Annonce
Odense

Psykiatridirektør efter campingdrab: - Det er ikke vores ansvar

En mand fra Fyn blev onsdag dræbt på en campingplads i Vejers ved Varde. Drabsmanden var psykisk syg, men Psykiatrien i Region Syddanmark mener ikke, at de er ansvarlige for, at manden ikke var indlagt. Foto: John Randeris

Drabet på en fynbo på en campingplads ved Varde er blot endnu et i en række af drab begået af psykisk syge. Regionens psykiatridirektør vil ikke påtage sig et ansvar og savner flere samarbejdsmuligheder mellem regionen og kommunerne.

- Jeg mener ikke, det er vores ansvar, da den pågældende ikke var i et aktuelt forløb.

Sådan siger Charlotte Rosenkrantz Josefsen, administrerende sygehusdirektør ved Psykiatrien i Region Syddanmark, i kølvandet på drabet på en campingplads i Vejers ved Varde onsdag.

Hun henviser til den 53-årige psykisk syge mand fra Vejle-området, der onsdag knivdræbte 64-årige Bent Jensen fra Odense på Stjerne Camping i Vejers ved Varde.

Drabsmanden har gennem en lang årrække været indlagt på den lukkede afdeling ad flere omgange med diagnosen paranoid skizofreni.

Så sent som i 2016 blev han afsluttet i psykiatrien og videregivet til den praktiserende læge, og det er derfor, at regionspsykiatrien ifølge Charlotte Rosenkrantz Josefsen ikke kan stilles til ansvar for, at drabsmanden ikke var indlagt.

- Men som system har vi medansvar for at tilbyde bedst mulig behandling til borgere med psykisk sygdom. Det er der flere parter i. Både læger, kommuner og os, og sådan en sag giver altid anledning til, at vi skal sætte os sammen som organisationer og se på, hvordan vi skal løse det bedst muligt, siger hun.

Annonce

Sagen kort

Onsdag 24. maj blev to mænd fundet i en blodpøl på Stjerne Camping i Vejers ved Varde.Senere konstaterede politiet, at den ene, en 64-årig mand fra Odense, var blevet stukket ihjel, mens den anden mand blev kvæstet ligeledes af knivstik.

Drabsmanden, en 53-årig mand fra Vejle, er psykisk syg, og sidder nu varetægtsfængslet indtil 22. juni.

Drabsmandens mor har siden fortalt, at hun i flere år har været bange for, at hendes søn var farlig på grund af sin sygdom, og at hun har forsøgt at råbe myndighederne op.

Region Syddanmark oplyser, at den 53-årige psykisk syge mand blev afsluttet i psykiatrien sidste år.

Flere tilfælde på Fyn

Der har siden 2011 været i hvert fald fem tilfælde på Fyn, hvor psykisk syge, der har været i behandling i psykiatrien, har begået mord eller overfald. Senest i Svendborg i november 2016, hvor en psykisk syg mand kort efter at være blevet udskrevet fra psykiatrisk afdeling stak sin far ihjel på åben gade.

Charlotte Rosenkrantz Josefsen mener, at psykiatrien også i den sag gjorde, hvad der var muligt.

- Vi undersøgte sagen og konkluderede, at vi vores indsats var, som den skulle være. Vi kan ikke sikre vores patienter 24 timer i døgnet, når de har forladt os, siger hun og fortæller, at der er behov for mere samarbejde mellem kommunerne og regionen.

- Vi har nok resurser, men er man ikke i forløb, har vi ikke mulighed for at gribe ind. Så skal man frivilligt komme til skadestuen og ellers være så syg, at man skal tvangsindlægges. Men det kunne være interessant at se på lovgivningen i forhold til, hvordan vi som parter kan udveksle oplysninger med hinanden, når der sker de her ulykkelige tilfælde, siger hun.

Psykiatrifonden: Der mangler pladser

Psykiater ved Psykiatrifonden Per Vendsborg mener, at regionen har et ansvar i forbindelse med den psykisk syge mand, der begik mordet i Varde. Han mener ikke, at argumentet, med at kommunikationen mellem kommune og region er utilstrækkelig, holder.

- Det er jo det sædvanlige svar. Der er muligheder for at samarbejde, men det tager tid, og det har man ikke. Selvfølgelig kan man sige, at både kommunen og regionen har en opgave, men jeg synes, at regionen har et ansvar. De giver ham videre til praktiserende læge, og de har vidst, at han ikke kunne følge op på patienten, siger han og peger på, at problemet er, at der ikke er plads i distriktspsykiatrien.

- At afslutte en sådan patient kan være nødvendigt, hvis der ikke er plads, og det er desværre nok ret almindeligt. Den optimale metode er at få meget syge fulgt op i distriktspsykiatrien, så man har mulighed for at opsøge dem og følge dem, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce