Annonce
Fyn

Provst om "helt usædvanligt" mange udsatte vielser: Det sker ikke hvert år

Provst Paw Kingo Andersen i Hjallese Provsti oplever normalt næsten ingen udsatte og aflyste vielser. Under coronakrisen er 49 blevet udsat. Arkivfoto: Kim Rune
Provsten i Hjallese Provsti - der er et af to provstier i Odense - har aldrig før oplevet noget lignende, når det kommer til udsatte vielser som under coronakrisen. Han kalder det "helt usædvanligt." Tallene for borgerlige vielser i Odense og Assens kommuner ligner sidste års.
Annonce

Odense: Mange kommende brudepar har som følge af coronakrisen valgt at udskyde vielsen og den efterfølgende store fest.

Det fortæller Paw Kingo Andersen, der er provst i Hjallese Provsti - et af de to provstier i Odense.

- 49 vielser er blevet udsat i Hjallese Provsti siden 26. marts, fortæller han og tilføjer:

- Der er mange, der har sagt: "Det bliver så ikke i år, vi bliver gift", eller de venter til efteråret.

Og provsten har aldrig oplevet noget lignende det, han har oplevet under coronakrisen.

- Normalt er det helt usædvanligt, at folk aflyser. Det er ikke hvert år, at vi er ude for det. Selvfølgelig kan nogle finde ud af, at det ikke skal være dem alligevel. Jeg tror aldrig, jeg har været med til, at nogle har aflyst før, men det her er helt andre vilkår.

Han fortæller desuden, at der i provstiet er 136 barnedåber, der er udsat, mens også syv bisættelser er det.

Provsten forventer, at der bliver stor søgning til kirkerne i løbet af og efter sommeren.

- Men vi skal have plads til alle. Alle skal betjenes, melder han.

I Odense Sankt Knuds Provsti - det andet provsti i Odense - er 25 vielser udsat, fortæller domprovst Ulrika Regina Ljung.

Hvor mange må man være i kirken?

Det er ikke kun antallet af gæster til den store fest, der kan skabe problemer for kommende brudepar. Det samme kan antallet af tilladte gæster i kirkerne - der i øvrigt varierer meget fra de største til de mindste kirker.

Der må maksimalt være 1 besøgende pr. 4 kvadratmeter gulvareal. Gulvarealet opgøres fra væg til væg uanset inventar. Der skal være minimum 1 meter mellem personer, men ved sang skal der være minimum 2 meter.

I Hjallese Provsti er der 25 kirker. I Hjallese Kirke må der være 80 personer pr. retningslinjerne 18. maj. Dalum og Højby kirker følger efter med henholdsvis 75 og 62 pladser.

I Ubberud Kirke må der kun være 14 personer, mens Paarup Kirke har plads til 19. Tre kirker (Allerup, Davinde og Ravnebjerg) må have 20 kirkegængere.

Kilde: Hjallese Provsti - tal opdateret 18. maj.

Annonce

Gang i de borgerlige vielser

Mens kirkelige vielser er blevet udsat på stribe, er der mere gang i den på rådhuset i Odense, hvor antallet ikke er så forskelligt fra sidste år.

I Odense Kommune har der været 112 vielser fra uge 11 - hvor statsminister Mette Frederiksen lukkede Danmark ned - til uge 22. I samme periode i 2019 blev 137 par viet i Odense Kommune. Det oplyser lederen af borgerservice i Odense Kommune, Lene Djurhuus.

Men også på rådhuset er flere vielser blevet udskudt, fortæller hun. Næsten lige så mange har valgt at udskyde deres vielse.

Assens Kommune oplyser i en mail til Fyens Stiftstidende, at antallet af vielser fra 1. januar til 28. maj endda er højere i år (33) end i fjor (27).

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Svogre starter møbelvirksomhed: Kunderne står i kø for at købe håndlavede fynske borde

Fyn

Sådan ser økonomien ud i din kommune: Forsigtig optimisme hos fynske borgmestre

Annonce