Annonce
forside

- Provianten slap op midt ude på Atlanten

Otte tidligere elever fra skoleskibet Danmark markerede i Svendborg, at det var 65 år siden, de sejlede på togt. De tidligere halv- og helrunde jubilæer samlede mellem 20 og 30 deltagere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

65 års jubilarer fra skoleskibet Danmark mødes hvert år i Svendborg.

For 65 år siden sprang de otte herrer adrætte rundt på dæk og i master og ræer på skoleskibet Danmark. I fredags var tempoet naturligt nok gearet ned, da de tidligere elever markerede det halvrunde jubilæum med en frokost på Restaurant Svendborgsund.

- Vi var samlet, da holdet rundede 25 og 50 år. Siden 50 års-jubilæet har vi mødtes hvert år. Dog med færre og færre deltagere, fortæller en af jubilarerne, Orla Nielsen fra Svendborg. Han er uddannet på både søfartskole og på Walsteds Bådeværft, har sejlet med skoleskibet Danmark tre gange og stået på kommandobroen hos flere af de store rederier. Orla Nielsen var også med på den nybyggede Lilla Dans første sejlads i 1951.

Meget er hændt på skoleskibene siden starten af 1950'erne. I dag er omkring en tredjedel af skibenes elever piger og kun omkring halvdelen af eleverne går videre i Det Blå Danmark.

Der var ingen piger på holdet i 1953, og alle otte gik videre til søs eller til maritime virksomheder i land, viser et rundspørge, Koøjet gjorde.

Når de gamle elever mødes årligt i Svendborg, er det ikke en tilfældighed. I forbindelse med togtet i 1953 anløb skoleskibet Danmark Svendborg for at markere byens 700 års købstadsjubilæum. Det var i øvrigt samme år Peder Most Garden blev stiftet og de rødhårede knægte sejlede i skonnerten Peder Most til 28 havnebyer landet over for at reklamere for Svendborg.

Jubilarernes 1953-togt med skoleskibet gik over Atlanten med anløb i Santos, Brasilien samt på Bermuda og Jamaica.

- Det var ikke den bedste tur. For eksempel slap den almindelige provinant op, da vi var halvvejs hjemme over Atlanten. Så måtte vi spise beskøjter, fortæller Henning Jensen, kendt som den tidligere Lampemanden i bladet Søfart og med livslang tjeneste på DSB's Aarhus-Kalundborg.

- Selvom vi bliver færre og færre, er det dejligt at mødes. Vi snakker også om meget andet end vores tur med skoleskibet, fortæller Orla Nielsen.

Annonce
- Skål i skoleskibet. Otte 65 års-jubilarer fra Danmarks togt i 1953 hyggede sig på Restsurant Svendborgsund. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Holdet i 1953 talte omkring 120 elever, men ikke alle kom med på billedet. Skoleskibets togt rundede Svendborg for at markere byens 700 års købstadsjubilæum. Affotografering af foto udlånt af de tidligere elever.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce