Annonce
Fyn

Prognose halverer DF på Fyn: Folketingsmedlem vil skippe Odense Byråd

En prognose giver kun plads til to fynske DF'ere i Folketinget. Det kan betyde et farvel til Pernille Bendixen, der fik tredjeflest DF-stemmer ved det seneste valg. Andenflest fik Alex Ahrendtsen. Arkivfoto: Robert Wengler
Pernille Bendixen (DF) tager konsekvens af elendige meningsmålinger og forlader Odense Byråd, hvis hun den 5. juni genvælges til Folketinget.

Dansk Folkeparti står til et elendigt folketingsvalg, og på Fyn vil partiet miste halvdelen af de nuværende fire mandater. Sådan er forudsigelsen i den første geografiske prognose efter valgudskrivelsen. Den er lavet af valgforsker Kasper Møller Hansen for Altinget.

Holder prognosen stik, vil det odenseanske folketingsmedlem Pernille Bendixen være i stor fare for at ryge ud. Det tager hun nu konsekvensen af og går helhjertet efter et fortsat liv i landspolitik.

- Jeg vil forlade Odense Byråd ved det kommende kommunalvalg, så vælgerne ved, at jeg fuldt ud vil koncentrere mig om Folketinget, hvis jeg bliver genvalgt, siger hun.

Pernille Bendixen fik med 3.491 stemmer tredjeflest fynske DF-stemmer ved det seneste folketingsvalg. Suveræn topscorer blev Jens Henrik Thulesen Dahl (9.923 stemmer), mens Alex Ahrendtsen fik næstflest (4.996). Det fjerde mandat gik til Dorthe Ullemose, der ikke genopstiller.

Annonce

Sådan går valget

Professor Kasper Møller Hansen har for Altinget udarbejdet prognose med geografisk fordeling af mandater, hvis der valg nu. Prognosen er lavet på baggrund af 12.960 interviews foretaget af Gallup og Norstat og vægtet mod Altingets kvalitetsvægtede snit af meningsmålinger fra valgkampens første dage. Især ved de små partier er stor usikkerhed.

På Fyn fordeler mandaterne sig sådan (i parentes det nuværende antal i Folketinget):

S: 5 (5)

V: 3 (3)

DF: 2 (4)

EL: 2 (2)

SF: 1 (1)

Alt: 1 (1)

R: 1 (0)

LA: 0 (1)

K: 0 (1)

Nye Borgerlige og Stram Kurs vil ikke få fynske mandater ifølge prognosen.

Gør som Ahrendtsen

Jens Henrik Thulesen Dahl er medlem af byrådet i Assens Kommune, mens Alex Ahrendtsen valgte ikke at genopstille til Odense Byråd ved det seneste kommunalvalg. Nu vil Pernille Bendixen så følge trop og koncentrere sig om Folketinget.

- Jeg oplever det som meget ærefuldt at være i Folketinget og er også glad for byrådsarbejdet, men efter tre perioder i byrådet føler jeg, at jeg godt kan stoppe efter næste valg, siger Pernille Bendixen, der er politisk ordfører i den to mand store DF-gruppe i byrådet.

Hun ønsker ikke at give et bud på, hvorfor Dansk Folkeparti står til et elendigt folketingsvalg.

- Det vil jeg ikke forholde mig til, og jeg tror på et bedre resultat, end målingerne forudsiger, siger hun.

Ingen fynskvalgte

Prognosen fra Altinget er også dårligt nyt for Liberal Alliance og De Konservative på Fyn. Begge partier står til slet ikke at få valgt repræsentanter fra Fyn. Prognosen skal dog tages med et meget stort forbehold, da den især ved de små partier er behæftet med stor usikkerhed.

Med fremgang i de landspolitiske meningsmålinger virker det usandsynligt, at den højt profilerede børne- og socialminister Mai Mercado (K) ikke skulle opnå fynsk genvalg. Til gengæld kan det blive svært for Liberal Alliance, hvis fynske mandat tilhører undervisningsminister Merete Riisager, der stopper i politik. I stedet er partiets fynske spidskandidat den mere anonyme klima-, landbrug- og fødevareordfører, jyske Carsten Bach.

Ifølge prognosen får hverken Nye Borgerlige eller Stram Kurs valgt fynske kandidater, men her er som nævnt tale om meget stor usikkerhed.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Regler må stoppe elløbehjul-rod

’Elløbehjul roder i bybilledet’. ’Elløbehjul kører for hurtigt der, hvor der er mange mennesker’. Sådan lød det i min radio i anledning af, at transportminister Benny Engelbrecht mandag holdt møde med de kommuner – deriblandt Odense - hvor det i dag er lovligt at køre på elløbehjul, og hvor elløbehjulene i dag fylder alt for meget i bybilledet på den kedelige måde. Både når de er i brug, og når de ikke er. Men radioværten kunne næsten ikke sige det mere forkert. Hvis et elløbehjul – som oftest ligger og – flyder et sted på gaden, så er det, fordi den person, der senest har brugt det, bare har smidt det. Uden så mange andre hensyn end at det lige passede mig bedst der. Og hvis der er for meget fart på elløbehjulet, så skyldes det udelukkende den, der styrer tempoet. For selvom elløbehjul er smarte, sjove og et godt alternativ til flere biler på vejene, så kan de hverken flytte sig fra et sted fra et andet eller sætte farten uden hjælp fra et menneske. Ansvaret for det rod, som er opstået i kølvandet på lovliggørelsen af elløbehjulene, ligger kun ét sted: Hos dem, der bruger dem. Det er derfor, der er opstået et behov for regler. Fordi tankeløsheden og fraværet af hensyntagen lever for godt hos nogle af dem, der bruger elløbehjulene. Vi skal alle sammen være her og kunne færdes sikkert i trafikken. Så det er mit ansvar, at jeg kigger mig for, inden jeg går over en vej – at jeg ikke bare træder ud i forventning om, at de hjulede trafikanter standser. Det er mit ansvar, at jeg sætter min cykel i et stativ eller i det mindste parkerer den, så den fylder mindst muligt på et fortov, fordi jeg lige skal hente et par bukser, en fløderand eller fire tallerkener. Og det er mit ansvar, at jeg ikke parkerer min bil foran en ud- eller indkørsel, så jeg spærrer vejen for andre. Men nogle brugerne af elløbehjul er ikke det ansvar voksent eller bevidst, og så må der regler til. Og sanktioner til dem, der ikke kan finde ud af at følge dem. Selvom det ville været meget nemmere, hvis vi bare ryddede op efter os selv og tog hensyn til andre.

Annonce