Annonce
Danmark

Professor: Grønt lys til studenterkørsel kan øge spredningen af coronavirus

Hvis årets studenter får lov til at køre studenterkørsel, skal håndspritten være inden for rækkevidde. Arkivfoto: Lars Rasborg
I år skal håndspritten gå på omgang på ladet af lastbilerne til den traditionelle studenterkørsel, der nu bliver tilladt, hvis det skal være forsvarligt. Det mener professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos.
Annonce

Et samlet Folketing gav onsdag eftermiddag grønt lys til studenterkørsel, og det kan øge risikoen for smittespredning, mener professor i mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos.

- Ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt øger det risikoen for smitte. Eleverne vil ikke kunne overholde afstandskravet på en meter, og det kan godt blive lige løssluppent nok, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Flere fynske gymnasieelever har tidligere udtrykt frustration og ærgrelse over den manglende udsigt til en tur i lastbilen, der for mange er et af højdepunkterne ved studentertiden.

Annonce

Bliv siddende på vognen

Hans Jørn Kolmos mener, både elever, forældre og vognmænd skal tage nogle forholdsregler.

- Man skal lade håndspritten gå på omgang, så det bliver en social foranstaltning, siger han og tilføjer, at også vognmændene bør have en flaske håndsprit med.

- Og så skal eleverne lade være med at kysse og kramme. Når de kommer rundt til forældrene, bør eleverne blive på vognen, mens forældrene hilser fra god afstand. Eleverne skal ikke stå af vognen, melder han videre.

Vil man absolut af vognen, bør man holde festlighederne udendørs, hvor forældrene kan have sat mad og drikke frem.

- Man skal tænke sig godt og grundigt om, konstaterer han og fremhæver, at han ikke vil være den, der prædiker om fornuftig opførsel.

- Jeg har tillid til, at eleverne tager ansvar, understreger han.

Annonce

Ingen karantæne

Derudover skal eleverne vurdere, hvor lang en lastbiltur der er nødvendig.

- Jo længere tid, man er sammen, jo større er risikoen for at blive smittet, siger Hans Jørn Kolmos.

Hvis en elev har mistanke om eller reel grund til at tro, at vedkommende er smittet, skal eleven blive hjemme.

- Eleverne skal gøre sig klart, om man er rask, og om nogen af ens nærmeste er syge. Hvis man har mistanke, må man trække sig af hensyn til de andre, opfordrer han.

Flere gymnasieelever har selv foreslået at gå i karantæne efter studenterkørslen, men det er en dårlig idé, mener Hans Jørn Kolmos.

- Det bliver for kompliceret og kommer ikke til at fungere, konstaterer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde

Dyreorganisationer er helt oppe i det røde felt: For en måned siden var det marsvinet Saga, nu er Eskild indfanget til Fjord&Bælt

Kerteminde For abonnenter

Politiet dropper sigtelsen mod Danmarks måske ældste dyreværnsaktivist: 78-årige Nils fortsætter kampen for Freja og Saga

Annonce