Annonce
Livsstil

Put fransk syre på din pizza

Fransk syre også kaldet skjoldsyre Rumex scutatus ssp. glaucus "Silver Leaf" udvikler med tiden sølvskær. Bladene har en mild syrlig citronsmag.

Pynt. En af havens nyheder leder tankerne hen på bittesmå skjold, og så er de oven i købet gode i køkkenet for eksempel på hjemmelavet pizza

Annonce

Den seneste tid har jeg været i kontakt med flere unge kvinder, der er i gang med deres første have. Intensitet, fryd og forventning er dryppet som honning i hvert ord om alt det, der sker i den nye have, uanset om beskrivelserne er fældet ned på skrift, eller vi taler om det.

Sprød pizza

Det er et mål at bruge haven meget, og vi har sat en skøn udeovn op til hygge og bagning af pizza på bagesten, hvilket er et hit. For at kunne bage pizza i udeovnen er det vigtigt med en tilpas smidig dej, der bliver til en sprød bund, når pizzaen er færdigbagt. Jeg har eksperimenteret og fundet frem til en opskrift. Fyldet, jeg ynder at bruge til pizza i udeovnen lige nu, er nye kogte kartofler, rå løgringe plus to slags ost, der er revet Vesterhavsost og lidt gorgonzola. Til sidst pyntes pizzaen med lækre, spæde syreblade og aromatisk basilikum. Pizzadejen er også god til flutes.

Dej til sprød pizzabund

6 dl vand

15 g gær

½ tsk. havsalt

1 tsk. honning

425 g hvedemel

425 g durummel (den grovvalsede slags)

Rør gær ud i det lunkne vand. Tilsæt salt og honning. Rør mel i lidt ad gangen og ælt dejen grundigt igennem gerne på røremaskine. Sæt dejen til hævning i 2 timer. Rul dejen helt tyndt ud på et bord, der er drysset med durummel, læg fyld på og bag pizzaen sprød og gylden ved høj varm.

Annonce

Første haveår

Pernille er i slutningen af 20'erne, og hun har netop købt en kolonihave - et lille stykke jord med et sødt diminutivt sortmalet træhus, der på trods af lidenheden besidder lys og luftig sommerhusstemning. Hun har anlagt højbede i sin have, lagt kartofler og er ellers i gang med bønnefrø, gulerødder i flere farver, salat, spinat og pastinak og sommerblomster til fine buketter for blot at nævne nogle af de første projekter. Ellers er Pernille midt i noget meget vigtigt. At opleve det indledende år i sin have og finde ud af, hvad der dukker op. Udforske og opdage årstidernes vækster, og der er bærbuske, den ene er stikkelsbær. Pernille følger med i haveklummen, og jeg fik lov til at gengive hendes spontane ord: "Haven er lige som et eventyr, man begynder på".

Oplevelsen af eventyrlighed er noget af det bedste ved haven. Størrelsen af haven er underordnet, det handler om at få noget ud af det, man har, og finde måden, man har lyst til at dyrke sin have på. I bund og grund er det vigtigste at have det godt med det. Alligevel tændes en glædesglød, hver gang jeg bliver bekendt med et nyt ungt menneske, der træder ind i havens univers og oven i købet har ild nok til at dyrke grøntsager.

Annonce

Fransk frodighed

Grøn er essensen af juni, og vi har sat foden i en overvældende frodighed tilsat farvestrøg fra de første duftende roser, imens valmuerne står klar til at poppe de bristefærdige knopper og lade kronbladenes silkeskørter vælde ud i en blid duvende bevægelse i sommervinden.

Midt i al skønheden har jeg et rigt mål af aktiviteter, der handler om at plante mine forspirede vækster ud, så flere frø og tjekke om det, der er sået, dukker op af jorden. En af nyhederne i min have i år, spirede villigt og gror til den store guldmedalje. Det er fransk syre Rumex scutatus ssp. glaucus "Silver Leaf", der, som navnet antyder, har sølvskær og i det hele taget interessant løv. Planten bliver op til 40 centimeter høj.

Bladene på fransk syre er smukt formede, de minder om et lille skjold, og planten kaldes også skjoldsyre. Fransk syre er en bladrig staude, den kan anvendes som bunddække, men den er også god i en krukke. Fransk syre er ikke krævende, den dyrkes i almindelig havejord helst i sol, men kan også trives i let skygge. Syre skal ikke stå for tørt og ved dyrkning i krukke, skal man være ekstra meget over planten med vand. Har man fransk syre i haven, smider den frø, og den kan så sig selv.

Fransk syres blade er smukke at pynte maden med, og de har en distinkt syrlig citronsmag, der er skøn i salat. Syren er virkelig delikat, og fransk syre regnes for at være både den mest dekorative syreart og den lækreste til spisebrug.

Der findes omkring 200 forskellige slags syrer - både enårige, toårige og flerårige syrearter. Fransk syre er hjemmehørende i Europa, Asien og Nordafrika.

I middelalderen dyrkede munkene syre i klosterhaverne og anvendte planten til medicinsk brug. Den virker blandt andet beroligende og styrker fordøjelsen, og den er et godt C-vitamintilskud. Syre indeholder oxalsyre, der ikke skal indtages i meget store mængder, men med hensyn til skjoldsyre er det også kun oplagt at spise lidt.

Annonce

Tip

Syre har en undseelig ikke særlig interessant blomstring, og hvis man gerne vil have en langvarig bladhøst af planten, skal man fjerne blomsterstandene, inden de springer i frø. Skjoldsyre har enten grønne blade eller blade med sølvagtigt skær.

Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Lovændring kan bane vejen for boliger i Gamborg: Der skal være noget til både børnefamilier, søvbryllup-segmentet og de ældre

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Ekskæresten dræbte hendes bror: Line forsøgte i flere uger at få hjælp til at slippe fri fra voldelig kæreste

Debat

Mit digitale åndedræt

Kerteminde

Drabssigtet erkender at have stukket med kniv: Det var nødværge

Annonce