Odense: Han understreger, at Odense Kommune ikke nødvendigvis har gjort noget forkert.
- De har hyret en advokat og har fundet frem til et svar.
Men Bent Ole Gram Mortensen, der er professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk Universitet, er ikke overbevist om, at kommunen som sælger af Fjernvarme Fyn vil vinde en eventuel retssag om lovligheden af salget.
- Jeg tør ikke lægge hovedet på blokken for, hvad domstolene kommer frem til, men der er en ikke ubetydelig risiko for, at kommunens opfattelse ikke er korrekt, siger professoren.
- Det her er et spørgsmål om, hvordan loven skal fortolkes. Der er to forskellige holdninger, og en af dem skal have ret. Og det er domstolen, der i sidste ender afgør den slags.
Det er varmeforsyningslovens paragraf 23f, der er kernen i uenigheden. Ifølge paragraffen har forbrugerne - det vil sige varmekunderne - en forkøbsret til selve varmerørene, men forbrugerne er ikke blevet spurgt, inden et smalt politisk flertal i september blev enige om at sælge hele Fjernvarme Fyn til Energi Fyn.
Bent Ole Gram Mortensen, professor i energi- og forsyningsret ved Syddansk UniversitetDer er ikke nogen, der siger, at Odense Kommune har gjort noget galt. De har hyret en advokat og har fundet frem til et svar, men det kan vise sig at være et forkert svar.
Som kommunens rådgiver har Horten Advokatpartnerselskab på baggrund af en udtalelse fra Energistyrelsen i 2003 fastholdt, at salget af Fjernvarme Fyn ikke er omfattet af reglerne for forkøbsret, fordi fjernvarmen sælges som ét stort holdingselskab.
Men det har især Det Konservative Folkeparti og den nystiftede forening Fionia Fjernvarme sat spørgsmålstegn ved - og de er blevet bakket op af advokat Pernille Aagaard Truelsen fra advokatfirmaet Energi & Miljø i Aarhus, der ikke mener, man i salget af Fjernvarme Fyn uden videre kan se bort fra paragraffen.
Henviser til domstol
På grund af uenighederne har både Det Konservative Folkeparti og Odense Kommune bedt Energistyrelsen, der er den lovfortolkende myndighed på området, om såkaldt vejledende udtalelser.
De er nu landet, og Energistyrelsen skriver, at bestemmelsen i varmeforsyningsloven om forkøbsretten er så uklar, at det skal afgøres i en retssal.
- Energistyrelsen anerkender, at bestemmelsen er uklart formuleret og vil derfor tage initiativ til at undersøge, om lovbestemmelsen bør ændres fremadrettet med henblik på at afklare usikkerheder, lyder det fra styrelsen:
- Indtil videre må Energistyrelsen derfor henvise til domstolene ved sager om forkøbsret.
Ifølge professor Bent Ole Gram Mortensen er den interessante del af striden, om forkøbsretten gælder, når Fjernvarme Fyn sælges som et holdingselskab.
- Sammen med deres advokatfirma mener kommunen, at når man på den måde laver et indirekte salg, så finder forkøbsretten ikke anvendelse. Energistyrelsen citerer udtalelser, de tidligere har lavet, og hvor man kan få det indtryk, at Odense Kommune har ret. Men Energistyrelsen skriver også til sidst, at bestemmelsen er uklart formuleret, og at de nu slet ikke vil tage stilling, forklarer Bent Ole Gram Mortensen.
- Derfor kan det i sidste ende blive en domstol, der afgør det. Men det kan også være, at Odense Kommune ændrer taktik og siger, at de vil tilbyde det til forbrugerne og se, hvad der sker, konstaterer han.
Usikkert udfald
Det vil imidlertid åbne for endnu en række af ubesvarede spørgsmål. Det er blandt andet usikkert, hvor stor en kreds af forbrugerne, der skal sige ja til at overtage varmerørene, det er usikkert, hvordan det skal finansieres og også organises i forhold til den resterende del af Fjervarme Fyn, opremser professoren.
Det lyder som om, det her område trænger til en afklaring ved en domstol?
- Absolut. Men de parter, der er involveret i afklaringen, ville nok have ønsket, at der var en lidt klarere formuleret bestemmelse. Det er aldrig sjovt at blive involveret i den her slags retssager, siger Bent Ole Gram Mortensen.
- Det kan være så let at sige, at man fra lovgivers side burde havde formuleret sig lidt mere entydigt, men det kan være svært at forholde sig til alle elementer. Men klart formuleret er det ikke, og mit bud er, at det bliver usikkert, hvordan det vil falde ud. Jeg kan argumentere for begge sider.
Det er partierne Socialdemokratiet, SF og Radikal Venstre, der står bag salget af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, og de tre partier vil tirsdag eftermiddag forholde sig til de nye udtalelser fra Energistyrelsen.