Annonce
Udland

Ecuadors regering accepterer krav fra protestbevægelser

Cristina Vega/Ritzau Scanpix
Protestbevægelser indstiller demonstrationer. Regeringen dropper dekret om at droppe tilskud til brændstof.

Ecuadors regering indledte søndag samtaler med lederne af de protestbevægelser, som i næsten to uger har demonstreret i gaderne på grund af regeringens økonomiske politik.

Tidligt mandag morgen dansk tid er der sket et gennembrud.

Protestbevægelserne er blevet enige om at indstille demonstrationer over hele landet, efter at regeringen har bøjet sig for et krav om at trække et dekret om at fjerne tilskud til brændstof tilbage.

Det oplyser en repræsentant for FN i Ecuador.

FN har mæglet i konflikten. Den begyndte i starten af oktober, da præsident Lenin Moreno fjernede et tilskud til brændstof.

Det betød, at priserne på bestemte typer brændstof med ét er mere end fordoblet. Ordningen har været gældende i landet i omkring 40 år.

Demonstrationerne handlede imidlertid også om regeringens generelle økonomiske reformer og sparepakker, som er led i en låneaftale på 4,2 milliarder dollar mellem Ecuador og Den Internationale Valutafond (IMF).

De 12 dages til tider voldsomme demonstrationer har kostet seks mennesker livet, mens næsten 2100 personer er kommet til skade.

Præsident Moreno har indført udgangsforbud i et forsøg på at stoppe urolighederne, der ifølge flere medier er de værste i over ti år i landet.

Søndag kom det i hovedstaden Quito til nye sammenstød mellem politistyrker og maskerede demonstranter, som trodsede udgangsforbuddet.

Dele af Quito, der har tre millioner indbyggere, minder om en krigszone. Pansrede militærkøretøjer patruljerer gaderne, og lyden af eksplosioner og skud kan høres.

Lørdag angreb demonstranter en tv-stations lokaler og avis. De satte også ild til en offentlig bygning.

Protesterne har været ledet af gruppen Conaie, der er en paraplyorganisation for forskellige oprindelige folk i Ecuador.

Lørdag foretog gruppens ledere en U-vending, da de meddelte, at de var villige til at møde præsident Moreno i et forsøg på at forhandle sig frem til en løsning på konflikten.

Dagen forinden havde Conaie afvist at deltage i forhandlinger, men skiftede mening efter at have forhørt sig hos sine medlemmer.

Urbefolkningen i Ecuador udgør en fjerdedel af befolkningen på 17,3 millioner. Tusindvis, som til daglig bor i Andesbjergene og i Amazonas, er rejst til hovedstaden for at deltage i protesterne.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Plads til 1000 ansatte: Pensionsselskab investerer 381 millioner kroner i kæmpestort kontorbyggeri ved SDU

Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce