Annonce
Indland

Professor ser ingen grund til at hamstre mundbind og masker

Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Selv om coronasmitte er kommet til landet, er der ifølge professor ikke behov for at bære maske på åben gade.

Danskerne hamstrer mundbind og ansigtsmasker efter det første tilfælde af coronasmitte her i landet.

Annonce

Flere apoteker har oplevet en eksplosiv efterspørgsel og må melde udsolgt, oplyser Danmarks Apotekerforening.

Men det er unødvendigt i den nuværende situation, siger professor Allan Randrup Thomsen, Københavns Universitet.

- Jeg synes, det er gået helt grassat med indkøb af masker og mundbind på nuværende tidspunkt, siger eksperten i virussygdomme.

Det kan være en god idé at bruge midlerne, men det skal være under de rette omstændigheder, lyder det fra professoren.

- Mundbind og masker kan være fornuftige, hvis vi har en situation, hvor der sker en spredning af smitten i landet. Men det er jo ikke der, vi er nu.

- Så indtil vi kommer i en situation, hvor vi har intern smittespredning i Danmark, så synes jeg lige, at man skulle klappe hesten og vente med at tage dem i brug.

Torsdag kom det frem, at den første dansker er blevet smittet med coronavirus.

Han er angiveligt blevet inficeret i Norditalien, hvor han var på skiferie sammen med sin familie.

Netop de nordlige regioner i Italien har på kort tid set en voldsom stigning i antallet af smittede. Også blandt personer, der ikke har været i Kina, som regnes for virussets epicenter.

Der foregår med andre ord en aktiv spredning af smitte internt i landet.

Det er ikke det billede, vi ifølge professoren ser i Danmark.

- Der er ikke behov for at være ekstrem i sine tiltag. Slet ikke på det her tidspunkt, hvor vi ikke har evidens for, at folk går rundt og spreder coronasmitte i Danmark, siger Allan Randrup Thomsen.

Håndsprit er også en eftertragtet vare for tiden, og det har professoren mere forståelse for.

- Man kan godt tage håndsprit i brug, for det kan give et generelt løft af hygiejnen og være med til at forebygge en række andre infektioner og luftvejslidelser, siger Allan Randrup Thomsen.

/ritzau/

Her er Sundhedsstyrelsens anbefalinger om beskyttelse mod coronavirus
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Der er lys - også i den mørke tid

Da Hitlers sorte fugle fløj over Danmark i de tidlige morgentimer for 80 år siden, var det begyndelsen på fem mørke år. Begivenhederne 9. april 1940 var imidlertid også begyndelsen til, at danskerne endnu engang indså, at det lille land højt mod nord ikke kan klare sig alene. Læren af besættelsen var derfor blandt andet, at vi aktivt skal indgå i samarbejder, der rækker langt ud over vores egne grænser, hvis vi skal kunne løse vores sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske problemer. Derfor er 9. april 1940 på den ene side en sort dag, på den anden side en lysets dag, fordi det da stod klart, at vi er nødt til at binde os tæt sammen med andre lande for at løse fælles udfordringer. Besættelsen er på sin vis baggrund for Danmarks engagement i krigene på Balkan, i Irak og i Afghanistan. Den er også årsagen til, at danske politifolk og jurister og folkeretseksperter har været udstationeret i talrige stater verden over. Og den er katalysator for vores tætte samarbejde med andre europæiske og vestlige lande i EU, FN, Nato, WHO og talrige andre internationale institutioner og sammenslutninger. Bevares: Det er ikke, fordi dansk forsvars- og udenrigspolitik har været konsekvent. Fodnotetiden i 1980'erne står som et lavpunkt i vores omgang med vores allierede. På samme måde er danskernes til tider meget valne holdning til EU-samarbejdet et problem. Det ændrer imidlertid ikke på, at vi qua besættelsen har forstået det betydningsfulde i at samarbejde med andre. Også, når epidemier raser. Engang var Danmark et lille, fattigt land. Lille er landet stadig, men det har udviklet sig til at høre til blandt de rigeste lande i verden. Det skyldes ikke, at vi har store mængder af naturressourcer eller et særligt gavmildt klima. Det skyldes vores evne til at samarbejde med andre lande. Besættelsen og de mørke år, der fulgte, understreger - ligesom alt, hvad der er sket i de seneste måneder - at det er vigtigt, at vi fortsat forpligter os i EU, Nato og andre organisationer, der er med til at holde verden rundt om os i balance. Uden EU og uden Nato ville vores økonomiske, politiske og sikkerhedspolitiske grænser engang været blottet. Derfor skal vi holde fast i at ville samarbejde. Også i disse tider. For der er lys i den mørke tid.

Annonce