Annonce
Assens

Psykiater: - Det er sjældent, at vi bruger et år på at mentalerklære

Den 9. december 2018 blev en 74-årig kvinde og en 37-årig mand dræbt på Helnæs. Gerningsmanden blev anholdt umiddelbart efter, men sagen har endnu ikke været for retten. Arkivfoto: Michael Bager
I sagen om dobbeltdrabet på Helnæs har det foreløbig taget næsten fire gange så lang tid som gennemsnitligt at lave en mentalerklæring på gerningsmanden. Psykiater forklarer, at mentalerklæringer generelt kan trække ud i komplicerede sager, fordi det er afgørende, at erklæringerne er 100 procent korrekte.
Annonce

Dobbeltdrabet på Helnæs skete for næsten et år siden, og selvom en 43-årig mand er varetægtsfængslet, og han i grundlovsforhøret i store træk fortalte, hvordan han knivdræbte to personer, så er er sagen endnu ikke klar til at komme for retten.

Der mangler nemlig en meget vigtig brik i puslespillet, før man kan sammensætte det fulde billede af sagen og dermed give den skyldige den korrekte straf. Brikken er en mentalerklæring.

Den 43-årige gerningsmand blev umiddelbart efter anholdelsen indlagt på psykiatrisk afdeling i Middelfart, men mentalerklæringen er ikke færdig, og derfor kan retssagen ikke gå igang. Psykiatrisk afdeling i Middelfart oplyser, at den gennemsnitlige ventetid er 108 dage.

Derfor kan det undre, at netop denne sag trækker ud.

Kim Balsløv, der er overlæge ved psykiatrisk afdeling i Middelfart, hverken kan eller må udtale sig om den konkrete sag, men fortæller, hvordan psykiatrien generelt håndterer mentalerklæringer.

Antallet af anmodninger om mentalerklæringerne til psykiatrisk afdeling i Middelfart er steget eksplosivt. Grafik: Janus Fabricius Nielsen
Annonce

Skal være 100 procent korrekte

Kim Balsløv fortæller, at der kan være forskel på, hvor lang tid det tager at mentalerklære en patient. Og det er der flere grunde til. Dels prioriterer man, hvem der kommer forrest i køen.

- I meget alvorlige sager som eksempelvis drabssager går vi igang med det samme. Især hvis det er patienter, der bliver indlagt her hos os (psykiatrisk afdeling i Middelfart, red.). Men i alvorlige sager og drabssager har mentalerklæringen kæmpe betydning, og derfor skal vi være 100 procent sikre, korrekte og præcise i vores mentalerklæringer.

Faktisk er det ikke så usædvanligt, at det tager omkring et år eller mere at udrede patienten og lave en mentalerklæring, hvis det drejer sig om voldsomme drabssager.

- Det er sjældent, at vi bruger et år på at mentalerklære. Men det er også sjældent, at vi har meget komplicerede sager. Men det sker, og derfor kan enkelte sager trække ud.

- Vi skal finde ud af, hvilken tilstand patienten har haft i gerningsøjeblikket og ikke mindst i tiden op til. Her skal vi indhente oplysninger fra de forskellige instandser, der har haft noget med patienten at gøre. Det tager tid, siger han.

Samtidig med det bureaukratiske arbejde, skal man også tage højde for, at hver patient er forskellig.

- Vi ser jo usædvanlige tilfælde, hvor vi må prøve mange forskellige behandlinger for at se effekterne af dem. Det psykiatriske arbejde kan være meget besværligt. Samtidig skal patienten være i en tilstand, hvor han eller hun er i stand til at tale om situationen, for det er nu engang dem, der bedst ved, hvordan de havde det i gerningsøjeblikket, siger han.

Annonce

Forskelle på ambulante og indlagte

Hos psykiatrisk afdeling har man oplevet en stor stigning i antallet af anmodninger om mentalerklæringer siden 2002.

Fra de første tal i 2002 til 2018 er der en stigning på 259 procent. Indtil videre i år er kommet anmodninger om 303 mentalerklæringer.

- Den her stigning skal ses i lyset af, at der også er kommet langt flere behandlingsdomme. Det giver naturligt flere patienter, der skal mentalerklæres hos os.

Gennemsnitligt bruger Kim Balsløv og kollegaerne på psykiatrisk afdeling lidt over tre måneder, fra de får anmodningerne, til de er afsluttede.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Millionhuse i Kerteminde: Sælger luksus-huse på Nordre Havnekaj - uden at eje grundene

Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Annonce