Annonce
Odense

Professor om fjernvarmesalg: Et væld af juridiske problemer trænger til afklaring

- Der er et væld af juridiske problemer, der trænger til at blive afklaret. Men jeg er ikke sikker på, det er sjovt at være dem, der skal lægge selskab til at afklare det, konstaterer juraprofessor Bent Ole Gram Mortensen om salget af Fjernvarme Fyn. Arkivfoto: Simon Trøjgaard Jepsen
Hvis nystiftet forening lykkes med at få fjernvarmesalget for retten, er der stor usikkerhed om udfaldet, vurderer juraprofessor. - Det er jomfrueligt land, der skal betrædes, siger han, der efterlyser svar på et væld af juridiske problemer.

Odense: Giver varmeforsyningsloven de odenseanske fjernvarmekunder ret til at købe varmerørene før Energi Fyn? Det spørgsmål er langt fra det eneste, der ifølge en professor mangler et klart svar i det omdiskuterede salg af Fjernvarme Fyn.

- Der er et væld af juridiske problemer, der trænger til at blive afklaret. Men jeg er ikke sikker på, det er sjovt at være dem, der skal lægge selskab til at afklare det, konstaterer Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet.

Den nystiftede forening Fionia Fjernvarme med Det Konservative Folkepartis Søren Windell som formand vil forhindre salget at Fjernvarme Fyn ved at samle nok medlemmer til at kunne stævne Odense Kommune og få rettens ord for, om det er lovligt at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn uden først - som beskrevet i varmeforsyningslovens paragraf 23f - at tilbyde varmerørene til forbrugerne.

Annonce

- Det er jomfrueligt land, der skal betrædes, understreger Bent Ole Gram Mortensen.

- Der er før sket overdragelser af fjernvarmeanlæg, men der har ikke været retlige prøvelser af paragraf 23f i dette spørgsmål. Jeg har søgt efter det, men ikke fundet noget, så der er ikke rigtig nogen praksis på det i forvejen.

Ingen ønskesituation

Dertil kommer, fremhæver professoren, de mange spørgsmål, der vil rejse sig, hvis en domstol afgør, at forbrugerne skal have rørene tilbudt.

- Er det nok, at en lille kreds af forbrugere siger ja tak? Skal de stille bankgaranti? Og hvad med resten af Fjernvarme Fyn, når det kun er netværket, der med paragraf 23f kan sælges til forbrugerne? Hvordan deler man det? Er det så i det hele taget en virksomhedsoverdragelse? Og hvad med alt personalet? Der er mange ting, der er mere spændende for advokater og juraprofessorer end for de parter, der er involveret, påpeger Bent Ole Gram Mortensen.

Når de juridiske vurderinger ikke er klokkeklare, hvorfor har paragraffen så ikke tidligere været prøvet ved en domstol?

- Sandsynligvis fordi de involverede parter ikke har været interesseret i at få det prøvet. De har handlet sig til rette. Man skal tænke på, at hvis man kaster sig ud i en retssag, så er der en vis usikkerhed for begge parter, og det kan også komme til at ske for Fjernvarme Fyn.


Jeg kan og vil ikke tale for hverken det ene eller andet udfald. Jeg gør bare opmærksom på, at der er en betydelig retsusikkerhed

Bent Ole Gram Mortensen, professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet


- Der går måske et par år med retlige prøvelser, uden man rigtig ved, om man er købt eller solgt. Det er spændende for mig som juraprofessor, og det vil være rart at få en afklaring på, hvad der egentlig gælder, men det er bestemt ikke nogen ønskesituation for sagens parter, siger juraprofessoren.

Annonce

En betydelig usikkerhed

Han understreger, at Odense Kommune ikke bare blindt har kastet sig ind i fjernvarmesalget. Kommunens juridiske rådgivere fra Horten Advokatpartnerskab har vurderet, at salget af Fjernvarme Fyn ikke er omfattet af reglerne for forkøbsret, fordi fjernvarmen sælges som ét stort holdingselskab.

Men det er Bent Ole Gram Mortensen ikke overbevist om er en rigtig vurdering.

- Jeg finder, der er betydelig usikkerhed om, hvad udfaldet af sådan en retssag vil være. Dels er jeg ikke sikker på, at retten vil købe argumentationen om, at forkøbsretten ikke skal gælde ved indirekte salg gennem et holdingselskab. De fleste kommunale selskaber er i dag lavet i holding-konstruktioner, og skal paragraffen så aldrig gælde, spørger han.

Og samtidig er han i tvivl om, hvordan en domstol vil vurdere den forbrugerindflydelse, paragraf 23f er til for at sikre. For som køber er Energi Fyn også et forbrugerejet selskab.

Det siger loven

Det er fortolkningen af varmeforsyningslovens paragraf 23f, den nystiftede forening Fionia Fjernvarme vil have prøvet ved retten. Paragraffen lyder:

"Inden et anlæg til fremføring af opvarmet vand eller damp, som ikke ejes af de forbrugere, hvis ejendomme er tilsluttet det pågældende anlæg, kan afstås til andre end kommuner, skal disse forbrugere tilbydes at købe anlægget til markedspris."

- Jeg kan og vil ikke tale for hverken det ene eller andet udfald. Jeg gør bare opmærksom på, at der er en betydelig retsusikkerhed, og dermed går køber og sælger muligvis en periode i møde, hvor de ikke ved, om Fjernvarme Fyn er købt eller solgt, siger Bent Ole Gram Mortensen.

Annonce

Første skridt

De juridiske usikkerheder og de mange ubesvarede spørgsmål, der venter, hvis fjernvarmeforbrugerne har forkøbsret, skræmmer imidlertid ikke Søren Windell.

- På ingen måde. Det her handler om at finde ud af, om Odense Kommune er ved at begå en ulovlighed, siger han.

- Ja, vi er på ny grund, men hvis forbrugerne har forkøbsret, må vi få det til at fungere. Nu skal vi først finde ud af, om paragraffen gælder. Det er første skridt.

Den nye forening Fionia Fjernvarme har som ambition at nå op mod 10.000 medlemmer, og det er ifølge juraprofessoren nødvendigt med mange medlemmer, for at sagen har retlig interesse.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se de overraskende tal: Så meget tjener og taber campingpladserne på Fyn

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kommunen snuppede strømmen til madvognene: Det satte gang i de små grå - nu er flere klar med en plan

Sport For abonnenter

Næsby styrker specielt offensiven op til premieren - angriberen Esben Petersen er skiftet fra Middelfart

Fyn

Smitten stiger i fire fynske kommuner: Coronasmitten har ikke sluppet sit tag

Kerteminde For abonnenter

Ny restaurant har slået dørene op: Gammel kending tilbyder amerikaner-mad med havudsigt

Danmark

Fredagens coronatal: 1085 nye smittede

Kultur

Professionelle musikere som 14-årige: Oplev cellovirtuos og efterspurgt akkordeonist i klassisk koncert

Kerteminde For abonnenter

77 ud af 88 badehuse bryder reglerne - nu varsler kommunen nyt besøg: Formanden mener, det går for vidt

Indland

Brostrøm: Overvejelse af tredje stik kan blive nødvendigt

Assens

Seks nye ansigter skal holde lov og orden i lokalområdet: - Det er vigtigt for os at have nogle betjente, som kan det hele

Erhverv For abonnenter

- Havde vi haft 50 hytter mere, var de også blevet udlejet

Odense

45-årig mand idømt to års fængsel: Ville sælge kvart kilo narko videre

Annonce