Annonce
Livsstil

Progressiv gasflaske-skjuler

1: Vi ved, at gavlen til gasskabet er 100 høj og 35 bred - men hvad med de øvrige mål? Jamen ?

Selv en erklæret anarkist kan sætte pris på lidt orden i tingene.

- Neeej, sådan én har jeg også længe tænkt på, at vi trængte til - men skal der ikke låger i, og så skal den vel males hvid?

Vores komfur kører på gas - flaskegas - og det gør det, fordi Fruen mener, at finere kogekunst kun lader sig dyrke på et rigtigt gasblus.

- Har du måske nogensinde set en af de berømte super-kokke i fjernsynet lave mad på et elektrisk komfur?

Nej, det måtte jeg jo indrømme, og for resten kan jeg også godt selv li', at der er rigtig ild under stegepanden, så man ligesom kan se og mærke, hvor meget fut der er i foretagendet.

Såh, sådan blev det, selvom det betyder, at jeg cirka to gange om året skal fare rundt i hele nabolaget for at låne lidt gas, fordi vi løber tør lige midt i kokkeriet, og det sker altid på det mest åndssvage tidspunkt, så der er lukket i byggemarkedet, og så må det jo gå ud over naboen Harald, som har en lille fræk gasflaske til grillen - og han spør' så sikkert som Amen i kirken, om jeg da ikke har to flasker, og det har jeg faktisk, men de er tomme begge to - for fanden!

Og dagen efter skal jeg så huske at aflevere Haralds flaske tilbage og køre til byen for at bytte de to af vores egne, og de vejer et ton og koster en raket, men så går der da et halvt års tid, inden det hele starter forfra - højst sandsynligt juleaften, når anden kun er halvstegt, og Harald ikke er hjemme, fordi han er i Vestjylland for at holde jul med familien. Flaskegas er godt, men lidt bøvlet.

Annonce
2: ? så må den øverste del jo være en ligesidet OG retvinklet trekant på 35 x 35 - og ?

Uden låger

Og som om det ikke er slemt nok, er der yderligere det problem, at flaskerne står udenfor i blæst og regn, så skidt og møg og blade fra træerne fyger sammen i en uskøn dynge. Det ser ikke pænt ud, og hvad gør man så?

Man laver selvfølgelig en gasflaske-skjuler - sådan en slags skab, som de skriggule stålflasker kan stå indeni, så man ikke kan se dem. Men enhver ved jo, hvad der gemmer sig inde bag lågerne, og hvorfor så skjule det? Det er jo småborgerlig tankegang, så det fløjter, og det kan vi ikke ha', for jeg er jo både progressiv, kreativ og anarkistisk, og hvad gør man så, for det kan da ikke passe, at min selvopfattelse skal spoleres af en skide gasskjuler?

Jeg laver selvfølgelig min gasflaske-skjuler uden låger - så den ikke skjuler gasflaskerne, men alligevel løfter dem fra jorden og viser for enhver, at her i familien er der styr på tingene.

En slags kompromis - ligesom når socialkrabaterne slår syv knuder på sig selv, når de skal forklare, hvordan man som humanist kan mene, at børn af afviste asylansøgere skal gå for lud og koldt vand i en lejr, indtil deres forældre kan tage sig sammen til at fise hjem, hvor de kommer fra.

3: ? så kan vi regne ud, at den nederste del er 65 høj - og hvis man har hørt efter i skolen, så ?

Træ er bare bedst

Nå, ikke mere politik! Jeg synes for resten også, at antal har betydning - i dette tilfælde to gasflasker, som i flere år har har fået det ene hjørne af huset til at ligne en rodebutik.

Opgaven var altså at bygge et åbent skab - et skab uden låger. Det skulle hænge på væggen, så flaskerne bliver løftet så tilpas meget fra jorden, at man med lidt god vilje kan feje under det. Og der skulle et lille tag på, så der ikke falder skidt og flyvende blade ned oven i flaskerne - og for at skjule - lidt, men ikke ret meget, for det ville være mere, end min følsomme sjæl kan klare.

Det ville være oplagt at lave sådan en indretning af jern, og jeg var faktisk allerede godt i gang med gennemrode mit lager af vinkeljern og galvaniseret plade, men kunne mærke, at jeg ikke orkede at arbejde med jern - hylende vinkelsliber, svejse og bore huller - og det vinkeljern, som jeg kunne finde, var rustent, så jeg skulle også slibe og male.

Jeg er ikke nogen "ironman" - hvis det endelig skal være, er jeg mere en træmand, så jeg gik fra stålet og besluttede i stedet at bruge nogle 45 x 45 regler, som jeg havde i overskud fra et andet projekt. De var pæne og lige, fordi jeg havde udvalgt dem fra en større stak i bygemarkedets reol. De var høvlede og havde rundede hjørner, så de var lige til at løbe til.

Og så havde jeg noget fint 12-mm krydsfiner i overskud fra et helt andet projekt - det kunne ikke gå galt, og mit humør var nu i top, fordi jeg slap for udsigten til vinkelsliber og rustent jern.

4: ? kan man beregne længden af den skrå side: C2 = A2 + B2 - altså skal man ?uddrage? ?

Lommeregner

Som du kan se på billederne, består mit progressive skab bare af to gavle med fyldinger, og de holdes sammen af tre pinde og et tag, som kan åbnes.

Målene giver i grunden sig selv, for en gasflaske af den gammeldags slags er 30 centimeter i diameter og cirka 65 i højden - så gavlene skal vel bare være 35 brede og 100 centimeter i højden (inde ved væggen) - og med en "taghældning" på 45 grader giver resten vel sig selv?

Ja, det gør det faktisk. Men jeg faldt ikke desto mindre ret alvorligt i staver, for én ting er de grove mål, noget andet er de helt præcise streger, man skal save efter. Og hvad med tapperne og den skide vinkel? Behøver der overhovedet at være fald på taget - det ville være meget lettere med et fladt tag?

5: ? kvadratroden af 2450, og det er lige nøjagtigt 49,5 siger lommeregneren - men ?

Nej og atter nej!

Det kan ikke passe, at du er så rusten oven i bøtten, at du ikke kan klare lidt hovedregning. Nu må du tage dig sammen og regne den ud - sådan rigtigt - med papir og blyant!

Problemet er, at der i grunden ikke er nogen forskel på, om man laver et lille åndssvagt skab eller en flok store spær til et hus: Udregningen er den samme, og det er kun målene, som er lidt mindre. Så jeg bed til bolle og forsøgte at huske, hvad jeg havde lært i skolen - og med hjælp af en lommeregner fandt jeg frem til de tal, som du ser på tavlen. Og de viste sig at passe.

Nu gik det over stok og sten - med lidt snilde og min fine afkortersav fik jeg savet kæppene ud i de præcise længder og vinkler - og på båndsaven fik jeg savet det meste af tapperne. Resten klarede jeg med hammer og stemmejern.

6: ? det er det ?udvendige? mål - kæppen til højre skal være 4,5 cm længere - altså: 69,5 cm - forstået?

Fyldning gør stærk

Nu kørte det for mig, og jeg manglede bare at lave en notgang til finerpladen - jeg har faktisk en fræser, som kunne ordne den lille sag, men man kan også gøre det på en rundsav: Et antal snit helt tæt ved hinanden, så er den klaret. Hvis du hverken har rundsav eller fræser, kan fyldningen sættes i med lister.

Så buldrede jeg det hele sammen - med en god del fugemasse som lim - nærmest bare fordi jeg ikke havde noget rigtigt lim. Og de tre kæppe (én foroven og to forneden), som forbinder de to gavle, er simpelthen monteret med 100-mm skruer. Men kan sådan en gang pindeværk holde to tunge gasflasker - de vejer trods alt noget i retning af 50 kilo tilsammen?

Ja, det kan sagtens bære. Det hele hænger i den øverste vange og 3 styk 8-mm søm-plugs, og gavlene er fuldstændigt stive - ikke så meget på grund af tapperne, men fordi fyldningerne giver det, som hedder skive-virkning. Og du kan sagtens nøjes med eksempelvis billig 6-mm krydsfiner - når jeg brugte 12 mm, så var det, hvad jeg havde.

Jeg er ganske godt tilfreds med resultatet. Men det var Fruen så åbenbart ikke. Der manglede både maling og låger, men det bliver over mit progressive lig.

7: Sådan ser det ud, når de 45 mm regular er savet ud på afkortersaven - så skal vi ?
8: ? strege op til tapperne - vi bruger bare en stump regular, for den har jo bredden - og så ?
9: ? saver vi tapperne med håndkraft eller på båndsav - her gælder, at snittet skal forskydes med ?
10: ? én klingebredde, så tappen bliver bred nok til, at den kan fylde ?slidsen? helt ud - og ?
11: ?så skal der også lige bruges lidt håndkraft - en japanersav lægger en meget fint snit, og ?
12: ? man skal bruge et skarpt stemmejern for at få klodsen ud af slidsen - og ?
13: ? vi skal også lige lave en not, som passer i bredden til din fyldning af krydsfiner - det er ?
14: ? en god ide at lime hjørnerne og låse dem med en skrue - så sætter du tre kæppe ?
15. ? imellem gavlene og smækker en bund i - det kører bare, og ?
16. ? pludselig er der også tag på - den øverste del er fast og hjælper med at stive af - og ?
17: ? så får man skæld ud, fordi der ikke er småborgerlige låger i!
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Annonce