Annonce
Assens

Projektchef vil se Danmark under vand: To arkitektfirmaer skal forme nyt nationalt center

Tegnestue og arkitektfirma ser frem til arbejdet omkring udarbejdelse af prospekt af det kommende nationale kyst- og lystfiskercenter i Assens. Foto: Assens Kommune.
Det kommende kyst- og lystfiskercenter i Assens skal de kommende uger til at tage form. To arkitektfirmaer er på opgaven.

Assens: Der skal tænkes store tanker. Sættes masser af streger. Og så skal det ikke mindst  visualiseres, så vi alle sammen - og ikke mindst de pengestærke fonde - kan blive lokket på krogen.

Et flertal i byrådet besluttede sidst i maj, at det nationale kyst- og lystfiskercenter i Assens skal placeres i DLG-siloen på havnefronten.

Arbejdet de kommende uger og måneder bliver trædestenene for centret, der foreløbig er afsat 32 millioner statskroner til, men man håber at komme op i nærheden af 106 millioner kroner, hvis man eksempelvis får nogle fonde med.

Annonce

Projektchef Arne Kvist Rønnest oplyser, at der foreløbig er budgetteret med 200.000 kroner til at få udarbejdet et prospekt, og der er hyret både en tegnestue samt et arkitektfirma ind til opgaven.

Kommunen har haft egen bygningskonstruktør til blandt andet at nærstudere silo-tegningerne, men man har ikke en detaljeret gennemgang af bygningen, altså en slags tilstandsrapport med mulige fejl og mangler, der eventuelt skal udbedres.

Se Danmark under vand

Man bliver ifølge Arne Kvist Rønnest klogere på bygningen den kommende tid - ikke mindst i forhold til, hvilke oplevelser der er mulighed for at give de besøgende i den nye nationale attraktion.

- Det er en superspændende bygning, og det er et meget modigt valg at placere kyst- og lystfiskercentret i sådan en bygning. Den har noget kant over sig, lyder det begejstret fra projektchefen.

Kyst- og lystfiskercentret

I finansloven fra 2018 blev der sat 32 millioner kroner af til etablering af et nationalt center for kyst- og lystfiskerturisme over de kommende fire år.

Det skal placeres i Assens Kommune, og 22 millioner kroner går til selve centret, mens det resterende er til blandt andet markedsføring og formidling.

Kommunen drømmer om, at beløbet kommer op i nærheden af 106 millioner kroner, hvis eksempelvis fonde kommer ombord i projektet.

Flere forskellige placeringer har været i spil, indtil et flertal i byrådet pegede på DLG-siloen.

- Vi er ekstremt optaget af, at det er en bygning, der inviterer indenfor, og vi har nogle brede temaer, vi gerne vil formidle. To tredjedele af Danmark ligger under vand, og vi kan måske give danskerne en helt ny oplevelse af Danmarks ukendte vandlandskaber, siger Arne Kvist Rønnest.

Han tilføjer, at bygningens tilstand og muligheder for hvilke oplevelser, man kan tilbyde, løber hånd i hånd.

DLG-siloen i Assens. Arkivfoto: Martin Kloster.

- Vi skal vide nok til (om bygningens tilstand, red.), om det giver mening, at vi kan foreslå, at man laver rumlige oplevelser, så man eksempelvis kan illustrere bunden af Lillebælt eller Storebælt, siger projektchefen, der forventer at have et prospekt klar i løbet af september.

Der skal også nedsættes et ekspertteam med forskere, lystfiskere og så videre, som skal være med til at komme med input til, hvad der kunne være interessant at få formidlet i et nationalt kyst- og lystfiskercenter.

Annonce

Arkitekter glæder sig

Det er tegnestuen Jac Studios og arkitektfirmaet Norrøn, der i samarbejde skal sætte stregerne i prospektet.

Johan Carlson, direktør i Jac Studios, glæder sig til at komme i gang.

- Det er helt vildt spændende at være med i et projekt, som kan bidrage til, at vi i Danmark kommer tilbage og ser på miljø og bæredygtighed, og det er superinteressant, at det kan få stor betydning for Assens som by, siger Johan Carlson.


- Vi er ekstremt optaget af, at det er en bygning, der inviterer indenfor, og vi har nogle brede temaer, vi gerne vil formidle. To tredjedele af Danmark ligger under vand, og vi kan måske give danskerne en helt ny oplevelse af Danmarks ukendte vandlandskaber.

Arne Kvist Rønnest, projektchef.


Han arbejder en del med at transformere eksisterende bygninger til nye formål, men det er første gang, at han har med en silo-konstruktion at gøre.

Lige for tiden knokler Jac Studios med et nyt isfjordscenter i Grønland, som i høj grad handler om klimaforandringer. Han er også manden bag det nye udstillingscenter på Vadehavscentret i Ribe og har vundet flere priser for sit arbejde igennem de seneste år.

Også arkitektfirmaet Norrøn ser frem til at komme i gang med arbejdet. Firmaet har været med i tidligere vurderinger af mulige placeringer af kyst- og lystfiskercentret.

Medstifter af arkitektfirmaet Norrøn, Marco Behrenthz, mener, at DLG-siloen har potentiale til at blive en "markant attraktion", som ikke mindst vil være til stor gavn for udviklingen af havneområdet i Assens.

- Det er rent fagligt spændende at arbejde med den placering og ønsket om, at det skal skabe værdi for den fremtidige byudvikling, nævner Marco Behrenthz blandt andet.

Han mener, det er den rigtige beslutning at lægge det kommende kyst- og lystfiskercenter bynært, så man ikke "udsulter" bymidten.

Kyst- og lystfiskercentret skal efter planen stå klar i 2023.

Annonce
Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Carlos Daabas anholdt i Bulgarien: På flugt siden politiet droppede håndjern på vej til arresten - Han ønsker at vende hjem

Odense For abonnenter

Stak kniv i ryggen på offer midt i myldretiden: Syv familiemedlemmer idømt flere års fængsel - drama i retten

GOG

Kun én kamp spillet - men GOG ligner et hold videre i Europa

Sydfyn For abonnenter

Lars undrer sig over regler i sundet: Overhaler motorbåde i sin kajak

Fyn

Dårligere bemandet end i Albanien: Danske fængsler sakker langt bagefter nabolande

Odense For abonnenter

Cykelkometen Tobias Aagaard fra Odense Tekniske Gymnasium er Europamester - nu er han klar til at dyste om VM-medaljer

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Kultur

Ternet Ninja og James Bond giver streamingtjenester konkurrence: Biograferne har rejst sig efter coronanedtur

Erhverv

Slut med fedtede fingre: Her er de først på Fyn med ny pantmaskine, der kan tage 100 dåser og flasker på én gang

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Faaborg-Midtfyn

Vender det hvide ud af øjnene og griner hånligt: Socialdemokrater beskyldes for at mobbe andre kandidater

Nordfyn For abonnenter

Byggeplaner på grøn plet splitter landsbyen: - De er vist allerede i gang med at fælde træer – Det er da de vel ikke?

Leder For abonnenter

Tag PHOS-fund alvorligt: Forurening kan være tikkende bombe

Annonce