Annonce
forside

- Provianten slap op midt ude på Atlanten

Otte tidligere elever fra skoleskibet Danmark markerede i Svendborg, at det var 65 år siden, de sejlede på togt. De tidligere halv- og helrunde jubilæer samlede mellem 20 og 30 deltagere. Foto: Søren Stidsholt Nielsen.

65 års jubilarer fra skoleskibet Danmark mødes hvert år i Svendborg.

For 65 år siden sprang de otte herrer adrætte rundt på dæk og i master og ræer på skoleskibet Danmark. I fredags var tempoet naturligt nok gearet ned, da de tidligere elever markerede det halvrunde jubilæum med en frokost på Restaurant Svendborgsund.

- Vi var samlet, da holdet rundede 25 og 50 år. Siden 50 års-jubilæet har vi mødtes hvert år. Dog med færre og færre deltagere, fortæller en af jubilarerne, Orla Nielsen fra Svendborg. Han er uddannet på både søfartskole og på Walsteds Bådeværft, har sejlet med skoleskibet Danmark tre gange og stået på kommandobroen hos flere af de store rederier. Orla Nielsen var også med på den nybyggede Lilla Dans første sejlads i 1951.

Meget er hændt på skoleskibene siden starten af 1950'erne. I dag er omkring en tredjedel af skibenes elever piger og kun omkring halvdelen af eleverne går videre i Det Blå Danmark.

Der var ingen piger på holdet i 1953, og alle otte gik videre til søs eller til maritime virksomheder i land, viser et rundspørge, Koøjet gjorde.

Når de gamle elever mødes årligt i Svendborg, er det ikke en tilfældighed. I forbindelse med togtet i 1953 anløb skoleskibet Danmark Svendborg for at markere byens 700 års købstadsjubilæum. Det var i øvrigt samme år Peder Most Garden blev stiftet og de rødhårede knægte sejlede i skonnerten Peder Most til 28 havnebyer landet over for at reklamere for Svendborg.

Jubilarernes 1953-togt med skoleskibet gik over Atlanten med anløb i Santos, Brasilien samt på Bermuda og Jamaica.

- Det var ikke den bedste tur. For eksempel slap den almindelige provinant op, da vi var halvvejs hjemme over Atlanten. Så måtte vi spise beskøjter, fortæller Henning Jensen, kendt som den tidligere Lampemanden i bladet Søfart og med livslang tjeneste på DSB's Aarhus-Kalundborg.

- Selvom vi bliver færre og færre, er det dejligt at mødes. Vi snakker også om meget andet end vores tur med skoleskibet, fortæller Orla Nielsen.

Annonce
- Skål i skoleskibet. Otte 65 års-jubilarer fra Danmarks togt i 1953 hyggede sig på Restsurant Svendborgsund. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Holdet i 1953 talte omkring 120 elever, men ikke alle kom med på billedet. Skoleskibets togt rundede Svendborg for at markere byens 700 års købstadsjubilæum. Affotografering af foto udlånt af de tidligere elever.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce