Annonce
Indland

Putin takker for dansk ja til gasledning

Ministerpræsident Putin og statsminister Lars Løkke Rasmussen hilser på hinanden i Moskva mandag og bedyrede derefter deres enighed om gasledningen i Østersøen

Forholdet mellem Danmark og Rusland er blevet varmere, efter at Danmark har godkendt Nord Stream-projektet, siger den russiske premierminister.

Ruslands premierminister, Vladimir Putin, takker Danmark for "en pragmatisk beslutning" om at tillade, at den omstridte gasledning Nord Stream føres gennem dansk farvand i Østersøen.

Det siger Putin under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) besøg hos sin russiske kollega i Moskva mandag.

- Der er tale om et infrastrukturprojekt af særlig interesse for os, og jeg er taknemmelig for den danske regerings tilsagn. Jeg betragter det som et eksempel på en afbalanceret, ikke-politiseret tilgang til løsning af energispørgsmål i Europa, siger Putin på et fælles pressemøde med Lars Løkke.

Kritikere siger, at gasledningen, der skal føres i land i Tyskland, vil få betydelige sikkerhedspolitiske konsekvenser. Polen og de tre baltiske lande frygter, at Moskva vil bruge gassen som politisk våben, i og med at den russiske gas i fremtiden kan føres uden om deres nationale territorier.

På et direkte spørgsmål bekræfter Putin, at det danske ja har forbedret forholdet mellem de to lande efter et par års afkøling som følge af Sakajev-sagen.

Lars Løkke Rasmussen afviser imidlertid, at den danske godkendelse er givet af politiske hensyn. Der er alene tale om en myndighedsafgørelse, som Energistyrelsen har truffet efter de gældende regler, siger han.

Og lovgivningen forpligter Danmark til at tillade sådanne projekter, hvis de ikke er i strid med dansk eller international lov, anfører statsministeren.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ny bog: Da Skibhuskvarteret blev til

Leder For abonnenter

Ole Maare-sagen: Skandaløs optræden af advokat

Fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat blev ikke stiftet for at yde bistand til advokatfirmaer, der er på randen af konkurs. Tværtimod: Fonden blev grundlagt for at støtte forskning, blinde, handicappede og kronisk syge. Derfor er det skandaløst, at fondens midler ikke er blevet anvendt til de nævnte formål, men i stedet i overvejende grad er blevet anvendt til at betale regninger til det nu krakkede advokatfirma Maare Advokatanpartsselskab, som den kendte advokat Ole Maare stod bag. Der er tillige stærkt kritisabelt, at der er foretaget et antal ulovlige dispositioner i fonden, sådan som fondens revisor har påpeget, og sådan som avisen har beskrevet det de seneste dage. Disse forhold er nu - helt berettiget - ved at blive undersøgt af Erhvervsstyrelsen. Det er i skrivende stund uklart, hvornår Erhvervsstyrelsens juridiske gennemgang af sagen er afsluttet, men man kan allerede nu med sindsro konstatere, at Maare Advokatanpartsselskab har optrådt amoralsk i sagen. For en fondsformand skal ikke bruge en fonds pengetank som malkeko, og en fondsformand bør ikke både bestyre en fond og samtidig modtage store millionbeløb for at administrere fonden, sådan som Ole Maare har gjort i den konkrete sag. Det er imidlertid en realitet, at Ole Maare i sin egenskab af advokat med den ene hånd har udskrevet dyre advokatregninger til fonden og i sin egenskab af fondsformand med den anden hånd godkendt de samme regninger i fondsbestyrelsen - i øvrigt sammen med en af sine egne ansatte, som var blevet indsat i fondens bestyrelse. Det er helt utilstedeligt. Og skandaløst. Og forbløffende skamløst. Ole Maare har igennem et langt advokatliv været i berøring med masser af mennesker i Odense og omegn. Nu har han med denne sag helt egenhændigt sværtet sit eget navn til. Derfor er sagen skidt for Ole Maare, for fonden Kirsten og Volmer Rask Nielsens Legat - og ikke mindst for alle de mennesker, som fondens millioner kunne være kommet til gavn.

Annonce