Annonce
Indland

Psykisk syge skal give viden videre til fremtidens læger

Forløb mellem PsykInfo i Region Syddanmark og Syddansk Universitet skal give fremtidens læger indsigt i mennesket bag en psykisk sygdom.

Medicinelever skal møde psykisk syge i deres hjem og blive klogere på mennesket bag diagnosen i nyt forløb.

Det er vigtigt, at fremtidens læger er beredte til at arbejde i et system, hvor de møder mennesker med en psykisk sygdom. Men nogle gange er der fordomme, og det skal imødekommes.

Sådan lyder det fra Liselene Pedersen, der er konsulent i PsykInfo - Psykiatrisk Informationscenter - i Region Syddanmark.

Syddansk Universitet,har iværksat forløbet "Mennesker først" og har i den forbindelse inviteret Psykibfo med. Det skal give medicinstuderende større indblik i menneskene bag patienter med en kronisk sygdom - både psykiatriske patienter og somatiske patienter.

- Det er vigtigt at se mennesket bag diagnosen uanset om det er en psykisk sygdom eller en fysisk sygdom, siger Liselene Pedersen.

Psykinfo har derfor stillet en række af deres såkaldte ambassadører til rådighed, der selv lever med en psykisk sygdom eller har gjort det.

Ambassadørerne skal give eleverne et indblik i forskellige psykiske lidelser. Det kan eksempelvis være depression, adhd, angst, skizofreni eller spiseforstyrrelser.

- Det enkelte menneske er ekspert i, hvordan han eller hun har oplevet at have en sygdom og mødet med sundhedssystemet.

- Det kan være rigtig godt at have en dialog om det, så vi kan blive klogere på, hvad der har virket, og hvad der ikke har, siger Liselene Pedersen.

I forløbet mødes én ambassadør med én studerende, der læser medicin på bachelorniveau, ad flere omgange. Møderne foregår hjemme hos ambassadørerne i det private.

Bagefter bliver der afholdt refleksionsmøder, hvor de studerende kan komme og få talt deres oplevelser igennem.

Målet er at sikre, at fremtidens medicinere bliver klar over og reflekterer over mennesket og den livshistorie, der også ligger bag en diagnose.

For der er mange fordomme om psykiske lidelser også fra medicinstuderende, påpeger konsulenten.

Der er også samarbejder med mennesker, der lider af somatiske sygdomme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce