Annonce
Assens

Projektchef vil se Danmark under vand: To arkitektfirmaer skal forme nyt nationalt center

Tegnestue og arkitektfirma ser frem til arbejdet omkring udarbejdelse af prospekt af det kommende nationale kyst- og lystfiskercenter i Assens. Foto: Assens Kommune.
Det kommende kyst- og lystfiskercenter i Assens skal de kommende uger til at tage form. To arkitektfirmaer er på opgaven.

Assens: Der skal tænkes store tanker. Sættes masser af streger. Og så skal det ikke mindst  visualiseres, så vi alle sammen - og ikke mindst de pengestærke fonde - kan blive lokket på krogen.

Et flertal i byrådet besluttede sidst i maj, at det nationale kyst- og lystfiskercenter i Assens skal placeres i DLG-siloen på havnefronten.

Arbejdet de kommende uger og måneder bliver trædestenene for centret, der foreløbig er afsat 32 millioner statskroner til, men man håber at komme op i nærheden af 106 millioner kroner, hvis man eksempelvis får nogle fonde med.

Annonce

Projektchef Arne Kvist Rønnest oplyser, at der foreløbig er budgetteret med 200.000 kroner til at få udarbejdet et prospekt, og der er hyret både en tegnestue samt et arkitektfirma ind til opgaven.

Kommunen har haft egen bygningskonstruktør til blandt andet at nærstudere silo-tegningerne, men man har ikke en detaljeret gennemgang af bygningen, altså en slags tilstandsrapport med mulige fejl og mangler, der eventuelt skal udbedres.

Se Danmark under vand

Man bliver ifølge Arne Kvist Rønnest klogere på bygningen den kommende tid - ikke mindst i forhold til, hvilke oplevelser der er mulighed for at give de besøgende i den nye nationale attraktion.

- Det er en superspændende bygning, og det er et meget modigt valg at placere kyst- og lystfiskercentret i sådan en bygning. Den har noget kant over sig, lyder det begejstret fra projektchefen.

Kyst- og lystfiskercentret

I finansloven fra 2018 blev der sat 32 millioner kroner af til etablering af et nationalt center for kyst- og lystfiskerturisme over de kommende fire år.

Det skal placeres i Assens Kommune, og 22 millioner kroner går til selve centret, mens det resterende er til blandt andet markedsføring og formidling.

Kommunen drømmer om, at beløbet kommer op i nærheden af 106 millioner kroner, hvis eksempelvis fonde kommer ombord i projektet.

Flere forskellige placeringer har været i spil, indtil et flertal i byrådet pegede på DLG-siloen.

- Vi er ekstremt optaget af, at det er en bygning, der inviterer indenfor, og vi har nogle brede temaer, vi gerne vil formidle. To tredjedele af Danmark ligger under vand, og vi kan måske give danskerne en helt ny oplevelse af Danmarks ukendte vandlandskaber, siger Arne Kvist Rønnest.

Han tilføjer, at bygningens tilstand og muligheder for hvilke oplevelser, man kan tilbyde, løber hånd i hånd.

DLG-siloen i Assens. Arkivfoto: Martin Kloster.

- Vi skal vide nok til (om bygningens tilstand, red.), om det giver mening, at vi kan foreslå, at man laver rumlige oplevelser, så man eksempelvis kan illustrere bunden af Lillebælt eller Storebælt, siger projektchefen, der forventer at have et prospekt klar i løbet af september.

Der skal også nedsættes et ekspertteam med forskere, lystfiskere og så videre, som skal være med til at komme med input til, hvad der kunne være interessant at få formidlet i et nationalt kyst- og lystfiskercenter.

Annonce

Arkitekter glæder sig

Det er tegnestuen Jac Studios og arkitektfirmaet Norrøn, der i samarbejde skal sætte stregerne i prospektet.

Johan Carlson, direktør i Jac Studios, glæder sig til at komme i gang.

- Det er helt vildt spændende at være med i et projekt, som kan bidrage til, at vi i Danmark kommer tilbage og ser på miljø og bæredygtighed, og det er superinteressant, at det kan få stor betydning for Assens som by, siger Johan Carlson.


- Vi er ekstremt optaget af, at det er en bygning, der inviterer indenfor, og vi har nogle brede temaer, vi gerne vil formidle. To tredjedele af Danmark ligger under vand, og vi kan måske give danskerne en helt ny oplevelse af Danmarks ukendte vandlandskaber.

Arne Kvist Rønnest, projektchef.


Han arbejder en del med at transformere eksisterende bygninger til nye formål, men det er første gang, at han har med en silo-konstruktion at gøre.

Lige for tiden knokler Jac Studios med et nyt isfjordscenter i Grønland, som i høj grad handler om klimaforandringer. Han er også manden bag det nye udstillingscenter på Vadehavscentret i Ribe og har vundet flere priser for sit arbejde igennem de seneste år.

Også arkitektfirmaet Norrøn ser frem til at komme i gang med arbejdet. Firmaet har været med i tidligere vurderinger af mulige placeringer af kyst- og lystfiskercentret.

Medstifter af arkitektfirmaet Norrøn, Marco Behrenthz, mener, at DLG-siloen har potentiale til at blive en "markant attraktion", som ikke mindst vil være til stor gavn for udviklingen af havneområdet i Assens.

- Det er rent fagligt spændende at arbejde med den placering og ønsket om, at det skal skabe værdi for den fremtidige byudvikling, nævner Marco Behrenthz blandt andet.

Han mener, det er den rigtige beslutning at lægge det kommende kyst- og lystfiskercenter bynært, så man ikke "udsulter" bymidten.

Kyst- og lystfiskercentret skal efter planen stå klar i 2023.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Trods klart bevis afviste politiet at finde Bolettes flugtbilist: Nu siger de undskyld og kigger på sagen igen

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Syvårig dreng forbrændt nær børnehave: Teknikere arbejder på at finde årsagen

Navne For abonnenter

Bent og Ingelise sagde farvel til livet samme dag - Bent var i mange år manden bag Blumøllers udvikling

Kultur

Populær kromand i medvind ved festspil: - Jeg har sagt, at selvfølgelig sælger vi da 2000 madbilletter, og jeg har næsten altid ret

Kultur

Rosenfestival: 10 ting du skal vide for at blive klar til årets største begivenhed i Bogense

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Middelfart

Igen i Fjelsted: Kom til Folk Festival fredag

Kerteminde

Fyns Politi om tyvs forsøg på at stjæle bil: - Det tror jeg ikke, vi har set i nyere tid

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Odense

CNN vil finde Danmarks dna i Odense: Vært skal spille med i H.C. Andersen Paraden

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Faaborg-Midtfyn

Nu må forældre se døende søn i halvanden time ugentligt: Kæmper fortsat for at være tæt på lille Marco

Annonce