Annonce
Assens

Psykiater: - Det er sjældent, at vi bruger et år på at mentalerklære

Den 9. december 2018 blev en 74-årig kvinde og en 37-årig mand dræbt på Helnæs. Gerningsmanden blev anholdt umiddelbart efter, men sagen har endnu ikke været for retten. Arkivfoto: Michael Bager
I sagen om dobbeltdrabet på Helnæs har det foreløbig taget næsten fire gange så lang tid som gennemsnitligt at lave en mentalerklæring på gerningsmanden. Psykiater forklarer, at mentalerklæringer generelt kan trække ud i komplicerede sager, fordi det er afgørende, at erklæringerne er 100 procent korrekte.

Dobbeltdrabet på Helnæs skete for næsten et år siden, og selvom en 43-årig mand er varetægtsfængslet, og han i grundlovsforhøret i store træk fortalte, hvordan han knivdræbte to personer, så er er sagen endnu ikke klar til at komme for retten.

Der mangler nemlig en meget vigtig brik i puslespillet, før man kan sammensætte det fulde billede af sagen og dermed give den skyldige den korrekte straf. Brikken er en mentalerklæring.

Den 43-årige gerningsmand blev umiddelbart efter anholdelsen indlagt på psykiatrisk afdeling i Middelfart, men mentalerklæringen er ikke færdig, og derfor kan retssagen ikke gå igang. Psykiatrisk afdeling i Middelfart oplyser, at den gennemsnitlige ventetid er 108 dage.

Derfor kan det undre, at netop denne sag trækker ud.

Kim Balsløv, der er overlæge ved psykiatrisk afdeling i Middelfart, hverken kan eller må udtale sig om den konkrete sag, men fortæller, hvordan psykiatrien generelt håndterer mentalerklæringer.

Annonce
Antallet af anmodninger om mentalerklæringerne til psykiatrisk afdeling i Middelfart er steget eksplosivt. Grafik: Janus Fabricius Nielsen

Skal være 100 procent korrekte

Kim Balsløv fortæller, at der kan være forskel på, hvor lang tid det tager at mentalerklære en patient. Og det er der flere grunde til. Dels prioriterer man, hvem der kommer forrest i køen.

- I meget alvorlige sager som eksempelvis drabssager går vi igang med det samme. Især hvis det er patienter, der bliver indlagt her hos os (psykiatrisk afdeling i Middelfart, red.). Men i alvorlige sager og drabssager har mentalerklæringen kæmpe betydning, og derfor skal vi være 100 procent sikre, korrekte og præcise i vores mentalerklæringer.

Faktisk er det ikke så usædvanligt, at det tager omkring et år eller mere at udrede patienten og lave en mentalerklæring, hvis det drejer sig om voldsomme drabssager.

- Det er sjældent, at vi bruger et år på at mentalerklære. Men det er også sjældent, at vi har meget komplicerede sager. Men det sker, og derfor kan enkelte sager trække ud.

- Vi skal finde ud af, hvilken tilstand patienten har haft i gerningsøjeblikket og ikke mindst i tiden op til. Her skal vi indhente oplysninger fra de forskellige instandser, der har haft noget med patienten at gøre. Det tager tid, siger han.

Samtidig med det bureaukratiske arbejde, skal man også tage højde for, at hver patient er forskellig.

- Vi ser jo usædvanlige tilfælde, hvor vi må prøve mange forskellige behandlinger for at se effekterne af dem. Det psykiatriske arbejde kan være meget besværligt. Samtidig skal patienten være i en tilstand, hvor han eller hun er i stand til at tale om situationen, for det er nu engang dem, der bedst ved, hvordan de havde det i gerningsøjeblikket, siger han.

Forskelle på ambulante og indlagte

Hos psykiatrisk afdeling har man oplevet en stor stigning i antallet af anmodninger om mentalerklæringer siden 2002.

Fra de første tal i 2002 til 2018 er der en stigning på 259 procent. Indtil videre i år er kommet anmodninger om 303 mentalerklæringer.

- Den her stigning skal ses i lyset af, at der også er kommet langt flere behandlingsdomme. Det giver naturligt flere patienter, der skal mentalerklæres hos os.

Gennemsnitligt bruger Kim Balsløv og kollegaerne på psykiatrisk afdeling lidt over tre måneder, fra de får anmodningerne, til de er afsluttede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce