Annonce
Kultur

Provokerende tidsbillede: Woke-bevægelsen ville falde bagover

- Jeg har hørt, at Holger Larsen var lidt af en spradebasse og en levemand, så det er han også i forestillingen, siger Claus Riis Østergaard, der spiller borgmesteren, som i 1973 overlod posten til partifællen Verner Dalskov. Foto: Emilia Therese
Deklaration: I "Vi bygger en vej" bliver kvinder talt til på en måde, man aldrig ville acceptere i dag, og undervejs i forestillingen forekommer falske, fynske dialekter.

Claus Riis Østergaard flyttede til Odense i 1995, da han blev optaget på Skuespillerskolen.

Der gik syv år, før han opdagede, at Thomas B. Thriges Gade var årtiers talk of the town.

- Jeg anede ikke, at gaden var så forhadt, selv om den ved kommunalvalg efter kommunalvalg blev hevet frem som det tunge skyts. Det gik først op for mig, da vi i 2002 flyttede fra Roersvej ved Sukkerkogeriet til Sankt Jørgens Gade. Det viste sig, at vi var flyttet til den "afskårne del" af byen, som ikke hørte til bykernen, selv om postnummeret stadig var 5000. Først når jeg cyklede over Fisketorvet, var jeg i bymidten igen.

Annonce

Odinstårnet

Som den eneste af de medvirkende i "Vi bygger en vej" har Claus Riis Østergaard fejret sølvbryllup med Odense, men i visse tilfælde er han stadig nytilflytter.

- Ved en workshop forud for "Vi bygger en vej" hørte jeg for første gang om Odinstårnet. Det gik op for mig, at tårnet, der blev bygget af rester fra opførelsen af Lillebæltsbroen og sprængt i luften af danske nazister, vækker lige så store følelser som Thomas B. Thriges Gade. Når jeg ikke har kendt til historien om tårnet og kravet om at genopføre det, skyldes det nok en blanding af geografi og lokalkendskab. Odinstårnet lå i Bolbro, og jeg bor i den modsatte ende af byen.

Annonce

En spradebasse

I komedien spiller Claus Riis Østergaard blandt andet Holger Larsen, der var borgmester, da Thomas B. Thriges Gade blev indviet i 1970.

- Jeg har ikke researchet på hans måde at bevæge sig eller tale på. Den slags er jeg almindeligvis ret ligeglad med, og det er ikke et krav fra instruktøren Heinrich Christensen, at vi kopierer de historiske personer. Jeg har hørt, at Holger Larsen var lidt af en spradebasse og en levemand, så det er han også i forestillingen.

Jeg anede ikke, at gaden var så forhadt, selv om den ved kommunalvalg efter kommunalvalg blev hevet frem som det tunge skyts.

Claus Riis Østergaard, skuespiller

Claus Riis Østergaard spiller også arkitekten og byfornyeren Jan Gehl:

- Hos os er Jan Gehl en art kunstig intelligens, en filosofisk computer, der har fokus på ord, åndelighed og menneske. Han insisterer på at bygge byer til mennesker, ikke til trafik. I min udgave er Jan Gehl temmelig antimenneskelig, men det giver god mening, for han skal interagere med Thomas B. Thriges Gade, som Freja Klint Sandberg spiller.

Annonce

En joke i hver linje

Claus Riis Østergaard har medvirket i mange komedier, men "Vi bygger en vej" er den hidtil mest uforudsigelige, selv om den bygger på byrådsreferater og tørre tal. Alligevel har den en kerne af alvor.

- Det er bestemt ikke, fordi Heinrich Christensen ikke kan lide at skrive jokes, for der er stort set en i hver eneste linje, men baggrunden er alvorlig. Følger man det lange sagsforløb, er det på en gang tragisk og komisk at se, hvor farceagtigt det gik for sig til byrådsmøderne med voksenmobning og politisk inkompetence, siger han og fortsætter:

- Forestillingen begynder med en disclaimer, en deklaration til publikum om, at der kan forekomme falske, fynske dialekter, og at der vil blive talt til og om kvinder i et sprog, man ikke accepterer i dag og aldrig burde have accepteret. Uden den deklaration ville woke-bevægelsen falde bagover, men det er et sandt tidsbillede, vi beskriver, så det skal nok gå.

Annonce

Gaden dør aldrig

Thomas B. Thriges Gade er forvandlet til en ny bydel, men Claus Riis Østergaard er sikker på, at gaden altid vil være en af grundhistorierne om Odense:

- Alle fremtidige beslutninger vil blive målt op imod Thomas B. Thriges Gade, så man undgår at begå lignende fejl. Lur mig, måske ender historien om letbanen med at få samme status i folks bevidsthed.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Michael var bekymret for identitetstyveri, når borgere skulle hjælpes med MitID: Nu er der sket ændringer

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Faaborg-Midtfyn

Se video: Ingen hajtænder, dårligt udsyn og biler på skoleelevers cykelstier - Her er de tre største trafikale udfordringer

Odense For abonnenter

Gæster kom fra udlandet for at se letbanen i Odense: Svensker kalder den for en eksemplarisk letbane

Faaborg-Midtfyn

Minibus kørte i grøften med flere passagerer: Chauffør fik pludselig ildebefindende

Odense

Rockbands fra 70'erne og 80'erne laver maratonkoncert: -Vi håbede på 5-6 bands, men så stod vi pludselig med 13 bands

Valgkamp med forbehold: Intern uenighed om EU-afstemningen i flere partier

Kultur

Ultrapopulær popsmed kom hjem fra fabrikken: Andreas Odbjerg vinder suverænt den største fynske musikpris

Kerteminde For abonnenter

Træhytte, chokolade og kød: Verena og Michael udvider deres firma med frilandsgrønt markant

For abonnenter

På få år er Modulex gået fra underskud til to-cifret millionoverskud: - Vi kan næsten ikke rekruttere hurtigt nok

Odense

Tætpakket debut for letbanen: En Tesla fik hornet, og borgmesteren måtte bøje i knæene for at holde balancen

Elektricitet på de ædlere dele kan hjælpe en stor patientgruppe med et udbredt problem

Odense

Borgmester afviser at tale om pisk for at få bilisterne over i letbanen: - Det kan jo være, at det går over al forventning i den kommende års tid

Kultur For abonnenter

Ferme fynske fortællere: Et forår præget af blomstrende popdebutanter

Sport

Se video-analysen: Denne gang fandt Esbjerg de magiske greb - nu skal Odense Håndbold finde guldet i egen have

Annonce