Annonce
Indland

SF går fra et mandat til to mandater i EU-Parlamentet

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
SF fordobler sit antal af mandater i EU-Parlamentet fra et til to mandater, viser det endelige valgresultat.

SF får to mandater ud af Danmarks 14 mandater i EU-Parlamentet. Det er en fremgang på ét mandat for partiet.

Det viser det endelige valgresultat, efter at alle stemmer er talt op.

It-virksomheden KMD står for den officielle optælling af stemmer.

Ifølge KMD står SF til 13,2 procent af stemmerne.

Margrete Auken (SF) er partiets spidskandidat.

SF-formand Pia Olsen Dyhr er begejstret for resultatet.

- Det er fantastisk. Tænk, at SF får to mandater. Vi havde håbet, at vi kunne beholde det ene, fordi Alternativet og Enhedslisten stiller op for første gang. Jeg er glad og lykkelig, siger hun.

Pia Olsen Dyhr har givet sin stemme til spidskandidat Margrete Auken. Det fortalte hun tidligere på valgdagen.

Resultatet betyder, at SF's Karsten Hønge ligger lunt i svinget til at blive valgt ind i EU-Parlamentet. Han stiller dog også op til Folketinget, men kan ikke sidde begge steder.

Det kaldte han tidligere på valgaftenen et "luksusdilemma". Ifølge ham er det op til partiets ledelse at bestemme, hvor han skal sidde.

SF har sideordnet opstilling, så det er ikke sikkert, at Hønge bliver valgt ind, selv om partiet har fået to mandater.

Venstre bliver det største parti ved valget efterfulgt af Socialdemokratiet. Venstre tager fire mandater, hvilket er en fordobling sammenlignet med sidste valg. Socialdemokratiet beholder sine tre mandater.

Dansk Folkeparti lider et stort valgnederlag, idet partiet går fra fire mandater til ét.

Som det eneste parti er DF ikke med i et valgforbund i forbindelse med valget. Så selv om DF faktisk fik flere stemmer end De Radikale, får De Radikale to mandater i Europa-Parlamentet, mens DF må nøjes med det ene.

Det skyldes, at De Radikale danner valgforbund med Alternativet, som ikke fik stemmer nok til et mandat. Men Alternativets stemmer overtager De Radikale, og på den måde overhaler De Radikale altså DF.

De Konservative beholder deres ene mandat. Enhedslisten får et mandat, mens Folkebevægelsen mod EU ryger helt ud af EU-Parlamentet.

Hverken Alternativet eller Liberal Alliance kommer ind i EU-Parlamentet.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tabet af tillid

Det er ikke bare ærgerligt, at døren fra nu af er låst af om aftenen på Ringe Bibliotek. Det er også urimeligt for flertallet af brugere. Alligevel er det en naturlig konsekvens, efter at stedet gennem nogen tid har været udsat for hærværk i et omfang, der er uden for det, der betegnes som god opførsel. God opførsel er ellers, hvad man burde kunne forvente, når kommunen tilbyder borgerne at komme gratis i kontakt med computerudstyr og bøger til udlån efter normal lukketid. En ekstra service, som det ikke er rimeligt, at flertallet skal udelukkes fra, fordi et mindretal vælger at misbruge den tillid, kommunen har lagt til grund for ordningen. At tillid bliver misbrugt rækker imidlertid ud over bibliotekets vægge. Tillid er nemlig den lim, der får samfundet til at hænge sammen. Tillid står mellem linjerne. Det er det selvfølgelige i, at man passer på hinanden og på ting - uanset om det er éns egne ting eller nogle, man får stillet til rådighed som f.eks. et møbleret bibliotek. Det er svært at se nogen have noget imod idéen om det aftenåbne bibliotek. På alle måder må det være attraktivt for borgere i Ringe at kunne bruge biblioteket, når det passer dem bedst - uanset om de tilhører dem, der gerne vil vide mere, eller dem der keder sig og savner et sted at være. Da biblioteket er ubemandet, koster det intet at drive ud over tilliden til brugernes gode opførsel. Når biblioteket i Ringe fremover er aflåst om aftenen, er det derfor ikke bare ærgerligt og urimeligt. Det er også trist, for det er et symbol på afviklingen af en åbenhed, som vores samfund i årevis har brystet sig af, og som adskiller sig fra andre samfund, der ikke tør nøjes med at bygge på tillid men er nødt til at gøre sig afhængig af dens modsætning - kontrollen. Kontrol koster. Det værste ved den er dog, at lige så let, den er at indføre, lige så lang tid tager det at genopbygge den tillid, der er gået tabt.

Odense

Letbanens etape to: Venstre vil lade vælgerne tale inden beslutning

Annonce