Annonce
Debat

Prostituerede er ikke ofre

Vi vil først og fremmest lades i fred, så vi kan passe vores arbejde, skriver en gruppe sexarbejdere som svar på en website, hvor mænd tager stilling til prostitution

Kære mand, der har taget stilling på www.tagstillingmand.dk. Vil du også tage stilling til vores, altså sexarbejdernes, spørgsmål og udtalelser?

Det er glædeligt, at prostitueredes vilkår kommer på dagsordenen. Det trænger vi til. Det er mindre glædeligt, at budskabet i den aktuelle debat er, at prostitution er skadeligt, og at man derfor kun kan gå ind for en kriminalisering af kunderne. Vi, aktive sexarbejdere, har været inde at se jeres budskab, og både sammen og enkeltvis har vi undret os. Vi opfordrer jer til at høre hvad vi har at sige

For det første: Mener du i dybeste alvor, at kvinder ikke selv må have lov til at bestemme, hvad de bruger deres egne kroppe til? Mener du, at vi sexarbejdere ikke er i stand til at foretage en relevant risikovurdering i valg af erhverv og livsstil?

Hvis nej, mener du så ikke, at det svarer til tidligere tiders juridiske og moralske habilitetsfrakendelse med henblik på at beskytte kvinder "mod deres egen uforstandighed"? Eller mener du, at sexarbejdere skal sidestilles med alvorligt psykisk syge, som er ude af stand til erkende virkeligheden?

Har du egentlig taget stilling til eller undersøgt, om det nu også er dokumenteret, at sexarbejde er så forfærdeligt skadeligt, og om den dokumentation, de sex-negative feminister påberåber sig, opfylder krav til lødighed inden for forskningsverdenen?

Eller om den såkaldte dokumentation i mange tilfælde blot består af data indsamlet i lande som Sydafrika og Thailand blandt nogle af de allerdårligst stillede allerfattigste kvinder, som i vid udstrækning både lever og sælger sex på gaden og dermed også i udgangspunktet kan være belastede af en lang række alvorlige sociale og økonomiske problemer, som dermed ikke nødvendigvis har relation til sexarbejde?

Vidste du, at der findes to studier, som opfylder grundlæggende forskningskrav og herunder har sammenlignet forhold og tilstand med en sammenlignelig gruppe i den øvrige befolkning? Påstandene om, at sexarbejde er skadeligt, bliver ikke bekræftet.

Af den lødige forskning fremgår det, at langt hovedparten af os har det rigtig godt, og en del af os har det endda bedre end gennemsnittet. Kun knap en fjerdedel har det ikke godt i deres job.

Sammenligner man med undersøgelser af personer i andre erhverv, klarer vi os således ganske godt.

Har du tænkt over, at ikke alle mennesker oplever, at følelsesmæssig intimitet og seksuel aktivitet er "naturligt forbundne"? Og at der også er kvinder, der repræsenterer det synspunkt? Tror du, at man styrker kvinder ved at umyndiggøre dem offentligt og stemple dem som ofre? Er du så sikker på din sag, at du ved bedre end os, sexarbejderne selv?

For det andet: Har du overvejet konsekvensen af at ville kriminalisere et erhverv ud fra et i øvrigt udokumenteret argument om, at det er skadeligt? Hvad med natarbejde, hvad med tungt fysisk arbejde? Vi kan nævne talrige erhverv, hvor der endda er solid dokumentation for, at de er sundhedsskadelige.

Skal vi forbyde arbejdsgivere at etablere job, som er "sundhedsfarlige" eller bare potentielt "sundhedsfarlige" og forbyde dem at ansætte nogen i disse job?

For det tredje: Har du tænkt på, at tvang og menneskehandel allerede er ulovligt og har meget lidt at gøre med debatten om prostitution?

Politiet påpeger, at 95 pct. af de afhørte udenlandske sexarbejdere i Danmark selv har ønsket at rejse til Danmark som sexarbejdere, og at talrige andre udenlandske kvinder står parat for at få chancen.

Hvis du i øvrigt har så stærke holdninger til slavearbejde, har du så tænkt dig at bruge lige så meget energi på at protestere på vegne af de underbetalte, udnyttede polske arbejdere eller afrikanske rengøringsdamer, som lever under slavelignende forhold i Danmark?

Hvad mener du om, at sexarbejdere ikke har naturligt adgang til A-kasse, ret til dagpenge eller sygedagpenge? Og at politiet i nogle tilfælde ikke vil tage imod anmeldelser om vold mod prostituerede? Hvordan mener du, at en kriminalisering af sexkunder vil ændre på disse forhold?

Forstå, kære mand, at også de udenlandske sexarbejdere vil blive hårdt ramt af en kriminalisering, trængt endnu dybere under jorden. Det, der skal til, er tværtimod gennemsigtighed, ordentlige og legale forhold og til alle, der behøver det, tilbud om støtte, sociale netværk samt mulighed for arbejdstilladelse.

Det, vi har brug for, såvel danske som udenlandske sexarbejdere, er en brancheforening. En brancheforening, der vil sikre, der vil kæmpe vores sag.

Hvad mon du tænker, når vi fortæller dig, at den nedvurdering og umyndiggørelse, som denne kampagne er udtryk for, krænker og skader os langt mere end noget, vi har oplevet i vores karriere som sexarbejdere og forud for denne?

Med en kriminalisering af sexkøberne får nogle måske nok afsendt et "signal", man kan lide, men det er os, sexarbejdere, der må bære den tunge byrde af et sådant signal. For vi vil fortsat sælge sex, men nu være henvist til at gøre det under langt mindre beskyttede og langt farligere omstændigheder.

Og sidst: Hvad mener du om, at de kvinder, som står bag "Tag stilling"-kampagnen, ikke har konsulteret sexarbejdere og ved adskillige lejligheder, på konferencer og ved høringer enten ikke har inviteret sexarbejderne eller nægtet at forholde sig til det, som sexarbejderne selv siger og mener om deres erhverv?

Vi oplever, at vores manglende tilslutning til holdningen om, at sexarbejde er skadeligt, bliver fortolket som "neutraliseringsteknikker", og vores tilfredshed med arbejdet fortolkes som "prostitutionsfastholdende faktorer".

Vores insisteren på en mere nuanceret debat er tilsyneladende udtryk for vores selvbedrag og illustrerer, hvor hjælpetrængende vi i virkeligheden er. Den eneste position i dialogen, vi tilbydes fra dem, som påstår at ville hjælpe os, er offerets.

Men vi har aldrig bedt om den "hjælp", som disse mennesker bag "tag stilling"-kampagnen påstår at ville yde os. Vi vil slet ikke have den. Vi vil først og fremmest gerne lades i fred og bare gives mulighed for at passe vores arbejde.

Vi er ikke ofre, og vi vil ikke legitimere en dagsorden, hvor nogen åbenlyst har et påtrængende behov for at kontrollere mænds seksualitet og samtidig hyklerisk fremstille sig selv som anstændighedens forvaltere.

Vil du?

SUS

Skribentens navn og adresse er redaktionen bekendt. Hun har skrevet kronikken sammen med Maj Christensen, Zanne, Zanne-SM, Nina og Gitte

Annonce
Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Charlottes børn har flere gange sovet på banegården: Transportminister vil nu have undersøgt behovet for nattog på Svendborgbanen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Sikke et pletskud - pludselig var de sjældne ugleunger lige foran Oles kamera: - Det er et meget specielt øjeblik

Kerteminde For abonnenter

Odense Havn har ulovligt bygget stort bassin: Kerteminde Kommune erkender fejl

Sydfyn

Slut med Stenstrup-manøvren: Bramsen og Helveg vil lave vigespor på Svendborgbanen

Navne For abonnenter

Som far så datter - Anika får energi af sit frivillige arbejde

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Nordfyn

Beredskabet måtte opgive søgningen: Mand svømmede ud på midten af sø og forsvandt fra overfladen

Navne For abonnenter

Stjerne i "Langt fra Las Vegas": Nu er Sofie revystjerne på Fyn

For abonnenter

Kim solgte sin virksomhed for et trecifret millionbeløb: - Man skal aldrig blive iværksætter for pengenes skyld

Erhverv

Stålgigant ansætter på livet løs til ny fabrik - breder sig over kæmpe areal

Claus Hjort om sit livs stormvejr: - Jeg har en vrede over, at jeg skal bruge min sidste tid i politik med beskyldninger om at være landsforræder

Sport For abonnenter

Modgangen vendt til endnu en triumf - Odense Håndbold ser frem til drømmefinalen mod Esbjerg

Odense For abonnenter

Kendt fra Bagedysten - nu sælger hun kager i Odense: - Folk kan blive helt chokerede over prisen

Faaborg-Midtfyn

Kommune betalte for lidt i løn: Kludrede i ansættelser og må efterbetale 191.500 kroner

Annonce