentielt nyt vartegn for byen. Arkivfoto: Robert Wengler
Næsten fem år efter, Byens Bro blev indviet, er der nyt i sagen om den bulede og dårligt udførte pylon, som er broens vartegn. Odense Kommune holder dog kortene tæt til kroppen.
Annonce

Tirsdag i den kommende uge får politikerne i By- og Kulturudvalget i Odense nyt i en penibel sag, der nu har stået på i næste fem år.

Det handler om Byens Bro, nærmere bestemt den 40 meter høje pylon, som er broens vartegn.

Allerede da broen blev indviet i slutningen af maj 2015, stod det klart, at pylonen ikke så ud, som den skulle. Og kort efter åbningen påpegede flere ståleksperter, at den har buler og synlige svejsninger, som ikke burde være der - alt sammen tegn på, at noget er gået helt galt, da den blev fremstillet og monteret.

Odense Kommune var også godt klar over, at broen havde fejl, lød det dengang fra By- og Kulturforvaltningen.

- Vi står 100 procent fast på, at vi ikke er tilfredse med finishen på pylonen, lød det fx fra forvaltningens øverste embedsmand, administrerende direktør Anne Velling.

Siden da er der - indtil videre uden held - blevet gjort forsøg på at finde en løsning med leverandøren Bladt Industries.

Byens Bro kort fortalt

Broen åbnede 29. maj 2015 - samme dag som det års Havnekulturfestival blev skudt i gang.
Den indgår som en vigtig del af den samlede byomdannelse, fordi den for fodgængere og cyklister forbinder det "gamle centrum" i Odense med den nye bydel på havnen.
Broen er tegnet af af Gottlieb Paludan Architects.
Den består af 435 tons stål og har kostet 117 millioner kroner.
Annonce

Hemmeligt på ubestemt tid

Af dagsordenen til det kommende møde i By- og Kulturudvalget fremgår det, at det sidste punkt er en orientering vedrørende pylon-sagen. "Byens Bro – Overfladefejl på pylonen", lyder overskriften, men derudover står der intet andet.

Fyens Stiftstidende har derfor spurgt adm. direktør i forvaltningen Anne Velling til sagen, men hun henviser til, at punktet er lukket, og at hun derfor ikke kan sige mere.

Hun oplyser adspurgt om årsagen til, at kommunen holder kortene så tæt til kroppen, at punktet er lukket "af hensyn til kommunens interesser". Men Anne Velling kan ikke oplyse, hvornår offentligheden kan få mere at vide.

Annonce

Fagfolk: Kan ikke rettes op

Anne Velling har dog tidligere slået fast, at Odense Kommune kræver en løsning. Ellers kan sagen ende som en voldgiftssag.

Fagfolk fra stålbranchen har overfor Fyens Stiftstidende slået fast, at der reelt kun findes én løsning, hvis pylonen skal komme til at se ordentlig ud: At lave en helt ny pylon.

Som Claus Andersen fra Claus Andersen Rustfrit Stål udtrykte det i juni 2015, kort efter broens indvielse:

- Det er sket. Der skal laves en helt ny. Jeg tror ikke, den kan rettes op.

Kort efter indvielsen blev der rejst kritik af den håndværksmæssige udførelse af pylonen. Den burde være helt glat, men er bulet og bærer tydelige mærker efter svejsninger, lød kritikken fra flere fagfolk. Odense Kommune var heller ikke tilfreds med kvaliteten, lød det fra Anne Velling, adm. direktør i By- og Kulturforvaltningen. Arkivfoto: Robert Wengler
Annonce

Kæmpe fejldisposition

Sidste år i maj - fire år efter broens åbning - gentog Claus Andersen pointen om, at pylonen efter hans vurdering ikke kan rettes op, og han supplerede ved at sige, at den aldrig burde have været rejst i den tilstand.

- Det er en fuldstændig vanvittig beslutning, at man sætter den op, når man kan se, hvor elendig en forfatning, den er i. Det var en kæmpe fejldisposition. Man skulle have krævet at få leveret en helt ny pylon og så have levet med det, hvis der var gået to måneder mere, inden man kunne åbne broen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Bladt Industries, der henviser til, at virksomheden kontraktmæssigt har forpligtet sig til ikke at udtale sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Fare for giftig røg: Brand ved Fortum

Odense

De har søgt i tre år: Nu har somaliske mødre og SSP Odense fået første million til at hjælpe unge indsatte

Annonce