Annonce
Faaborg-Midtfyn

Projekt til op mod 100 millioner: Spændt museumsdirektør er klar til at trykke på startknappen

Museumsdirektør Peter Thor Andersen glæder sig til at komme i gang med at udvikle Frølageret og det nye museum. Arkivfoto: Maria Retoft Pedersen
Visionen har været fem år undervejs - nu glæder Peter Thor Andersen sig til at komme i gang med konkrete planer for det nye Øhavsmuseum.

Faaborg: Det er en lang og snoet vej, som Øhavsmuseets bevæger sig på for at nå målet om at skabe et nyt og nytænkende museum i Faaborg.

Men nu er målet ved at være i sigte. Om et par måneder - den 3. december - kender vi allesammen resultatet af den store arkitektkonkurrence, der skal komme med konkrete bud på, hvordan de store linjer i udviklingen af blandt andet slagterigrunden og banegårdsområdet kan se ud. En temmelig vigtig brik på det kort er placeringen af det nye besøgscenter/landskabsmuseum, der er et af kommunens signaturprojekter.

Den afklaring glæder museumsinspektør Peter Thor Andersen sig til. Siden 2014 har han og bestyrelsen for Øhavsmuseet arbejdet med visionen om at skabe noget nyt og stort i Faaborg, og de har fået både kommunalbestyrelsen og folketinget med på ideen.

Kommunalbestyrelsen satte i 2017 20 mio. kroner af til projektet, og museet er siden kommet på finansloven med yderligere 13 mio. kroner i støtte over tre år.

- Så nu glæder vi os til at kunne trykke på startknappen, som Peter Thor Andersen udtrykker det.

Med overtagelsen af Frølageret er der lagt op til, at museet bliver placeret på slagterigrunden, og det er da også den placering, Peter Thor Andersen og hans bestyrelsen har taget afsæt i i deres indspark til de arkitekter, der er i gang med at tænke tanker om udviklingen af Faaborg.

- Vi har vores ønsker, og vi håber selvfølgelig at havne på slagterigrunden. Det er jo en fremragende beliggenhed - et sted med stort potentiale, siger Peter Thor Andersen.

Annonce

Naturen og udsyn

Således beskrives det nye museum/besøgscenter på kommunens hjemmeside:

"Besøgscenteret skal formidle det særlige dyre- og menneskeliv, som øhavet har dannet ramme om, samt formidle de kulturspor, som det liv har sat i Øhavets landskab.

Besøgscenteret skal suppleres med ”hot spots” i Øhavets landskab, som er særligt karakteristiske aftryk.

Udviklingen af Øhavsmuseet som et besøgscenter til Øhavet vil styrke byens og egnens profil: ”Naturen og Udsyn”.

Bækmark tilknyttet

At der er store kommunale ambitioner knyttet til projektet viser det faktum, at den nu fratrådte kommunaldirektør Helene Bækmark som led i sin fratrædelsesaftale ønskede at fortsætte som en slags konsulent for Øhavsmuseet frem til december, selv om hun i praksis har forladt sit job i kommunen.

Øhavsmuseet var ikke involveret i den beslutning, oplyser Peter Thor Andersen.

- Jeg tænker, at hun har nogle af projektopgaverne i relation til, at Frølageret stadig er en kommunal bygning, som vi ikke har overtaget endnu. Hun har været engageret i projektet og peget på nogle kontakter, som hun syntes var spændende at bringe i spil. Så jeg ser det som et udtryk for, at hun mener, at der er noget, hun kan bidrage med, siger Peter Thor Andersen.

Hvad er det konkret, Helene Bækmark kan bidrage med?

- Hun har gjort sig nogle tanker i forhold til nogle projekter, der kunne give inspiration og har peget på nogle, der kunne inspirere til, hvad der kunne ske med bygningen, siger Peter Thor Andersen, der ikke ønsker at uddybe dette yderligere.

Ikonisk byggeri

Når placeringen er på plads, kan arbejdet med at lave en arkitektkonkurrence, snakke med fonde etc. gå i gang.

Planen er et projekt til over 100 mio. kroner.

- Vi har et ønske om, at det bliver et spændende byggeri - noget ikonisk - noget vi som by kan være stolte af. Vi har også et håb om at kunne komme lidt op i luften, så der bliver et kig ud over Øhavet og mod bakkerne i nord, siger Peter Thor Andersen.

Ud over at skabe et spændende nyt museum/besøgscenter har Peter Thor Andersen også et ønske om at samle det byhistoriske arkiv og museets samlinger under samme tag.

Museet er desuden udset til at være base for det kommende Geopark Sydfyn, der dog netop er blevet udsat et år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce