Annonce
Kultur

Punkarkæolog graver dybt

På hjemmesiden Substans.info kan man blandt andet læse om Jens Unmacks første band Næste Uges Tv, der blev dannet i et frikvarter på Viborg Amtsgymnasium i 1980.

Fynboerne bag pladeselskabet Tryghed & Tristesse lancerer hjemme- siden Substans, der vil bevare og udbygge viden om den danske nyrock for eftertiden.

Det er ikke, fordi Martin Petersen nogensinde har dyrket punkrocken eller selv været "én af de sortklædte, gennempiercede og alvorligt udseende unge". Han drog bare den konklusion, at der var så meget dansk punk fra perioden 1980-85, der ville blive glemt for altid, hvis ikke nogen tog hånd om den. Og de hænder blev hans og kollegaen Claus Dalgaards.

- Blandt andet gennem mit arbejde i Moby Disc og i pladeselskabet Tryghed & Tristesse fandt jeg ud af, at det var stort set umuligt at finde informationer om en række bands fra starten af 1980’erne. I Politikens Store Rock Leksikon er mange af de skæve bands fra denne periode simpelthen skrevet ud fra de seneste to bind, fortæller Martin Petersen, der derfor tog initiativ til hjemmesiden Substans, hvor 30 bands indtil videre har fået skrevet biografier og lavet diskografier.

Annonce

Jublende lykkelige

Hele projektet startede, da han skulle skrive en biografi om bandet De Må Være Belgiere, der samtidig er gruppen med det mest bizarre navn ifølge Martin Petersen. Han fremhæver også kassettebåndselskabet Ådsel Service som et spøjst indslag i den omfattende researchfase, der har stået på det meste af to år og kostet ham hundredvis af timer med at bladre i gamle fanzines og støve bandmedlemmer op.

- Det har faktisk været skideskægt at grave sig længere og længere ned i bunken af informationer og snakke med de gamle medlemmer, hvoraf få stadigvæk spiller og stort set ingen inden for punken.

- Projektet er blevet modtaget meget forskelligt. Nogle har været jublende lykkelige over, at jeg gad bruge tid på det, og andre har virket fortørnede over, at jeg gravede i og ville udstille deres fortid som punkmusiker, hvilket af den ene eller anden grund ikke stemmer så godt overens med deres nuværende liv eller stilling, fortæller Martin Petersen, der har yderligere 60 bands på trapperne.

Det er dog et con amore-projekt, som kun udbygges, når Martin Petersen har tid og lyst. Derfor kommer der ikke så mange nye biografier på hjemmesiden de næste par måneder, hvor vejret ikke spiller godt sammen med indendørs gravearbejde.

Ingen fynske bands

Martin Petersen har fået fortalt et hav af anekdoter undervejs, og én af de bedste handler om Fritz "Fatal" Bonfils, der under en koncert med bandet Before skar sig i brystet med glas for at imponere en pige, han var vild med blandt publikum.

- Der var knald på punkerne, men fire dage med ring i øret på en Midtfyns Festival engang, tættere er jeg aldrig selv kommet på at skeje ud, fortæller 32-årige Martin Petersen, der glæder sig over at kunne dokumentere noget, der ellers ville ryge ud i glemslen.

Det er udelukkende danske bands, siden omhandler, og det er alt fra komplet ukendte grupper, der blot har indspillet et enkelt kassettebånd i et soveværelse, før det blev populært, til mere kendte som Kliché og Sods, der dog ikke er at læse om endnu.

- Det er helt sikkert en niché, man skal falde over. Der var jo aldrig tale om en dansk punkbølge som sådan. Forhåbentlig kan Substans bruges til noget, hvis man er interesseret i dét, man dengang kaldte dansk nyrock. Ellers har vi brugt en allerhelvedes tid på at scanne billeder ind uden grund, konstaterer Martin Petersen, der dog allerede er blevet kontaktet af et fransk pladeselskab, der ville vide mere om bandet Men, der udsprang af Næste Uges Tv, hvor en vis Jens Unmack startede karrieren.

Læs mere og lyt til musik fra flere bands på www.substans.info

Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Folketingspolitikere støtter flere tog på Vestfyn: Uld i mund om regningen

Fyn

Hjertestop-ordning har klaret sig over al forventning: Nu overvejer regionen at skrotte den

Annonce