Annonce
Assens

Psykiatrisk behandling til dobbeltdrabsmand fra Helnæs: - Undskyld, fordi det kunne ske

Dobbeltdrab på Helnæs blev begået på en firlænget gård, hvor den 44-årige mand boede til leje hos den nu dræbte 74-årige Hannelore Elisabeth Bess. Arkivfoto: Michael Bager
En 44-årig mand er blevet idømt psykiatrisk behandling på ubestemt tid, efter han i december 2018 slog to personer ihjel på en gård på Helnæs.
Annonce

Helnæs/Odense: Det var kort proces tirsdag morgen, da dobbeltdrabet fra Helnæs skulle afsluttes.

Retssagens sidste dag startede klokken ni i retssal 10 i Byretten i Odense, og tyve minutter efter, var dommer Karin Bøgh Petersen og hendes to domsmænd klar til at starte voteringen.

Inden det gik i gang, fik den 44-årige tiltalte det sidste ord.

- Undskyld, fordi det kunne ske, faldt det kort.

Klokken 10 var dommen klar.

44-årige Jacob Alexander Andreasen blev kendt skyldig i dobbeltdrabet, hvor han dræbte 37-årige Benjamin Bonde Nielsen og 74-årige Hannelore Elisabeth Bess.

Han blev idømt psykiatrisk behandling på ubestemt tid, som specialanklager Klaus Lauridsen havde lagt op til i anklageskriftet, og som Retslægerådet også havde anbefalet.

Jacob Alexander Andreasen havde på forhånd aftalt med sin forsvarer Jan Hollmén Olesen, at han ville modtage dommen.

Annonce

Ingen tvivl

Specialanklager Klaus Lauridsen og forsvarer Jan Hollmén Olesen lagde ud med at procedere deres syn på drabssagen.

Klaus Lauridsen lagde vægt på, at der ingen tvivl var. Jacob Alexander Andreasen var kommet med en klar erkendelse om, at det var ham, der havde dræbt Benjamin Bonde Nielsen og Hannelore Elisabeth Bess den 9. december 2018.

- Ud fra skadernes karakter kan der ikke være nogen tvivl om, at der har været forsæt til at dræbe, sagde Klaus Lauridsen.

Dobbeltdrabet på Helnæs

37-årige Benjamin Bonde Nielsen og 74-årige Hannelore Elisabeth Bess blev dræbt af flere knivstik den 9. december 2018.

En 44-årig mand, der boede til leje hos Hannelore Elisabeth Bess på Helnæs Byvej på Helnæs, stod bag dobbeltdrabet. Benjamin Bonde Nielsen var til stede på gården, fordi han skulle aflevere noget brænde, som han havde gjort flere gange før.

Den 44-årige mand har forklaret i retten, at han røg meget pot i perioden op til dobbeltdrabet, og at han havde meget svært ved at adskille fantasi fra virkelighed. Han oplevede, at Benjamin Bonde Nielsen ville angribe Hannelore Elisabeth Bess, og derfor angreb han den 37-årige tømrer med en stor kniv.

Ifølge Retslægerådet var der tale om et såkaldt 'overkill', som ofte ses ved knivangreb udført af sindslidende personer.

Men det var forsvarer Jan Hollmén Olesen uenig i.


Når man har hørt tiltaltes egen forklaring, efterlader det os ikke nogen tvivl om, at tiltalte var gerningsmanden på de to drab.

Karin Bøgh Petersen, dommer


- Nu kunne man sige; kan vi ikke bare dømme alene på hans erkendelse. Nej, det kan vi ikke. Selve handlingen viser tydeligt, at han var sindssyg i gerningsøjeblikket. Og når vi har at gøre med sindssyge personer, så kan vi ikke uden videre tage deres egne forklaringer til gode. De skal understøttes af andre forklaringer og beviser.

- Det, der er galt med sindssyge, er, at man i princippet kan få dem til at tilstå alt, sagde han, efter Klaus Lauridsen havde givet sine afsluttende bemærkninger.

Jan Hollmén Olesen bad derfor retten overveje, om man uden enhver tvivl med sikkerhed kunne sige, at Jacob Alexander Andreasen havde dræbt de to personer.

- Det, jeg vil påpege, er, at der er ikke nogen, der har set den her ugerning, eller hvad der er foregået.

- Der er ingen tvivl om, at den kniv, som politiet fandt, den var blevet brugt til drabet, fordi man fandt forurettedes dna på kniven. Men man fandt ikke tiltaltes dna på kniven, og det kan man gøre sig nogle tanker om, hvorfor det var tilfældet, fortsatte forsvareren.

Men dommer Karin Bøgh Petersen kunne ved domsafsigelsen slå fast, at både hun og de to domsmænd ingen tvivl havde om, at den 44-årige far til seks var skyldig i dobbeltdrabet.

- Dommen er et udtryk for, at vi har fundet tiltalte skyldig i overeensstemmelse med anklageskriftet. Vi har naturligvis også overvejet, om det kunne være andre, men alting peger på tiltalte, og der er ikke fundet dna fra nogen andre personer.

- Når man har hørt tiltaltes egen forklaring, efterlader det os ikke nogen tvivl om, at tiltalte var gerningsmanden på de to drab, understregede hun.

Fyens Stiftstidende skriver altid navne på personer, der er blevet idømt fra et års ubetinget fængsel og opefter. I denne sag skriver vi navn på den dømte, fordi han er idømt anbringelse til psykiatrisk behandling på ubestemt tid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Middelfart For abonnenter

Middelfart-præst har døbt, konfirmeret, viet og begravet i 25 år: - Jeg kan godt finde på at sidde og græde på kontoret

Annonce