Annonce
Indland

Professor: Godt at Apple tager ansvar for energiforsyning

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
It-virksomheden Apple vil selv forsyne sine kommende datacentre i Viborg og Aabenraa med vedvarende energi.

En vindmøllepark og et 42 megawatt stort solcelleanlæg skal forsyne Apple's kommende datacentre i Viborg og Aabenraa med grøn strøm.

Det oplyste teknologigiganten torsdag.

Brian Vad Mathiesen, der er professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet er positiv over, at Apple udviser ansvarlighed.

- Jeg synes, at det er utroligt positivt, at vi ser de her store virksomheder selv tage ansvar for at bygge vedvarende energi uden om statsstøtten og de offentlige ordninger, siger han.

Professoren lægger særligt vægt på den kontraktform - en CFD-model - som Apple anvender med energipartneren European Energy A/S, der skal opføre vindmølleparken og solcelleanlægget. For i den bærer Apple selv en stor del af risikoen.

It-virksomheden betaler en fast pris for energien.

Det betyder, at hvis den generelle markedspris er lav, så betaler virksomheden relativt mere for deres egen energi. Hvis markedsprisen derimod stiger, er Apples omkostninger lavere, end hvis de skulle købe ind på det åbne marked.

- De her kontraktformer er bedre end de metoder, som vi har set Finansministeriet bruge i deres udbud, siger Brian Vad Mathiesen.

Det er endnu ikke oplyst, hvor vindmølleparken og solcelleanlægget skal placeres.

Men den vedvarende energi skal kunne leveres allerede i 2020. Samme år forventes datacentret i Foulum ved Viborg at være klar til at blive taget i brug.

Der er endnu ikke sat en dato for, hvornår byggeriet af datacentret i Aabenraa går i gang.

Også Facebook og Google har annonceret, at de vil bygge datacentre i Danmark.

Google oplyser, at man søger efter muligheder for at kunne forsyne sit kommende datacenter i Fredericia med vedvarende energi.

- Bæredygtighed er en af vores største prioriteter, når vi bygger datacentre. Det gælder alle andre steder og - også i Danmark, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef i Google i Danmark.

- Derfor har vi også sagt, at vi aktivt forfølger investeringer i vedvarende energi i Danmark.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
OB

Da Alphonse Tchami kørte over hajtænderne

Leder For abonnenter

Utroværdig optræden af to Venstre-folk

Hvis man vil være en troværdig politiker, skal man gøre mere end at udstede nogle hastige løfter for at tækkes pressen og vælgerne. Man skal også sikre sig, at de løfter, man udsteder, bliver omsat til faktisk, praktisk virkelighed. Derfor er der grundlag for at se endog ganske kritisk på to Venstre-politikere, Bo Libergren og Herdis Hanghøi, og deres optræden i en konkret sag fra Faaborg-Midtfyn Kommune. Sagen, som er blevet beskrevet i avisen flere gange, senest i mandagsavisen, handler om en ung kvinde, der lider af muskelsvind. Kvinden havde allerede for et halvt år siden et hjælpemiddel, et såkaldt vippeleje, der var så nedslidt, at det kun var delvist funktionsdygtigt, hvilket i længden kan blive invaliderende for kvinden. Imidlertid var kommunen og regionen endt i en strid om, hvem der skulle betale de cirka 30.000 kroner, som et nyt vippeleje koster - selvom loven fastslår, at kvinden burde have haft sit hjælpemiddel uden yderligere diskussion. Det var en pinlig sag for både Faaborg-Midtfyn Kommune og for Region Syddanmark, og derfor lovede både Bo Libergren og Herdis Hanghøi, at de ville sørge for, at den 21-årige Mai-Britt Knudsen fik et nyt vippeleje, så hun også fremover kan træne sine muskler og dermed stå på sine egne ben. Det er imidlertid ikke sket. Og derfor fremstår begge Venstre-folks løfter som utroværdige. Det var godt, at de to Venstre-folk i sin tid var så hurtige til at kræve handling, for det viser, at de to engagerer sig oprigtigt i borgernes problemer. Det er til gengæld virkelig skidt, at Mai-Britt Knudsen ikke har fået sit hjælpemiddel nu, hvor der er gået et halvt år. I Danmark har vi gennemgående dygtige og sanddru politikere, som er langt mere ordholdende, end man kan få indtryk af, når man følger den offentlige debat, ikke mindst debatten på de sociale medier. Derfor vil det være klogt, at Libergren og Hanghøi får løst sagen. Altså: Løst den rigtigt. Og ikke blot løst den ved at afgive endnu et løfte. Alt andet vil være utroværdigt.

Annonce