Annonce
Indland

Professor: Raskmelding af psykisk syge er naivt

SF's forslag blev fremsat 6. november 2018. Torsdag skal forslaget til førstebehandling i Folketinget.

SF burde fokusere på at fjerne diskrimination af psykisk syge - ikke ændre i diagnoser, siger professor.

SF er naive, når partiet med et nyt beslutningsforslag i Folketinget vil gøre det muligt at erklære tidligere psykisk syge for raske.

Det mener professor i psykiatri på Psykiatrisk Center Glostrup Poul Videbech, der fortæller, at det lægefagligt er umuligt at raskmelde patienter.

- Det er et meget sympatisk forslag, men det er temmelig naivt uden forståelse for, hvordan verden er.

- Der er ikke noget, der hedder raskmelding. Det findes ikke. Man kan hverken blive raskmeldt for en psykisk eller legemlig sygdom.

- Hvis du tager kræftområdet, så er der jo ingen læge, der kan sige, at patienten er helt rask.

- Det kan altid gemme sig i kroppen og komme ingen måske ti år senere. Det er tilsvarende med psykisk sygdom, siger Poul Videbech.

Torsdag skal forslaget om, at psykisk syge skal kunne blive erklæret raske, når de ikke længere har symptomer, til førstebehandling i Folketinget.

Det skal sikre, at det fremgår af ens journal, at man er rask. Dermed vil tidligere psykisk syge for eksempel kunne ansøge om et kørekort eller om at adoptere.

Poul Videbech mener dog, at en bedre løsning på problemet ville være, at man stoppede med at diskriminere på baggrund af psykiske sygdomme.

- Jeg kender en masse patienter, der ikke kan få en livsforsikring eller et bestemt job, fordi de engang har været syge. Det er da for dårligt.

- Jeg har selv kendskab til tilfælde, hvor mennesker ikke opsøger hjælp, fordi de er bange for konsekvenserne senere hen i deres liv. Det synes jeg er forfærdeligt.

- Men så må man lave en lovgivning, der siger, at det er forbudt at diskriminere på baggrund af tidligere psykisk sygdom, siger han.

Han undrer sig over, at det er ulovligt at kønsdiskriminere ved ansættelser, mens det ikke er ulovligt at diskriminere på baggrund af tidligere psykisk sygdom.

SF's psykiatriordfører Trine Torp, der har stillet forslaget, tilslutter sig, at diskrimineringen skal fjernes. Hun håber, at forslaget kan hjælpe det på vej.

- Vi vil gerne have, at man skal kunne konstatere af journalen, at man tidligere har levet op til diagnosen, men det gør man ikke længere, og derfor er man rask for sin lidelse.

- Du og jeg ved heller ikke, hvornår vi kunne blive ramt af en lidelse, men man kan nå et tidspunkt, hvor en tidligere psykisk syg ikke er i større risiko end alle andre, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce