Annonce
Spørg os om corona

Professor giver læsere svar: Fynboer frygter corona-smitte i dyner, redningsveste og vand

Hans Jørn Kolmos er tidligere overlæge og nu professor på Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi på Syddansk Universitet. Arkivfoto: Robert Wengler
Flere læsere har stillet spørgsmål til avisen om forskellige corona-smittekilder, fordi de er nervøse for, hvor virussen kan sidde. Professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos fortæller, at smittekilder er noget, der optager folk - og det er en god ting, mener han. Her kommer han med svar på noget af mystikken.

Corona: Kan man trygt tage en redningsvest på, når man skal ud og sejle, eller kan der sidde coronasmitte deri? Kan virussen tåle frost, og smitter den i havvand eller via mit kæledyr?

Flere læsere har skrevet til avisen i "spørg os om corona" og har stillet spørgsmål til, hvordan corona smitter på overflader, via ting og materialer. Smitter det i dyner, og kan smitten sidde i pelsen på vores kæledyr, lyder nogle af de mange spørgsmål.

Avisen har søgt svar hos tidligere overlæge og nu professor i mikrobiologi på Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos, som fortæller, at netop smittekilder er noget, der optager en del fynboer lige nu.

- Kan man spise af bestikket hos de værtsfolk, man er på besøg hos, og skal man medbringe maden selv? Det er sådan nogle ting, der bekymrer folk, fortæller Hans Jørn Kolmos.

Der er da også grund til, at det netop er lige nu, der er særlig stor forvirring, mener han.

- Bekymringen for smitte fylder meget, og det bliver ikke bedre af, at Donald Trump (USA's præsident, red.) siger, at hvis man lægger ting i solen, forsvinder smitten. Det er med til at gøre folk forvirrede, mener Hans Jørn Kolmos og kalder det for "fake news".

Annonce

Kan man smittes i vand?

Virus kan overleve i lang tid, hvis den er indlejret i sekret, som for eksempel en snotklat, fortæller Hans Jørn Kolmos. Virus kan sidde på faste overflader, men det er knap så stort et problem i forhold til tøj og tekstiler, for her tørrer en snotklat meget hurtigt ind.

- Virusser er ikke glade for at tørre ud - ligesom blomster visner de og går ud, forklarer Hans Jørn Kolmos.

Læser Pia Rasmussen har blandt andet spurgt, hvorvidt der kan sidde coronasmitte i en redningsvest, mens en anden læser, Grethe Stenbæk, har spurgt til smitte i dyner og puder i et udlejet sommerhus.

- Corona kan formentlig godt sidde deri, men jeg vil sige, at der vil være så få viruspartikler, at det skal man ikke bekymre sig om, svarer Hans Jørn Kolmos.

- Dynerne skal måske ud og luftes og bankes på gammeldags manér med en tæppebanker.

- Hvad angår redningsvesten, så kan man tage lidt vand og sæbe og tørre den af - eventuelt med sprit, hvis den kan tåle det. Man skal måske tænke særligt på kraven, som sidder tæt på luftvejene, men jeg vil ikke mene, det er et stort problem at tage en redningsvest på, siger Hans Jørn Kolmos.

Læser Jette Brandt har også spurgt, hvorvidt coronavirus kan smitte i saltvand med henvisning til sommeren og badende strandgæster.

- Der vil selvfølgelig ryge noget virus i vandet. Men det vil blive fortyndet så kraftigt, at det ikke er noget problem at svømme i vandet. Det er mere et problem, hvis man ligger tæt på stranden. Det samme gælder med svømmehaller. Det er ikke vandet, der er problemet, men mere hvordan man socialiserer sig der, forklarer professoren.

Annonce

Det tages alvorligt

De mange spørgsmål om smittefarer viser, at folk tager corona alvorligt, og det er en god ting, mener Hans Jørn Kolmos.

- Det viser, at folk tager den her situation til sig. Spørgsmålene er fuldstændig relevante, og det viser, at folk tydeligvis ikke er ligeglade, men at de er engagerede og bekymrede. De tager sundhedsmyndighedernes retningslinjer alvorligt, siger professoren.

Det langt vigtigste er dog stadigvæk at holde afstand og vaske hænder, opfordrer han.

- Det er de to ting, der er allervigtigst, fordi vi ved, at smitten sker ved mangel på håndhygiejne og gennem de dråber, der kommer, når vi taler og puster - så derfor skal der holdes afstand.

Det tredje ben i Sundhedsstyrelsens hygiejneråd er at rengøre overflader. Og rengøring af særlig berøringsflader såsom dørhåndtag er også vigtigt, forklarer Hans Jørn Kolmos.

- Jeg plejer på hospitalerne at sige, når de spørger, hvad der er vigtigst: Håndhygiejne eller rengøring? Så siger jeg hverken eller - det er en hygiejne-pakke. Man skal gøre begge dele. Man ved, fra de virusser, som corona er beslægtede med, at de overlever godt på en overflade, lyder det fra Hans Jørn Kolmos.

Annonce

Tre spørgsmål om smittekilder

1. Allan Nielsen: Vi har haft udlejet vores sommerhus til to, som med sikkerhed var smittede. Hvor længe skal der gå, før vi selv kan bruge huset uden at være i smittefare?

- Man siger, at den her virus kan overleve på overflader op til et par døgn. Jeg vil gøre huset grundig rent, lufte det godt ud og så lade det stå et par dage, så vil jeg mene, der ikke er nogen risiko for smitte. Formentlig er risikoen ved at flytte ind lige efter også uhyre beskeden.

- Om kæledyr kan smitte med corona, er lidt et "tricky" område lige nu. Det har lige vist sig, at nogle hollandske minkbesætninger er blevet syge af virussen, så det ser ud til, at det kan smitte nogle dyr. Men det er stadig meget usikkert, om de kan smitte videre til mennesker.

2. Finn: Bærer husdyr også covid-19?

- Det kan man godt forestille sig. Der kan være indtørrede partikler i pelsen, men jeg vil ikke sige, at det er noget, man skal bekymre sig om. Bare man husker at vaske eller spritte af, efter man har rørt ved sit kæledyr. Man skal måske være lidt mere opmærksom på det end ellers, men ellers skal man bare betragte sit dyr som en del af husstanden og med samme gode hygiejne, som var det et familiemedlem.

3. Maibritt Eriksen: Kan coronavirus tåle frost, og hvis det kan, hvor meget?

- Virussen tåler i høj grad frost. Vi langtidsopbevarer faktisk virus i dybfrysere, når vi skal gemme det og holde det i live. Jo lavere temperatur, jo bedre overlever det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live: Johnson & Johnson genoptager vaccine-udrulning i Europa

Annonce