x
Annonce
Erhverv

Prognose: Coronakrisen vil gøre 30.000 arbejdsløse i 2020

Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Coronakrisen vil betyde negativ vækst på 3,3 procent i år i Danmark, vurderer Jyske Bank i prognose.

Coronakrisen vil sende dansk økonomi ud i den største nedtur siden finanskrisen i 2009.

Det vurderer Jyske Bank i en prognose, hvor bankens økonomer har forsøgt at beregne konsekvenserne af coronakrisen.

Vurderingen er, at Danmarks bruttonationalprodukt (bnp), der er et udtryk for størrelsen på økonomien, vil skrumpe med 3,3 procent i 2020. Til sammenligning lød dykket på 4,9 procent i 2009.

Jyske Bank vurderer, at ledigheden vil være steget med 30.000, når kalenderen skifter til 2021. Ledigheden vil dermed stige til 135.000 personer.

Banken understreger, at prognosen er ekstrem usikker, da der ikke er erfaringer fra lignende kriser at trække på.

- Det vil være et enormt slag for dansk økonomi på kort sigt.

- Den dag, man åbner op igen, vil der komme fremgang igen, men problemet er, at der uanset hvad vil gå virksomheder og arbejdspladser tabt, som ikke kommer igen, siger Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank.

Prognosen er baseret på, at samfundet vil begynde at åbne fra starten af maj, og derfra vil nedturen så småt stoppe og blive vendt til stor fremgang i anden halvdel af året.

Det er især detailhandlen - minus dagligvarebutikker - frisører, hoteller, restauranter og kulturlivet - for eksempel koncertarrangører og sportsklubber - der bliver hårdt ramt.

Når man udregner bnp, tælles den offentlige sektor med, og derfor vil det også trække ned, at blandt andet daginstitutioner og skoler er lukkede.

Folketinget har vedtaget en række hjælpepakker, der blandt andet giver mulighed for kompensation for løn til hjemsendte medarbejdere og faste udgifter til virksomheder, der er hårdt ramt af krisen.

Det vil afbøde en del af nedturen i Danmark.

- Under normale omstændigheder ville der være et endnu større fald i beskæftigelsen, når aktiviteten falder så voldsomt, og det er her hjælpepakkerne skal hjælpe virksomhederne, siger Niels Rønholt.

Når han sammenligner med finanskrisen, vurderes denne omgang at blive mindre hård, fordi økonomien står stærkere.

- Dengang kom vi fra en situation med et stort overforbrug, og derfor begyndte danskerne at spare op, hvilke ramte efterspørgslen, og derfor blev krisen så dyb.

- Op til den her krise er der blevet sparet godt op, og danskernes økonomi er generelt set sund.

- Det betyder, at den dag, hvor Danmark åbner igen, vil der være masser af mennesker ude i butikkerne og på restauranterne, siger Niels Rønholt.

Mens Jyske Bank spår 30.000 flere ledige i 2020, forsvandt der til sammenligning 175.000 job på et år under finanskrisen.

Jyske Bank har også et mere dystert scenarie i sin prognose, som dog ikke vurderes helt så sandsynligt.

Scenariet er baseret på, at det danske samfund fortsætter med at være nedlukket til slutningen af juni.

I det tilfælde er spådommen, at Danmarks bnp skrumper syv procent i 2020, og op mod 100.000 arbejdspladser går op i røg. Et så stort dyk i bnp er ikke set siden Anden Verdenskrig.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce