Annonce
Udland

Lektor: Jeg tvivler stærkt på succes for Boris Johnson

Chris J Ratcliffe/Ritzau Scanpix

Boris Johnson ser ud til at blive ny premierminister i Storbritannien, men han får svært ved at indfri løfter.

Den britisk finansminister Philip Hammond meddelte søndag, at han vil trække sig som finansminister, hvis Boris Johnson tirsdag bliver den næste formand for Det Konservative Parti.

Og det kan han roligt gøre, lyder det fra Ole Helmersen, lektor med speciale i moderne britisk politik ved CBS.

- Det vil næsten være en overraskelse i stil med en ny månelanding, hvis ikke Johnson vinder over Jeremy Hunt.

- Så på den måde er det ikke overraskende, at Philip Hammond siger, at han vil trække sig. For han vil alligevel blive fyret af Boris Johnson, og sikkert også hvis Jeremy Hunt bliver ny formand for partiet, siger Ole Helmersen.

Philip Hammond har været skarp modstander af, at Storbritannien overhovedet skal forlade EU, og det er svært at forene med Boris Johnsons brexit-ambitioner.

På trods af, at Johnson formentlig vil skifte en del ud i det nuværende ministerhold, vil den tidligere London-borgmester få ganske vanskeligt ved at indfri sit løfte om brexit senest 31. oktober uanset aftale med EU, forudser lektoren.

- Der er en stor del af de konservative parlamentsmedlemmer, der i deres hjerter er remainere (ønsker at blive i EU, red.). Så hvis Johnson kører videre med det her no deal-scenarie, altså at forlade EU uden en aftale, så er der formentlig flere konservative, der vil vælte regeringen.

- Philip Hammond har sagt, at han vil stemme for et mistillidsvotum, og det er der formentlig også andre konservative, der vil, siger han.

Sammen med de ringe muligheder for at ændre den nuværende udtrædelsesaftale med EU, får Johnson det svært.

- Jeg tvivler meget stærkt på, at han kan blive en succes. Virkeligheden er bare en anden, end den han prøver at italesætte. Han taler om, at Storbritannien skal være en stormagt igen. At man bare skal sætte de der EU-folk på plads. De skal lære at adlyde Storbritannien.

- Men det er jo lidt på månen, for sådan er virkeligheden ikke, siger Ole Helmersen.

Der er i parlamentet politisk flertal for, at Storbritannien ikke kan forlade EU uden et flertal, og derfor er der opstået spekulationer om, hvorvidt Boris Johnson kunne forsøge at sætte parlamentet ud af spillet.

- Parlamentet er på sommerferie nu, men der har været snak om, hvorvidt man forfatningsmæssigt vil kunne forlænge sommerferien, så parlamentet ikke kommer tilbage i aktion før efter 31. oktober.

- På den måde ville regeringen kunne gøre, som den ville. Man ville formentlig godt forfatningsmæssigt kunne sende parlamentet hjem, men det ville være politisk selvmord.

- Et stort argument for brexit har netop været, at man ville have magten tilbage, og så går det jo ikke at sætte parlamentet ud af spil, siger Ole Helmersen.

Det offentliggøres 23. juli, hvem der er ny formand for Det Konservative Parti.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Fyn

Stor politiaktion i Munkebo: Har sandsynligvis forbindelse til terror

Danmark

Seks mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter politiaktion

Annonce