Annonce
Baglandet

Psykolog og japansk kampkunst-instruktør ?!

Annonce

Umiddelbart skulle man tro, at det kunne være svært at kombinere arbejdet som psykolog med at være kampkunstinstruktør – men det hænger faktisk rigtig godt sammen, fortæller Christian A. Stewart-Ferrer, der netop er tiltrådt som underviser i Aikido hver mandag kl. 18 i ”Reishin Dojo”, som ligger på Seebladsgade 13 i midten af Odense. Til daglig er han privatpraktiserende psykolog ved ”Tidens Psykologer” i Odense og ekstern lektor i psykologi ved Syddansk Universitet. Herudover har han 4. dan (sortbæltegrad) i Aikido, som han har dyrket i 26 år, heraf de 19 som instruktør.

- ”Aikido giver faktisk ikke så få af de muligheder og færdigheder, mange af mine klienter efterspørger”, fortæller Christian, og fortsætter, ”og Aikido er speciel, fordi målet er at skade modstanderen mindst muligt frem for mest muligt. Vi plejer at sige, at hvis Gandhi eller Martin Luther King skulle have trænet kampkunst, ville de have valgt Aikido”, tilføjer Christian med et glimt i øjet.

- ”Set med psykologens øjne er listen over Aikidos fordele lang”, forklarer Christian. ”Træningen i sig selv må aldrig blive en stressfaktor, men skal tværtimod være en oase i hverdagen, hvor man ikke kan andet end at være til stede i nuet. Samtidig indgår åndedrætsmeditation naturligt i træningen – de gamle samuraier vidste om nogen, at farlige situationer kræver, at man kan få kontrol over sindet, og derfor skal lære hvordan.”

- ”Sammen med dette trænes grounding – for at kunne kaste en træningspartner skal man selv være i balance, og kunne fastholde balancen. Dette bliver en vane, som man tager med sig ud i hverdagen – i uoverensstemmelser med ord, eksamenssituationer, jobsamtaler, stress på arbejdet etc. Aikido-træning udvikler evnen til at stå fast og sige fra, når det er nødvendigt. Men også til at sige til - jeg har sågar hørt folk fortælle, at de fik lettere ved at ringe til en person, de gerne ville date”, nævner Christian smilende.

Aikido virker forbløffende harmonisk, når man ser det – kan det bruges i kamp?

- ”Ja, da – det er ikke den hurtigste vej, men til gengæld den mest fleksible. Man lærer med tiden at kunne håndtere også ’hårde’ angreb, men i første omgang lærer man det, de fleste faktisk har mest brug for: Kontrol af ’bløde’ angreb”, understreger Christian. ”Det er ikke så ofte, man bliver angrebet af elitesoldater – men mange sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere har prøvet at blive holdt fast eller presset op i et hjørne, og følt sig meget utrygge og magtesløse. Samtidig har man ingen ønsker om at skade den, der gør det – man ønsker blot at kunne slippe ud af situationen på en måde, som nedtoner konflikten, hvor man ville optrappe den ved f.eks. at slå løs på den, der holder i ens arm”.

Reishin Dojo ledes af Sensei Victor Merea, uddannet akademiøkonom, der med sin rang af 6. dan (sortbæltegrad) er Odenses højst graduerede Aikido-instruktør og tilhører Danmarks absolutte elite inden for Aikido. Han har trænet Aikido intenst i mere end 30 år og har opbygget ”Reishin Dojo” fra bunden til et sted, hvor efterspørgslen nu har betydet, at der fra august er fast træning fem aftener om ugen for voksne og to eftermiddage om ugen for børn.

- ”I kampkunsten har man i århundreder vidst, hvad moderne psykologi også kan fortælle os om kropssprog og mimik – nemlig at grounding og grundlæggende kamptræning gør det mindre sandsynligt at havne i fysiske konflikter. Som seriemorderen Ted Bundy oplyste, gik han ikke efter bestemte hårfarver eller frisurer hos sine ofre, som nogle psykologer fantaserede om – han gik efter en udstråling af sårbarhed, på samme måde som rovdyr gør det. Mennesker, der træner kampkunst, har normalt en udstråling, som aggressive personer ikke finder inspirerende. Og så bliver kampkunst-folk mere bevidste om at se, hvilke steder og situationer, man skal styre udenom. Det bedste sted at være i en kampsituation er – et andet sted”, slutter Christian.

Når sommerferien er slut, underviser Christian også om onsdagen. Hans yndlingshold er dog om mandagen, hvor man hver mandag klokken halv otte - lige efter træningen - følger japansk tradition med fast ”aften-te”, med udveksling af tanker, spørgsmål og svar om Aikido, japansk kultur, overførsel til hverdagen af Aikidos værdier – og meget andet.

Annonce

Mest læste

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Pfizer reducerer vaccineleveringer: Fabrik skal opgraderes

Annonce