Annonce
Faaborg-Midtfyn

Projekt til op mod 100 millioner: Spændt museumsdirektør er klar til at trykke på startknappen

Museumsdirektør Peter Thor Andersen glæder sig til at komme i gang med at udvikle Frølageret og det nye museum. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen
Visionen har været fem år undervejs - nu glæder Peter Thor Andersen sig til at komme i gang med konkrete planer for det nye Øhavsmuseum.

Faaborg: Det er en lang og snoet vej, som Øhavsmuseets bevæger sig på for at nå målet om at skabe et nyt og nytænkende museum i Faaborg.

Men nu er målet ved at være i sigte. Om et par måneder - den 3. december - kender vi allesammen resultatet af den store arkitektkonkurrence, der skal komme med konkrete bud på, hvordan de store linjer i udviklingen af blandt andet slagterigrunden og banegårdsområdet kan se ud. En temmelig vigtig brik på det kort er placeringen af det nye besøgscenter/landskabsmuseum, der er et af kommunens signaturprojekter.

Den afklaring glæder museumsinspektør Peter Thor Andersen sig til. Siden 2014 har han og bestyrelsen for Øhavsmuseet arbejdet med visionen om at skabe noget nyt og stort i Faaborg, og de har fået både kommunalbestyrelsen og folketinget med på ideen.

Kommunalbestyrelsen satte i 2017 20 mio. kroner af til projektet, og museet er siden kommet på finansloven med yderligere 13 mio. kroner i støtte over tre år.

- Så nu glæder vi os til at kunne trykke på startknappen, som Peter Thor Andersen udtrykker det.

Med overtagelsen af Frølageret er der lagt op til, at museet bliver placeret på slagterigrunden, og det er da også den placering, Peter Thor Andersen og hans bestyrelsen har taget afsæt i i deres indspark til de arkitekter, der er i gang med at tænke tanker om udviklingen af Faaborg.

- Vi har vores ønsker, og vi håber selvfølgelig at havne på slagterigrunden. Det er jo en fremragende beliggenhed - et sted med stort potentiale, siger Peter Thor Andersen.

Annonce

Naturen og udsyn

Således beskrives det nye museum/besøgscenter på kommunens hjemmeside:

"Besøgscenteret skal formidle det særlige dyre- og menneskeliv, som øhavet har dannet ramme om, samt formidle de kulturspor, som det liv har sat i Øhavets landskab.

Besøgscenteret skal suppleres med ”hot spots” i Øhavets landskab, som er særligt karakteristiske aftryk.

Udviklingen af Øhavsmuseet som et besøgscenter til Øhavet vil styrke byens og egnens profil: ”Naturen og Udsyn”.

Bækmark tilknyttet

At der er store kommunale ambitioner knyttet til projektet viser det faktum, at den nu fratrådte kommunaldirektør Helene Bækmark som led i sin fratrædelsesaftale ønskede at fortsætte som en slags konsulent for Øhavsmuseet frem til december, selv om hun i praksis har forladt sit job i kommunen.

Øhavsmuseet var ikke involveret i den beslutning, oplyser Peter Thor Andersen.

- Jeg tænker, at hun har nogle af projektopgaverne i relation til, at Frølageret stadig er en kommunal bygning, som vi ikke har overtaget endnu. Hun har været engageret i projektet og peget på nogle kontakter, som hun syntes var spændende at bringe i spil. Så jeg ser det som et udtryk for, at hun mener, at der er noget, hun kan bidrage med, siger Peter Thor Andersen.

Hvad er det konkret, Helene Bækmark kan bidrage med?

- Hun har gjort sig nogle tanker i forhold til nogle projekter, der kunne give inspiration og har peget på nogle, der kunne inspirere til, hvad der kunne ske med bygningen, siger Peter Thor Andersen, der ikke ønsker at uddybe dette yderligere.

Ikonisk byggeri

Når placeringen er på plads, kan arbejdet med at lave en arkitektkonkurrence, snakke med fonde etc. gå i gang.

Planen er et projekt til over 100 mio. kroner.

- Vi har et ønske om, at det bliver et spændende byggeri - noget ikonisk - noget vi som by kan være stolte af. Vi har også et håb om at kunne komme lidt op i luften, så der bliver et kig ud over Øhavet og mod bakkerne i nord, siger Peter Thor Andersen.

Ud over at skabe et spændende nyt museum/besøgscenter har Peter Thor Andersen også et ønske om at samle det byhistoriske arkiv og museets samlinger under samme tag.

Museet er desuden udset til at være base for det kommende Geopark Sydfyn, der dog netop er blevet udsat et år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Klima. Odense uden CO2 i 2025

Annonce